Prethodni članak
Sljedeći članak

PROSTORIA nezaustavljivo raste i traže majstore vještih ruku - ili one koji to žele postati

Prosperitetni proizvođač namještaja Prostoria, u samo deset godina rada narastao je sa 15 na 283 djelatnika. Usprkos pandemiji u prošloj je godini Prostoria ostvarila rast od gotovo 25%, a kao odgovor predstojećoj inflaciji, zaposlenicima su povećane plaće za 13%. Stalno širenje na međunarodnom tržištu uvjetuje i potražnju za novim djelatnicima, posebice u proizvodnji. Trenutno Prostoria traži još majstore tapetare, majstore stolare, zavarivače, brusače, CNC operatere, razvojne inženjere, lansere, te radnike u proizvodnji metalnog, drvnog i tapetarskog postrojenja. Mnogi su njezini zaposlenici od početka učili, primjerice, stolarske i tapetarske vještine od njezinih postojećih majstora, da bi na kraju i sami postali majstori bez da su prethodno imali za to završenu školu. Prostoria kao poslodavac vjeruje u cjeloživotno učenje te svojim zaposlenicima daje mogućnost neprekidnog razvoja, bez obzira na obrazovanje koje su završili. Ključ uspjeha je njihova osobna motivacija i želja za učenjem.


Upravo je ulaganje u ljudske potencijale jedan od strateških ciljeva Prostorije i u ovoj godini, što dovoljno odražava koliko tome pridaje pažnju. Pored zadovoljavanja osnovnih radnih uvjeta ovaj proizvođač namještaja iz Hrvatskog zagorja radi na stvaranju sve veće kvalitete radnog okruženja. Pored povećanja plaća, povećana je i cijena isplaćenih troškova prijevoza kao odgovor na povećanje cijene goriva, pruža se i financijska potpora rodiljama, za postojeće zaposlenike razvijeni su mentorski programi, a osiguran je i budžet za dodatnu stručnu edukaciju izvan tvrtke.  

Cjelokupna proizvodnja namještaja organizirana je u četiri proizvodne hale u Svetom Križ Začretju na 20000m2. Međutim, Prostoria je daleko više od proizvođača namještaja, njezin epicentar čini odjel istraživanja i razvoja, a koliko ozbiljno ulaže u inovativne proizvode, govori činjenica da u razvoj novih proizvoda investira 10% prometa. Reinvestiranje ostvarene dobiti s ciljem ostvarivanja daljnjeg razvoja dio su poslovne kulture ovog brenda. U 2020. godini investirali su gotovo 8 milijuna kuna, a u 2021. godini 13 milijuna kuna. Spomenimo da je jedna od ovogodišnjih investicija, pored novih proizvodnih pogona - i izgradnja solarne elektrane radi povećanja energetske učinkovitosti.

Prostoriju karakterizira dinamičan i kontinuirani rast, što joj ujedno predstavlja i najveći izazov. Svoj namještaj prodaje u preko 60 zemalja diljem svijeta i preko 1000 premium salona namještaja. Najveći  izazov joj stoga predstavlja povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi mogla odgovoriti na veliku potražnju. U cijelom tom ciklusu Prostoriji su najvažniji čimbenik njezini zaposlenici, zahvaljujući kojima uspijeva prebroditi sve izazove s kojima se suočava.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook