Prethodni članak
Sljedeći članak

OČIĆ: „Općinu treba voditi kompetentna, sposobna, iskusna i uporna osoba“

Zvonko Očić kandidat je HDZ-a za načelnika Krapinskih Toplica

ZL: Kako je uopće došlo do vaše odluke da se kandidirate za načelnika Općine Krapinske Toplice?

 

Očić: Protekle četiri godine, kao predsjednik Općinskog vijeća, vrlo sam aktivno, sa svojim suradnicima, radio na pripremi nekoliko velikih i važnih projekata za razvoj Krapinskih Toplica. Riječ je projektima koje nije bilo moguće realizirati u jednom mandatu, obzirom da tu Općina ne ovisi isključivo sama o sebi, a i sam proces pripreme od ideje do same realizacije dosta dugo traje. Morate riješiti imovinsko-pravne odnose, pripremit dokumentaciju, projekte, pronaći zajednički jezik s nadležnim institucijama i, u čemu sam bio posebno aktivan, lobirati i dobiti potporu Vlade. To sam i dobio. Na kraju, za svaki pojedini vaš projekt treba biti otvoren natječaj odgovarajućeg EU fonda, odnosno, tzv. omotnice. To je nešto što treba čekati i na što ne možete utjecati. Dakle, puno se radilo na tome i sad su ključni projekti spremni za realizaciju. I to je jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio kandidirati. Jer smatram da je sada itekako bitno da općinom upravlja iskusna osoba, koja će znati nositi se s izazovima dovršetka svih tih projekata. Znate, građanima se često sa strane čini da je to lak posao. No ipak, potrebno je tu puno znanja, iskustva i rada.

 

ZL: Ušli ste u drugi krug izbora. Jeste li zadovoljni rezultatom prvog kruga?

 

Očić: Želim istaknuti da sam zahvalan svakoj svojoj sumještanki i sumještaninu koji su mi dali svoj glas, svoju podršku, ali sam zahvalan i svima ostalima koji su izašli na izbore i aktivno se uključili u taj demokratski proces odlučivanja o budućnosti svoje naše lokalne zajednice. Što se tiče nekog zadovoljstva rezultatom u prvom krugu, mislim da ono postoji samo kod onih koji su osvojili mandat već u prvom krugu. I svima njima čestitam na uspjehu. Svi mi koji smo ušli u drugi krug, u bilo kojoj općini ili gradu, nalazimo se u jednoj novoj političkoj utakmici i krećemo od nule. Glasovi iz prvog kruga se ne broje. Zato je bitno da građani budu svjesni važnosti izlaska na izbore u drugom krugu.

 

ZL: U drugom krugu borite se, uz podršku HDZ-a i partnera, za načelničko mjesto s protukandidatkinjom iz redova SDP-a, koja je u prvom krugu ostvarila bolji rezultat od vas.  Znači, vi smatrate da prvi krug ne daje pravu sliku omjera snaga?

 

Očić: Kad je u pitanju stranačka pripadnost i podrška, moram naglasiti da se mi na lokalnoj razini ne bavimo svjetonazorskim pitanjima. Stranačka pripadnost važna je na nacionalnoj, nerijetko i na regionalnoj razini, jer se stavovi oko pojedinih strateških pitanja razlikuju od stranke do stranke. Naravno, moramo biti iskreni i reći da na lokalnoj razini stranačka pripadnost pomaže kad imate dobre kontakte sa stranačkim kolegama koji su na visokim dužnostima i koji vam savjetima, ali i konkretnim zalaganjem mogu pomoći oko realizacije velikih projekata. No, kad se već spominje SDP, evo, mi u Krapinskim Toplicama imamo primjer da je i dugogodišnja dožupanica iz redova SDP-a naša sumještanka, ali za Krapinske Toplice nije napravila ništa. A ključne stvari u samom centru našeg mjesta, od vitalnih prometnica kroz sam centar, do bolnice, sve je u nadležnosti županije. No ipak, baš uz naše kontakte na državnom nivou, uspjeli smo dobiti financijske injekcije da čak pokrenemo i neke stvari u nadležnosti županije. Što se tiče rezultata u prvom krugu, činjenica jest da je moja protukandidatkinja ostvarila tada bolji uspjeh, ali to je zato što je bila nepoznata široj topličkoj javnosti pa ju je stranka u kampanji predstavljala kao novo političko lice. Građani nisu znali da je riječ o osobi koja je bila zajedno sa mnom četiri godine u Vijeću i da četiri godine nije prozborila ni riječ, niti dala kakav prijedlog, niti se založila za ijedan važan projekt. Čak naprotiv, po stranačkom nalogu glasala je protiv jednog od najvećih, 5 milijuna kuna vrijednog projekta vezanog uz komunalnu infrastrukturu, a kojem je jedini cilj ravnomjerni razvoj svih naši naselja. No, koliko primjećujem, mnogi građani su sad shvatili da su u prvom krugu bili na neki način obmanjeni u kampanji te su promijenili svoje mišljenje. Stoga vjerujem u svoj uspjeh u drugom krugu.

 

ZL: U uvodu ste spomenuli velike razvojne projekte, njih ste već više puta javnosti predstavili posljednjih tjedana, no kojim stvarima ćete još, kao načelnik, posvetiti također dodatnu pažnju?

 

Očić: Bit će zasigurno puno posla, zadataka i izazova, a ja sam kroz život i rad u privatnom sektoru naučio svakom zadatku pridavati jednaku pažnju i ozbiljnost. No, zasigurno da ću se dodatno posvetiti onim stvarima koje trenutno najviše muče naše građane. Područje općine Krapinske Toplice je teritorijalno uistinu veliko. Imamo brojna naselja i u njima brojne zaseoke, a nekima od njih, nažalost, do sad još nisu osigurani isti uvjeti života i rada kao što to imaju njihovi sumještani u centru mjesta. Upravo zato se i radujem da svi zajedno realiziramo ovaj veliki projekt od 5 milijuna kuna koji sam spomenuo. No, to je samo početak. Ima još puno posla, no, ponavljam, to su dugotrajni procesi i ništa ne ide preko noći. Zato je važno da taj posao radi kompetentna, sposobna, iskusna i uporna osoba.

 

ZL: I za kraj, vaša poruka biračima.

 

Očić: Važno je da birači shvate da je bitno izaći na izbore, a ne ostati doma i navečer pratiti rezultate kako je netko drugi glasao. Na izborima se ne donosi samo odluka o tome tko će upravljati općinom iduće četiri godine. Donosi se odluka o tome hoće li se svi oni važni projekti realizirati ili ne. Hoće li se sva naselja razvijati ravnomjerno. Dakle, donosi se odluka o budućnosti naše lokalne zajednice, o budućnosti naše djece. I zato pozivam sve da izađu na izbore i daju mi svoju podršku, kako bi bili sigurni da sve što godinama zajedno pripremamo i stvaramo, neće sad na kraju propasti zbog nečije nekompetentnosti, nezainteresiranosti i bezvoljnosti. Zato treba izaći u nedjelju na izbore i zaokružiti broj 2.

 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

PREKINUT PROMET, PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA ZBOG RADOVA (21./22. listopada): -od 22:00 do 05:00 ujutro na autocesti A6 Rijeka-Zagreb prekida se promet zbog između čvorova Ravna Gora i Vrbovsko u smjeru Zagreba (obilazak je državnom cestom kroz...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program