Prethodni članak
Sljedeći članak

Ressler u Krapinskim Toplicama: Ono što je načelnik Ernest Svažić uspio ovdje napraviti pokazuje da je moguće još pojačati i poboljšati korištenje sredstava iz EU fondova

Obilazak je započeo kod reciklažnog dvorišta u Krapinskim Toplicama, a Svažić je Resslera upoznao s realiziranim projektima i planovima za buduće razdoblje te s činjenicom da je Općina Krapinske Toplice prve europske novce povukla upravo za projekte zaštite okoliša

Na poziv Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, općinu Krapinske Toplice u petak je posjetio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

Njegovi su domaćini bili v.d. predsjednika ŽO HDZ-a, aktualni načelnik i kandidat za krapinsko-zagorskog župana Ernest Svažić s kandidatkinjom za zamjenicu Anom Kruhak i predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica te stranački kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima Zvonko Očić.

Obilazak je započeo kod reciklažnog dvorišta u Krapinskim Toplicama, a Svažić je Resslera upoznao s realiziranim projektima i planovima za buduće razdoblje te s činjenicom da je Općina Krapinske Toplice prve europske novce povukla upravo za projekte zaštite okoliša: - Tako je financirano i ovo reciklažno dvorište te mi je izuzetno drago da nam je u posjet došao naš europarlamentarac Karlo Resler kojem prezentiramo projekte koje smo uspjeli realizirati uz pomoć europskih sredstava – kazao je Svažić.

Istaknuo je i da je jedan od velikih projekata u okviru Programa ruralnog razvoja izgradnja vatrogasnog doma.
- Vatrogasni je dom pred otvaranjem, a na 11 000 kvadrata u toj komunalnoj zoni na ulazu u Krapinske Toplice sve će biti realizirano uz pomoć europskih sredstava – naglasio je Svažić.

Zvonko Očić istaknuo je kako je posjet Resslera dao dodatnu podršku i motivaciju za buduće apliciranje na natječaje iz fondova EU, za projekte koji će doprinijeti razvoju Krapinskih Toplica. - Reciklažno dvorište je otvoreno prije dvije godine i ono je u prvom mandatu našeg načelnika Ernesta Svažića projektirano i uz dosta otpora Općinskog vijeća uspio je to progurati, a danas smo svjedoci toga da je priprema tog projekta itekako imala smisla – rekao je Očić.

Govoreći o Vatrogasnom domu, istaknuo je da je riječ o zahtjevnom projektu, jedinstvenom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. - Uz maksimalan angažman uspjeli smo realizirati ovaj projekt i povući maksimalna sredstva iz EU fondova u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Budući da je ukupna vrijednost projekta 9,5 milijuna kuna, 2 milijuna osigurat ćemo vlastitim sredstvima i dom će kroz 15-ak dana biti otvoren. Uložili smo mnogo napora kako bi sve to realizirali, ali naši vatrogasci su zaslužili takav objekt – naglasio je Očić dodavši da se u Općini Krapinske Toplice vodi računa i o zelenoj politici. - Iznad Krapinskih Toplica imamo kapelu Marije Magdalene i grob Jakoba Badla i kandidirali smo projekt izgradnje šetnice prema tom objektu. Završili smo kompletnu papirologiju i očekujemo da ćemo povući određeni dio sredstava– zaključio je Očić.

Karlo Ressler istaknuo je da je zadovoljan onime što je dosad učinjeno i što se planira realizirati u Krapinskim Toplicama u narednom razdoblju. - Drago mi je da sam došao i dobio priliku uvjeriti se u sve ono što je načelnik uspio napraviti ovdje i na taj način pokazati da je moguće da Zagorje ostane zeleno s ovakvim projektima koji su počeli na vrijeme, koji su se proveli sa znanjem i koji na pravi način koriste mogućnosti koje nam pruža članstvo u Europskoj uniji. U sljedećem razdoblju imat ćemo priliku iskoristiti više od 24 milijarde eura od kojih će veliki dio biti usmjeren upravo na zelenu tranziciju i ovakve i slične projekte čiji je cilj očuvati okoliš. Krapinske Toplice i ono što je načelnik Ernest Svažić uspio ovdje napraviti jamče i pokazuju da je takve projekte moguće napraviti na razini Zagorja, da je moguće još pojačati i poboljšati korištenje EU fondova – kazao je Ressler.

Govoreći o Vatrogasnom domu Ressler je istaknuo da je riječ o jednom od projekata koji zorno pokazuju uspješnost Krapinskih Toplica u povlačenje sredstava iz EU fondova, dodavši da je za to potrebna ne samo želja, već i znanje i razumijevanje o tome kako ti fondovi funkcioniraju.

- Ovdje sam u Krapinskim Toplicama kako bih prenio sve ono o čemu se razgovara u EU parlamentu, sve one mogućnosti koje će biti na raspolaganju Krapinskim Toplicama, Zagorju i Hrvatskoj u sljedećem razdoblju. One će biti fokusirane na zelene politike, na energetske obnove, očuvanja okoliša, a isto tako i na digitalnu tranziciju koja nam je potrebna. Krapinske Toplice i Zagorje ovdje imaju prednost očuvanog krajolika, ugodnog života, a uz sve to i blizinu Zagreba, što je svakako još jedan potencijal za dodatni razvoj – zaključio je Ressler.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook