Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako pravilno održavati vaše majice?

Majice kratkih rukava nezaobilazni su predmet gotovo svakog ormara. Budući da su udobne, uvijek moderne i služe kao sredstvo izražavanja osobnog stila ili poruke, vrlo su popularne.

Vjerojatno kod kuće imate barem jednu majicu kratkih rukava koju volite. Možda je to zbog određenog printa, boje ili zato što vas veže uz neku posebnu uspomenu. I naravno, kada imamo poseban interes za nešto, želimo da to traje što je duže moguće. Zato je važno da svoje majice pravilno čuvamo, što uključuje pravilnu tehniku pranja, sušenja, skladištenja i glačanja.

Naravno, jako je bitno i da je majica kvalitetno izrađena te da je print na njoj postojan, o čemu možete pročitati u ovom članku.

U članku vam želimo ponuditi nekoliko zlatnih savjeta koji će vam pomoći da vaša majica duže ostane ugodna za gledanje i nošenje.

Posjetite Majice.com.hr i istražite naš izbor majica s printom. Bilo da tražite nešto smiješno, informativno ili posebno, mi ćemo sigurno imati nešto za vas. Za još osobniji doživljaj, napravite svoju unikatnu majicu s vlastitim dizajnom.

Slijedite upute za pranje majica

Možda se na prvi pogled čini očiglednim, ali mnogi od nas ne razmišljaju o tome da pročitaju upute za pranje na etiketi svojih majica. Svaka majica ima svoje upute za pranje i njegu. Oni uglavnom ovise o sastavu tkanine, vrsti pletiva i također o debljini tkanine.

Na primjer, nije prikladno prati pamučnu majicu kratkih rukava kao ručnik ili plahtu. Stoga preporučamo da prije pranja pažljivo provjerite znakove i upute za njegu.

Njega i održavanje majica

Prije pranja

Za početak zapamtite da je za pohranjivanje majica najbolje odabrati suho i dobro prozračeno mjesto. Ovo pravilo vrijedi i za spremanje prljavih majica prije pranja jer ćete tako spriječiti razvoj plijesni i gljivica koje su inače krivci neugodnih mirisa.

Također zapamtite da pažljivo rukovanje majicama može spriječiti oštećenje vlakana. Zato ih nemojte ostavljati zgužvane u grudice nakon upotrebe, već ih nježno savijte i zatim stavite u košaru za pranje.

Ne zaboravite odvojiti zaprljane i umrljane majice od onih koje su manje zaprljane. Ako košulja ima mrlju, potrebno ju je barem djelomično ukloniti prije pranja kako se ne bi proširila na druge košulje.

Nadalje, ne zaboravite sortirati svoje košulje po boji. To znači da ćete odvojiti svijetlu i tamnu odjeću. Tako bijelu odjeću treba prati s drugim svijetlim rubljem, dok tamne košulje treba prati s ostalim tamnijim rubljem.

Također je vrlo preporučljivo da operete sve nove majice prije nego što ih prvi put obučete. Postoji velika vjerojatnost da će otpustiti dio boje prilikom prvog pranja, zbog čega ih je dobro prvi put prati odvojeno od ostatka odjeće.

Pranje majice

Za dobro pranje bitne su sljedeće upute:

Prije pranja okrenite majicu naopako. Ovo je jedan jednostavan korak koji može značajno utjecati na dobro očuvano stanje vaše majice; smanjuje mogućnost oštećenja tkanine od trenja o drugu odjeću, deterdžent ima manji učinak na vanjsku stranu majice, a manja je vjerojatnost da će se print na majici pohabati i oštetiti pranjem.

Hladno pranje kako bi se spriječilo skupljanje. Kako biste spriječili skupljanje košulje, uvijek je perite u hladnoj vodi. Obično je najbolje prati pamučne majice na temperaturama između 20-30 °C u kratkom ciklusu od 30-45 minuta, ali nikad duže od toga. Ovaj postupak pranja na nižim temperaturama produljuje vijek trajanja tkanine i posebno sprječava promjenu boje, skupljanje i prerano trošenje.

Jedna od tradicionalnijih metoda očuvanja originalne veličine nove majice kratkih rukava je ostavljanje u hladnoj slanoj vodi jedan dan.

Kod pranja majica ne preporučuje se kemijsko čišćenje i korištenje agresivnih sredstava za čišćenje. Takvi procesi i proizvodi mogu nepopravljivo oštetiti tkaninu vaše majice, uzrokovati promjenu boje, smanjiti odjeću ili čak ukloniti otisak. Odlučite se za blage, ekološki prihvatljive proizvode za pranje i nježno tretirajte svoju odjeću kako biste zadržali njezin svjež izgled i dugovječnost.

Nakon pranja majice

Nakon pranja ne ostavljajte svoje majice u perilici mokre i uvrnute jer mogu ostati izgužvane. Najbolje ju je objesiti što prije, ali možete je privremeno staviti i na stolicu.

Majice treba sušiti na zraku, a ne u sušilici. Ovo nije prikladno za pamučnu odjeću, a sušenje u sušilici često uzrokuje skupljanje i oštećenje otiska.

Izbjegavajte cijeđenje ili uvrtanje majica, jer to može oštetiti njihova vlakna. Sunčeva svjetlost može uzrokovati da boje s vremenom izblijede, stoga je najbolje sušiti majice na hladnom, zasjenjenom i dobro prozračenom mjestu.

Ako košulje objesite na vješalicu, glačanje možda neće biti potrebno. Međutim, ako trebate glačati majice, koristite glačalo postavljeno na nisku temperaturu (oko 150 °C) i glačajte majice naopako kako biste spriječili opekline.

Otisak na majici je vrlo nježan i velika je vjerojatnost da će se oštetiti ako se pravilno ne održava. Kako biste spriječili moguća oštećenja poput blijeđenja ili pucanja otiska, preporučujemo da košulju glačate s naličja otiska. To će zaštititi otisak od izravnog kontakta s glačalom i pomoći da vaša majica dulje zadrži svoj izvorni izgled.

Još nekoliko učinkovitih savjeta

Majice kratkih rukava su osjetljiva vrsta odjeće koja se može brzo istrošiti bez odgovarajuće njege. Oštećenja koja mogu nastati su različita: majice se mogu skupiti, mogu se pojaviti tvrdokorne ili čak neuklonjive mrlje, mogu se promijeniti boje, tkanina može izblijediti, postati gruba i slično. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u takvim trenucima.

Uklanjanje mrlja

U doba naših baka i djedova, kada su perilice rublja bile nepoznate, razvili su mnoge jednostavne, ali učinkovite metode za održavanje odjeće koje su i danas korisne. Tanak i nježan materijal nekih majica zahtijeva poseban tretman. Manje mrlje možete ukloniti toplom vodom, sodom bikarbonom, limunovim sokom i octom.

Napravite mješavinu nekoliko žličica sode bikarbone i male količine vode, prilagođene veličini mrlje. Po želji možete dodati i malo deterdženta kako bi smjesa bila ljepša. Nanesite smjesu na mrlju tako da je potpuno prekrije. Ostavite 20 do 30 minuta, a zatim nježno istrljajte mrlju mekom četkom za odjeću ili starom četkicom za zube. Isperite čistom vodom i ostavite majicu da se osuši na zraku ili operite u perilici.

Popravljanje boje majice

Uvijek namočite majicu u bijeli ocat prije prvog pranja. Dodajte jednu čašu octa u kantu vode i ostavite majicu da odstoji nekoliko sati kako bi se boja stvrdnula. Zatim stavite majicu u perilicu rublja na rutinsko pranje.

Budući da pamuk ima veliki afinitet prema vodi i bilo čemu u njoj, važno je uvijek prati majice s odjećom sličnih boja. To pomaže u izbjegavanju blijeđenja ili mogućih sivih nijansi na odjevnom predmetu.

Požutjela bijela majica

Žute mrlje ispod pazuha na odjeći uobičajena su pojava, obično uzrokovana kombinacijom znoja i aluminijevih soli koje nalazimo u mnogim dezodoransima. Kako biste spriječili stvaranje ovih neugodnih mrlja na vašoj odjeći, ima smisla prestati koristiti dezodoranse koji sadrže takve sastojke - što je također korak u korist vašeg zdravlja.

Ako je vaša bijela majica već umrljana, nema razloga za brigu. U ovom slučaju, sok od limuna je vaš najbolji prijatelj i pobrinut će se da vaša bijela košulja ostane sjajna.

U suštini

U ovom smo članku pogledali neke korisne savjete za pravilnu njegu i održavanje majica sa tiskom. Za njegu omiljenih majica nije potrebno puno truda, ali važno je poznavati pravilne tehnike pranja, sušenja, spremanja i glačanja.

Ne zanemarite upute za pranje na etiketi, pazite da su košulje pravilno razvrstane po boji i kvaliteti pranja. Majice treba sušiti prirodnim putem, bez upotrebe sušilice. Nježno glačanje s unutarnje strane ključno je za očuvanje otiska, dok učinkovita kućna rješenja mogu pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i održavanju sjaja boja.

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook