Prethodni članak
Sljedeći članak

Preskakanje srca – uobičajena pojava ili razlog za brigu?

Tijekom svog života mnogi ljudi susret će se s pojavom preskakanja srca. Riječ je o jednom od najčešćih zdravstvenih problema zbog kojeg se traži zdravstvena pomoć. Kako znati kada je preskakanje srca pojava zbog koje se ne treba uznemiravati, a kada je riječ o simptomu ozbiljnijeg zdravstvenog problema, otkrivamo u tekstu.

Preskakanje srca - simptomi

Ljudsko srce glavni je “motor” našeg organizma. Ono u danu napravi preko 100 000 otkucaja. Neki od tih otkucaja mogu biti ubrzani, usporeni ili se može javiti osjećaj da je srce preskočilo otkucaj. Ova pojava označava kratkotrajni nepravilni rad srca, tj. palpitacije. Preskakanje srca (palpitacije) može biti praćeno mučninom, bolovima u prsnom košu, kratkim dahom ili vrtoglavicom. Osjetite li neki od navedenih simptoma uz preskakanje srca, svakako se javite liječniku kako bi se napravila obrada i utvrdio eventualni poremećaj srčanog ritma.

Stres i preskakanje srca

Današnji ubrzani način života praćen je velikom količinom stresa. Kada je organizam pod stresom, izlučuju se hormoni stresa čija je glavna zadaća osigurati dovoljnu razinu energije u tim trenucima. Oni ubrzavaju rad srca, povećavaju srčani minutni volumen i podižu krvni tlak, a nije neuobičajeno da se pojavi i preskakanje srca. Kada stresna situacija prođe, organizam se smiruje. Ipak, ako govorimo o kroničnom stresu, organizam se nije u mogućnosti oporavljati, a to za posljedicu može dovesti do niza zdravstvenih problema povezanih sa srcem.

Preskakanje srca - liječenje

U većini slučajeva, preskakanje srca nije pojava koja zahtjeva medicinsku intervenciju. Liječenju se pristupa kada se iza te pojave krije neki ozbiljniji uzrok ili kada postoji obiteljska anamneza u kojoj su zabilježene bolesti srca. Također, liječenje je potrebno u slučaju kada preskakanje srca uzrokuje značajne simptome.

Ne postoji jedinstvena terapija koja bi bila široko primjenjiva u svim situacijama i za sve. Pristup liječenju vrlo je individualan i temelji se na uzimanju detaljne anamneze, fizikalnom pregledu i EKG zapisu.

U poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

Poliklinika BINOVA pruža potpuni i individualni pristup svakome. Pravo pacijenta da dobije točnu informaciju i vrhunsku uslugu smatra se glavnim ciljem cijelog tima poliklinike.

U BINOVI možete napraviti kompletni pregled kod kardiologa. Osim kardioloških usluga, saznajte sve o svojoj koži pregledom dermatologa te provjerite zdravlje svojih pluća kod vrhunskih pulmologa. U najkraćemu roku i na jednome mjestu dobit ćete odgovore na svoja pitanja. Također, psihičko zdravlje u poliklinici BINOVA nije zanemareno jer ono predstavlja važnu komponentu ljudskoga zdravlja, stoga i na tome području možete potražiti pomoć.

Obratite se s povjerenjem i na vrijeme kako bi izbjegli daljnje komplikacije.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook