Prethodni članak
Sljedeći članak

OČIĆ: „Općinu treba voditi kompetentna, sposobna, iskusna i uporna osoba“

Zvonko Očić kandidat je HDZ-a za načelnika Krapinskih Toplica

ZL: Kako je uopće došlo do vaše odluke da se kandidirate za načelnika Općine Krapinske Toplice?

 

Očić: Protekle četiri godine, kao predsjednik Općinskog vijeća, vrlo sam aktivno, sa svojim suradnicima, radio na pripremi nekoliko velikih i važnih projekata za razvoj Krapinskih Toplica. Riječ je projektima koje nije bilo moguće realizirati u jednom mandatu, obzirom da tu Općina ne ovisi isključivo sama o sebi, a i sam proces pripreme od ideje do same realizacije dosta dugo traje. Morate riješiti imovinsko-pravne odnose, pripremit dokumentaciju, projekte, pronaći zajednički jezik s nadležnim institucijama i, u čemu sam bio posebno aktivan, lobirati i dobiti potporu Vlade. To sam i dobio. Na kraju, za svaki pojedini vaš projekt treba biti otvoren natječaj odgovarajućeg EU fonda, odnosno, tzv. omotnice. To je nešto što treba čekati i na što ne možete utjecati. Dakle, puno se radilo na tome i sad su ključni projekti spremni za realizaciju. I to je jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučio kandidirati. Jer smatram da je sada itekako bitno da općinom upravlja iskusna osoba, koja će znati nositi se s izazovima dovršetka svih tih projekata. Znate, građanima se često sa strane čini da je to lak posao. No ipak, potrebno je tu puno znanja, iskustva i rada.

 

ZL: Ušli ste u drugi krug izbora. Jeste li zadovoljni rezultatom prvog kruga?

 

Očić: Želim istaknuti da sam zahvalan svakoj svojoj sumještanki i sumještaninu koji su mi dali svoj glas, svoju podršku, ali sam zahvalan i svima ostalima koji su izašli na izbore i aktivno se uključili u taj demokratski proces odlučivanja o budućnosti svoje naše lokalne zajednice. Što se tiče nekog zadovoljstva rezultatom u prvom krugu, mislim da ono postoji samo kod onih koji su osvojili mandat već u prvom krugu. I svima njima čestitam na uspjehu. Svi mi koji smo ušli u drugi krug, u bilo kojoj općini ili gradu, nalazimo se u jednoj novoj političkoj utakmici i krećemo od nule. Glasovi iz prvog kruga se ne broje. Zato je bitno da građani budu svjesni važnosti izlaska na izbore u drugom krugu.

 

ZL: U drugom krugu borite se, uz podršku HDZ-a i partnera, za načelničko mjesto s protukandidatkinjom iz redova SDP-a, koja je u prvom krugu ostvarila bolji rezultat od vas.  Znači, vi smatrate da prvi krug ne daje pravu sliku omjera snaga?

 

Očić: Kad je u pitanju stranačka pripadnost i podrška, moram naglasiti da se mi na lokalnoj razini ne bavimo svjetonazorskim pitanjima. Stranačka pripadnost važna je na nacionalnoj, nerijetko i na regionalnoj razini, jer se stavovi oko pojedinih strateških pitanja razlikuju od stranke do stranke. Naravno, moramo biti iskreni i reći da na lokalnoj razini stranačka pripadnost pomaže kad imate dobre kontakte sa stranačkim kolegama koji su na visokim dužnostima i koji vam savjetima, ali i konkretnim zalaganjem mogu pomoći oko realizacije velikih projekata. No, kad se već spominje SDP, evo, mi u Krapinskim Toplicama imamo primjer da je i dugogodišnja dožupanica iz redova SDP-a naša sumještanka, ali za Krapinske Toplice nije napravila ništa. A ključne stvari u samom centru našeg mjesta, od vitalnih prometnica kroz sam centar, do bolnice, sve je u nadležnosti županije. No ipak, baš uz naše kontakte na državnom nivou, uspjeli smo dobiti financijske injekcije da čak pokrenemo i neke stvari u nadležnosti županije. Što se tiče rezultata u prvom krugu, činjenica jest da je moja protukandidatkinja ostvarila tada bolji uspjeh, ali to je zato što je bila nepoznata široj topličkoj javnosti pa ju je stranka u kampanji predstavljala kao novo političko lice. Građani nisu znali da je riječ o osobi koja je bila zajedno sa mnom četiri godine u Vijeću i da četiri godine nije prozborila ni riječ, niti dala kakav prijedlog, niti se založila za ijedan važan projekt. Čak naprotiv, po stranačkom nalogu glasala je protiv jednog od najvećih, 5 milijuna kuna vrijednog projekta vezanog uz komunalnu infrastrukturu, a kojem je jedini cilj ravnomjerni razvoj svih naši naselja. No, koliko primjećujem, mnogi građani su sad shvatili da su u prvom krugu bili na neki način obmanjeni u kampanji te su promijenili svoje mišljenje. Stoga vjerujem u svoj uspjeh u drugom krugu.

 

ZL: U uvodu ste spomenuli velike razvojne projekte, njih ste već više puta javnosti predstavili posljednjih tjedana, no kojim stvarima ćete još, kao načelnik, posvetiti također dodatnu pažnju?

 

Očić: Bit će zasigurno puno posla, zadataka i izazova, a ja sam kroz život i rad u privatnom sektoru naučio svakom zadatku pridavati jednaku pažnju i ozbiljnost. No, zasigurno da ću se dodatno posvetiti onim stvarima koje trenutno najviše muče naše građane. Područje općine Krapinske Toplice je teritorijalno uistinu veliko. Imamo brojna naselja i u njima brojne zaseoke, a nekima od njih, nažalost, do sad još nisu osigurani isti uvjeti života i rada kao što to imaju njihovi sumještani u centru mjesta. Upravo zato se i radujem da svi zajedno realiziramo ovaj veliki projekt od 5 milijuna kuna koji sam spomenuo. No, to je samo početak. Ima još puno posla, no, ponavljam, to su dugotrajni procesi i ništa ne ide preko noći. Zato je važno da taj posao radi kompetentna, sposobna, iskusna i uporna osoba.

 

ZL: I za kraj, vaša poruka biračima.

 

Očić: Važno je da birači shvate da je bitno izaći na izbore, a ne ostati doma i navečer pratiti rezultate kako je netko drugi glasao. Na izborima se ne donosi samo odluka o tome tko će upravljati općinom iduće četiri godine. Donosi se odluka o tome hoće li se svi oni važni projekti realizirati ili ne. Hoće li se sva naselja razvijati ravnomjerno. Dakle, donosi se odluka o budućnosti naše lokalne zajednice, o budućnosti naše djece. I zato pozivam sve da izađu na izbore i daju mi svoju podršku, kako bi bili sigurni da sve što godinama zajedno pripremamo i stvaramo, neće sad na kraju propasti zbog nečije nekompetentnosti, nezainteresiranosti i bezvoljnosti. Zato treba izaći u nedjelju na izbore i zaokružiti broj 2.

 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook