Priopćenje za javnost o prekograničnom zagađenju rijeke Okćućaj

Kratki podaci o rijeci Okćućaj (Okhchuchay)

Okćućaj je lijeva pritoka rijeke Araz (duga 83 km, slivno područje je 1.175 km2), potječe s planine Gapijig (3285 m) iz lanca Zangazur. Veći dio nalazi se u regiji Syunik u Armeniji. Donji tok rijeke protiče kroz Zangilan (područje nedavno oslobođeno od armenske okupacije) i ulazi u rijeku Araz. Njezin volumen stvaraju snijeg (46%), kiša (10%) i podzemne vode (44%). Prosječni godišnji protok vode je 10,0 m3/sec, prosječni godišnji volumen je 315 milijuna m3. 40% godišnjeg protoka nastaje u proljetnom razdoblju, 43% ljeti, 10% u jesen, 7% u zimskoj sezoni.

Prekogranično zagađenje
U Azerbajdžanu oko 70% površinskih vodnih resursa zemlje uvelike ovisi o vanjskom dotoku iz susjednih zemalja.
Glavni dio prekogranične rijeke Okćućaj protiče kroz područje Armenije. Donji tok Okćućaja protiče kroz teritorij Azerbajdžana i ulazi u rijeku Araz, drugi najveći vodotok u Južnom Kavkazu. Rijeka Araz je također prekogranična rijeka s Armenijom koja se pridružuje Kuri - najvećem riječnom vodotoku u regiji. Obje rijeke imaju ključnu ulogu u opskrbi pitkom vodom, kao i navodnjavanju cijele zemlje.
Zagađenje Okćućaja ima izravan negativan utjecaj na kvalitetu rijeka Araz i Kura.

Glavni izvori prekograničnog utjecaja
Okćućaj je jako zagađen rudarskim otpadom rudnika Gafan i Gajaran koji se nalaze na teritoriju Armenije. Rijeka koristi se praktički kao sakupljač rudarskog otpada ovih industrijskih objekata. Kontaminacija Okćućaja teškim metalima i solima događa se zbog otpadnih voda koje nastaju iz rudarskih i prerađivačkih poduzeća i ispuštaju se izravno u riječni sliv. Položaj najvećih rudarskih poduzeća u Armeniji, tvornice bakra i molibdena Gajaran (tvornica bakra-molibdena Zangazur) i tvornice za preradu rude Gafan u regiji Syunik, na izvoru rijeke Okćućaj (u Armeniji rijeku zovu Vogji) potvrđuje činjenicu onečišćenja iz navedenih izvora.

Zaštita okoliša

Kontinuirano intenzivno zagađenje i negativni utjecaji na Okćućaj mogu imati štetne i nepovratne učinke na prirodu regije i njezino stanovništvo. A drastične promjene u kvaliteti vode u rijeci mogu imati izrazito negativne učinke na njezino korištenje u domaće i poljoprivredne svrhe.
Posebno često zagađenje i negativne promjene u količini i kvaliteti mogu rezultirati degradacijom jedinstvenog riječnog ekosustava - smanjenjem i nestankom rijetkih i ugroženih vrsta.
Zagađenje također može dovesti do ozbiljnih problema sa sigurnošću hrane. Korištenje zagađene vode može dovesti do štetnih posljedica - poremećaja probavnog trakta, destruktivnih procesa u bubrezima, kostima, poremećaja kardiovaskularnog i živčanog sustava ljudskog tijela.

Rezultati praćenja
Oslobođenje prethodno okupirane od strane Armenije azerbajdžanske zemlje omogućilo je azerbajdžanskim ekolozima pristup lokalnim rijekama koje protiču teritorijima okruga Zangilan, i oni su obavili monitoring rijeke Okćućaj kao i drugih prekograničnih rijeka.
Monitoring je potvrdio činjenicu zagađenja rijeka. Rezultati praćenja analizirani su u nacionalnim laboratorijima, uključujući međunarodno akreditirane i certificirane strane laboratorije.
Prema analizi uzoraka za ispitivanje vode uzetih iz Okćućaja u siječnju-lipnju 2021. godine, Ministarstvo ekologije i prirodnih resursa Republike Azerbajdžan izvijestilo je da su u riječnoj vodi pronađeni velike količine teških metala, osobito bakra, molibdena, mangana, željeza, cinka i kroma. Promatranja su otkrila da zbog onečišćenja boja vode s vremena na vrijeme drastično se mijenjala s bijele na kiselo žutu boju.
Apeli međunarodnim organizacijama
Nažalost, Armenija - odakle većina rijeka utječe na teritorij Azerbajdžana - još se nije pridružila Helsinškoj konvenciji o prekograničnim vodotocima. Ovaj međunarodni dokument usvojen 1992. u Helsinkiju (Finska) služi kao mehanizam za jačanje nacionalnih mjera i međunarodne suradnje usmjerene na postizanje ekološki prihvatljivog upravljanja i zaštite prekograničnih površinskih i podzemnih voda.
MENR se obratio međunarodnim organizacijama kako bi podijelio svoju zabrinutost zbog opasnosti po okoliš i kritične situacije rijeke Okćućaj. Međunarodne organizacije obaviještene su o činjenicama zagađenja i pozvane su da poduzmu hitne mjere kako bi spriječile neopozivu degradaciju jedinstvenog ekosustava regije. No spomenuti zahtjevi do danas su ostali bez odgovora.
Azerbajdžan poziva međunarodnu zajednicu i aktiviste za zaštitu okoliša diljem svijeta da objedine napore za okončanje zagađenja.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Opasnost je od naleta na predmet na kolniku na autocesti A7 između tunela TRSAT i tunela ŠKURINJE I u smjeru GP Rupa. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.  Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zbog radova i privreme...

iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program