Prethodni članak
Sljedeći članak

Na manifestaciji 100% zagorsko u Rijeci, mlinci vraćaju u djetinjstvo brojne Riječane i posjetitelje iz drugih primorsko-goranskih gradova i općina

Najvjerniji inozemni kupci domaćih mlinaca tvrtke Kogutex tjestenine d.o.o. danas žive u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj i njihova želja je da osim Zagoraca i Zagorki koji žive u tim zemljama, i stranci, naši potencijalni posjetitelji, zavole naše domaće delicije

Danas, u ranim jutarnjim satima, u neposrednoj blizini riječkoga Korza, moglo se vidjeti na desetke automobila i kamiona za dostavu s registarskom oznakom KR. Prije šest, sedam godina Riječani su sa čuđenjem gledali sličnu „rijeku ljudi“, koja je u svega nekoliko sati pokupila sve simpatije domaćina, domaćih i stranih turista, lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija. Danas u jutarnjim satima nije bilo začuđenih lica, ali je bilo suza radosnica od svih onih, koji su nekadašnju adresu u Zagorju zamijenili s onom u Rijeci. Bilo je i onih koji ne žive u Rijeci, već u nekom od obližnjih primorskih gradova, ali su danas u Rijeku došli isključivom zbog manifestacije 100 % zagorsko. Na pitanje koji štand su među prvima posjetili i gdje su se najduže zaustavili, kod većine njih odgovor je bio isti – kod mlinaca. Obišli su sve naše izlagače, no mlinci ipak najviše bude uspomene na djetinjstvo i na dane kada su nedjelja i blagdani bili dani za obiteljsko okupljanje oko stola, za domaće oblizeke i delicije, za pečenu puricu z mlincima.

Prisjetimo se, na manifestaciji 100% zagorsko u Rijeci, turistički kutak Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije promovira kampanju #doživi, #okusi, #istraži i #uživaj, a izlagači koji žele zadržati ili povećati broj dolazaka domaćih turista iz Primorsko-goranske županije su Terme Tuhelj, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Terme Jezerčica, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i Muzeji Hrvatskog zagorja. Preostalih 46 izlagača manifestacije 100% zagorsko u Rijeci možemo svrstati u 11 proizvodnih kategorija: mlinci (1), tradicijski obrti i kućne radinost (6), alkoholna pića (4), bučino ulje (3), licitari (2), ljekovito bilje (2), med (5), meso i mesne prerađevine (2), mliječni proizvodi (2), povrće, cvijeće, zimnica (6) i voće (7).

Obzirom da smo ovu priču započeli s uspomenama na djetinjstvo, zaputili smo se prema jedinom predstavniku svoje proizvodne kategorije, prema štandu s mlincima i gle sreće, ondje je bio i gospodine Tomislav Gorički, predstavnik tvrtke Kogutex tjestenine d.o.o. Kako ove godine na Korzu u Rijeci nije moguće degustirati fine delicije iz Zagorja, čudo od tri sastojka – zagorske mlince zaštićene na razini Europske unije, Riječani kupuju isključivo zapakirane u paketima od ½ kg.

 

Kako doznajemo od g. Tomislava, domaći kupci i domaće tržište i dalje su im imperativ iako je jedino njima dodijeljeno pravo na uporabu znaka "Hrvatska kvaliteta - Croatian Quality" za proizvod "Zagorski mlinci"! Izvorno hrvatsko je znak koji dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora proizvodima i uslugama na području Hrvatske koji svojim postojanjem imaju izrazitu vrijednost koja odiše izvornom hrvatskom tradicijom, a ti isti proizvodi i usluge su plod isključivo inovacija, istraživanja i razvoja hrvatskih poduzeća i ljudi. Proizvodi i usluge koje su dobili znak Izvorno hrvatsko prošli su niz rigoroznih kontrola HGK i njihovog Centra za kvalitetu te Tehničke komisije koji su provjerili dokumentaciju, certifikate i ostale značajke proizvoda i usluga koje su zatražile da im se dodijeli znak Izvorno hrvatsko. Nakon što su prošli sve kontrole i testiranja Savjet HGK donosi odluku o uvrštavanju proizvoda ili usluge na listu nosioca znaka Izvorno hrvatsko.

Tvrtke Kogutex tjestenine d.o.o. nije osjetila značajnije posljedice tijekom mjeseci pandemije obzirom da je poznato kako su mlinci sezonska roba za koju kupci veći interes pokazu početkom jeseni, uoči berbe grožđa pa sve do Uskrsa. Pandemija je ponešto utjecala na prodaju mlinaca prije Uskrsa, no gospodin Tomislav Gorički pozitivno gleda na mjesece koji su pred nama. Smatra da će novo, normalno doba dodatno ojačati svijest kupaca o važnosti domaćih proizvodima, koji su kvalitetni i koji će kroz veću potražnju na policama malih trgovina u Hrvatskoj i u inozemstvu promovirati Zagorje i cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Najvjerniji inozemni kupci domaćih mlinaca tvrtke Kogutex tjestenine d.o.o. žive u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Švicarskoj i njihova želja je da osim Zagoraca i Zagorki koji žive u tim zemljama, i stranci, naši potencijalni posjetitelji, zavole naše domaće delicije. Kako bi to bilo moguće, mnogi su gospodinu Tomislavu, predstavniku tvrtke Kogutex tjestenine d.o.o. predložili da osim pakiranja od pola kile, u ponudi imaju i manja pakiranja.

Ukoliko dolazite u Rijeku, domaće mlince moći ćete kupiti danas do 22 sata i sutra od 8 do 15 sati, na riječkom Korzu. Ondje će Zagorci po sedmi put u skopu manifestacije 100% zagorsko ponuditi najbolje od Zagorja, zaštićene proizvode; zagorske mlince, zagorske štrukle, zagorski bagremov med, zagorska vina koja su lagana i lepršava, prerađevine od voća, povrće, proizvode od bučinog ulja, tradicijske proizvode od keramike, licitarska srca i dječje igračke koje se nalaze na UNESCO-ovoj listi. Proizvodi će biti upakirani, prilagođeni situaciji. Tijekom ova dva dana posjetitelje zabavlja grupa Hands&Voice.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program