Prethodni članak
Sljedeći članak

Uspon “elektronskih sportova”: zašto su eSports sve popularniji?

eEports su doživjeli je veliki porast popularnosti posljednjih godina. Ovo je dovelo do formiranja profesionalnih timova, liga, kao i potpuno novih gospodarskih sektora. Natjecanja e-sportova sada prati više od 490 milijuna obožavatelja diljem svijeta, od čega više od 50 milijuna samo u Europi.

Popularnost natjecanja e-sportova je trenutno sa najvećim rastom. Sveukupni broj igrača e-sportova može da se usporedi sa brojem igrača tradicionalnih sportova. U svijetu tradicionalnih medija, ali i online casina, to je već uveliko prepoznato i zato sve više njih ulazi u praćenje ovog područja.

Osim tradicionalnih sportova na koje se možete kladiti, a o kojima sve možete pročitati na

Rizk casino Hrvatska recenzija , e-sportovi postaju sve popularniji za klađenje.

Svijet e-sportova doživljava ogroman rast, posebice kada je u pitanju nogomet. Više od 300 milijuna primjeraka video igara FIFA serijala prodano je od izlaska prvog dijela prije 18 godina. Globalna eSports industrija vrijedna je više od milijardu eura.

Video igre su se s vremenom usko povezivale s tradicionalnim sportovima. Tijekom pandemije stvoreno je nekoliko platformi za streaming e-sportova. Ovo je urađeno zbog velike potražnje onih koji su bili prisiljeni ostati u svom domu i provoditi vrijeme ispred ekrana.

Predviđa se da će do kraja 2023. biti 15,5% korisnika interneta u SAD-u koji će gledati eSports prijenose barem jednom mjesečno. Na temelju trenutne stope rasta, industrija prijeti prestići Ligu prvaka ili Formulu 1 po gledanosti. Kup u kojem se natječu oni koji igraju jednu od najpoznatijih video igrica Fortnite ima nagradni fond od gotovo tri milijuna eura.

Rastuća sinergija eSports i nogometa

Tradicionalni nogomet također je uključen u ovu digitalnu revoluciju. Neki od najvećih svjetskih igrača i klubova su formirali vlastite eSports timove. Bivši i sadašnji nogometaši poput Aguera, Pogbe ili Neymara uživaju igrati ispred ekrana kada su spriječeni izaći na teren. Upravno tijelo FIFA-e održalo je 2022. FIFA Champions Cup u Kataru, gdje se u Dohi Sports Hall natjecalo šesnaest najboljih svjetskih eSports igrača.

Olimpijske igre i eSports

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine nude “povijesnu priliku” da prvi put budu domaćini za velikih eSports događaja. MOO - Međunarodni olimpijski odbor izradio je "Olimpijsku virtualnu seriju" koja uključuje veslanje, moto sportove, biciklizam, bejzbol i jedrenje.

EA Sports FIFA 2022 Champions Cup bio je prvi takve vrste u regiji i pomogao je prikazati važnost e-sporta u današnje vrijeme, dok su tisuće obožavatelja gledale prijenos uživo.

Svakako, elektronski sportovi su tržište koje je u ekspanziji i koje tek treba dosegnuti vrhunac svoje popularnosti. Tome puno pridonosi promocija FIFA i MOO. Sigurni smo da ćemo se veseliti nekim od velikih eSports turnira u budućnosti.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook