Prethodni članak
Sljedeći članak

Koje boje odabrati za vašu spavaću sobu?

 

Francuski ležaj Julien

Boje zidova u interijeru u kojem živimo imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje. Spavaća soba je mjesto koje bi trebalo poticati opuštenu atmosferu i mir, stoga se svakako isplati znati urediti je na način koji će najbolje odgovarati našim potrebama. U nastavku koji slijedi poigrat ćemo se s bojama koje bi najbolje pristajale u spavaćoj sobi.

U spavaćim sobama vrijedi birati opuštajuće nijanse koje će nas oraspoložiti i pomoći da zaspimo, da najbrže odlutamo u naše snove, ali puno toga ovisi i o individualnim preferencijama.

Svijetle boje zidova uvijek su dobar odabir - bijela, bež, siva i plava. Za osobe koje traže poseban mir u spavaćoj sobi, preporučujemo tamne boje: nijanse smeđe i sive, antracit ili tamnoplavu, no dovoljna su, primjerice, jedan ili dva zida u toj boji.

U spavaćoj sobi  odustanimo od intenzivnih boja poput crvene, limun žute, intenzivne ružičaste i ljubičaste. Također izbjegavajmo jake kontraste, npr. crnu i žutu ili plavu i narančastu. Ove zidne boje bolje će funkcionirati u dnevnom boravku. Krenimo redom.

Zelena

Zelena simbolizira prirodu i harmoniju. Boja je nježna, ulijeva povjerenje i stvara opuštajuću atmosferu. U spavaćoj sobi zelenih zidova lako ćete se smiriti i sabrati svoje misli. Isprobajte kombinacije s bijelom, prigušenim nijansama i drvenim namještajem. Odlično će pristajati na ormare s drvenim frontama. Uvijek možete isprobati nešto egzotično, poput zelene spavaće sobe u kolonijalnom stilu.


Tapecirani krevet Leo

Plava

Plava je boja neba, mora i oceana. Povezuje se s čistoćom, svježinom i mirom, unosi u interijer dozu  smirenosti i opuštenosti. Čak i nekoliko plavih komada namještaja unijet će mir u vašu spavaću sobu. Svijetle, nježne nijanse plave, ali i one tamnije povećavaju prostor pa dobro pristaju u malim spavaćim sobama. Ova boja je hladna boja pa kada uređujete sobu, dobro će izgledati s dodatkom tople bež, prašnjavo ružičaste, sive i nijanse prirodnog drva.


Tapecirani krevet Sole

Bež i bijela

Bež, krem, oker i razne nijanse bijele odlična su baza za spavaću sobu u bilo kojem stilu, posebno ako se odlučite za romantični, glamurozni i provansalski. Kombinirajte različite nijanse bež, dodajte tekstil u nježno puderastim tonovima ili tapecirani namještaj kako biste stvorili šarmantan, opuštajući interijer. Raznovrsnu ponudu namještaja za spavaću sobu potražite na Namještaj Mima online

Narančasta

Narančasta boja naglašava toplinu, energiju, snagu i entuzijazam. To je optimistična, vruća boja koja potiče na akciju pa najbolje pristaje u dnevnoj sobi ili drugoj prostoriji. U spavaćoj sobi narančasta će najbolje pristajati na tekstilu ili drugim dekorativnim predmetima. Iako, jedan narančasti zid može ugodno ugrijati interijer. 

Siva

Sveprisutna u modernim kuhinjama i kupaonicama, siva hrabro ulazi i u spavaću sobu. To je univerzalna boja koja se može koristiti u skandinavskim, minimalističkim, modernim ili klasičnim interijerima. Trenutno apsolutni trend. Izvrsno izgleda u kombinaciji s toplim i hladnim bojama poput plave, crvene, žute, ljubičaste ili ružičaste. Možete se odlučiti i za kombinaciju s neutralnijim bojama koje će dati dozu svježine.

Tamne boje u kombinaciji sa sivom naglasit će jedinstveni dizajn spavaće sobe i dati joj luksuzni šik. U ovom slučaju možete odabrati, primjerice, tapecirani krevet kraljevsko zelene boje kako biste dodali dozu elegancije i luksuza. Kraljevsko zelena boja će stvoriti sofisticiranu atmosferu, dok će siva pružiti neutralnu pozadinu koja će istaknuti bogatstvo zelene.

Zaključak

Prilikom odabira boja obratite pažnju na to da tamnije boje vizualno smanjuju prostoriju pa ako imate manju spavaću sobu, koristite ih umjereno. U tamnu boju možete obojiti samo jedan zid – najbolje iza kreveta. Izbjegavajte jake kontraste svijetlih i tamnih boja. Osim namještaja usredotočite se na dodatke koji će vam omogućiti da uredite savršenu sobu za opuštanje. Udoban krevet je najvažniji, ali udobnost određuju i sitni detalji - odgovarajuća posteljina, zavjese, lampe i svi ostali dodaci.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook