Prethodni članak
Sljedeći članak

GRAD DUGE I BOGATE KULTURNO-POVIJESNE BAŠTINE: SINJ JE IZNJEDRIO ALKU

Više na: www.visitsinj.com I https://www.facebook.com/visitsinj/
U moćnom zagrljaju kamenitih vladarica krša, Dinare, Kamešnice i Svilaje, umiven Cetinom, bistrinom s netaknutog izvora, ugnijezdio se Sinj, grad duge i bogate kulturno-povijesne baštine.


SINJSKA ALKA
...viteško nadmetanje utemeljeno u čast slavne pobjede nad Osmanlijama 1715. Cijelu godinu Sinj iščekuje kolovoz, kad se zvukovi spoje u savršenu simfoniju koračnice, topota i rzanja plemenitih grla alkarske ergele, a na suncu bljesne sablja, jatagan, buzdovan ili koji djelić bogate originalne odore alkara ili alkarskog momka.

Stoljećima vjeran nebeskoj zaštitnici, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, danas je dom jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta. Crkveno dvorište mjesto je održavanja već tradicionalnog koncerta KLAPE GOSPI SINJSKOJ dok hodočasnici na zavjet hrle STAZOM GOSPI SINJSKOJ, drevnim putevimai slikovitim mostovima na rijeci Cetini, tradicionalnim pješačkim i konjskim stazamauz ostatke obrambenih utvrda, napuštenomTRASOM RERE, nekadašnje sinjske željeznice.

U MUZEJU CETINSKE KRAJINE I ARHEOLOŠKOJ ZBIRCI FRANJEVAČKOG SAMOSTANA izloženo je mnoštvo neprocjenjivih povijesnih eksponata s lokalnih nalazišta (antički Aequum), koji svjedoče o dugoj civilizaciji na ovim prostorima. MULTIMEDIJSKI MUZEJ SINJSKE ALKE na suvremen i zanimljiv način predstavlja posebnosti viteške igre, čiju vrijednost štiti i UNESCO. U GALERIJI SIKIRICA, osim stalnog postava kipara Stipe Sikirice, održavaju se izložbe, književne večeri i razna kulturna događanja.

Nemjerljivo bogatstvo tradicije koju je potrebno sačuvati za buduće naraštaje prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH koje jereru, živopisno dvoglasno grleno pjevanje i godišnje pokladne ophode mačkarapodkamešničkih sela predvođenih DIDIMA S KAMEŠNICEuvrstilo na popis zaštićenih kulturnih dobara, a nijemo kolo,jedinstveni narodni ples bez glazbene pratnje, nalazi se na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Najpoznatije sinjsko je Alka, ali osim u kolovozu, kad su gradske ulice pretijesne za sve posjetitelje i vrve živošću i šušurom, Sinj tijekom cijele godine obiluje događanjima.Povoljan zemljopisni položaj plodno je tlo za mnoštvo aktivnosti na otvorenom u kojima mogu uživati sve dobne skupine.

Sinj se oduvijek ponosio KONJIČKIM SPORTOM – na Hipodromu se održavaju nacionalni i međunarodni galopski kupovi. Na obližnjem sportskom aerodromu Piketu obožavatelji adrenalina doći će na svoje u popularnom PADOBRANSKOM KUPU.

Brojna su mjesta u gradu koja služe kao pozornica za razna događanja. Predstava OPSADA SINJA 1715. ODIGRAVA SE 9. KOLOVOZA, scenski je spektakl koji se odvija na autentičnim lokacijama, a uprizoruje slavnu bitku pod Sinjem, kada je se 700 branitelja obranilo grad od silne osmanlijske najezde u kojoj je sudjelovalo 76.000 vojnika. Koncert marijanske duhovne pjesme KLAPE GOSPI SINJSKOJ iznimna je glazbena poslastica. Hodočasnici Gospi hrle cijelu godinu, no ipak su najbrojniji uoči blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza, kad pristižu iz svih krajeva Lijepe Naše i inozemstva.

Zahvaljujući težnji za održivim turizmom, suživotom pažljivo osmišljenih aktivnosti u kojima podjednako uživaju i domaćini i gosti, manifestacije u alkarskom gradu uvijek plijene pozornost i privlače sve brojniju publiku. KAMIČAK, ljupka utvrda zvjezdolika tlocrta, po čijem se satu Sinjani i danas ravnaju, ugošćuje kulturna događanja i koncerte.

Jedno od takvih događanja su i GLAZBENE VEČERI NA UTVRDI KAMIČAK. Program Glazbenih večeri na utvrdi Kamičak planiran je za 18. kolovoza 2018. s početkom u 20:30 sati i završetkom u 23:00 sata. Sinjanima i gostima najbolje od tradicijske glazbe predstavit će renomirani izvođači, DUNJA KNEBL SA SASTAVOM KOLOLIRAI ETNO SASTAV VEJA.

SINJSKI SAJAM SELA odvija se u vremenu od 2. do 4. kolovoza, izvanredna je prilika za upoznavanje s izvornim lokalnim proizvodima, obrtima, gastronomskom i enološkom ponudom grada Sinja.
Mnoštvo je razloga zašto posjetiti grad Sinj, grad je to iznimne kulturne i prirodne baštine, bogate povijesti i tradicije….

Više na: www.visitsinj.com

SINJ TIJEKOM CIJELE GODINE OBILUJE DOGAĐANJIMA
Izdvajamo i preporučujemo:

UTAKMICA DELMATA I RIMLJANA
29.7.2018.
Utakmica je zapravo kazališna predstava komičnog karaktera s pravilima igre koja su izmišljena i u duhu antičkog vremena.
www.gajlaberije.hr

FESTIVAL KLAPE GOSPI SINJSKOJ, SAMOSTAN ČUDOTVORNE GOSPE SINJSKE
2.8.2018.
Festival je humanitarne naravi - pomoć studentima slabijeg materijalnog stanja.
W:gospa-sinjska.hr

SAJAM PROIZVODA SELA
2.8 - 4.8.2018.
Posjetitelji mogu degustirati i kupiti razne prehrambene proizvode visoke kvalitete: domaće sireve, med i ostale pčelinje proizvode, domaće suhomesnate proizvode, vina, rakije, likere, ulja, eko proizvode itd.
www.visitsinj.com

303. SINJSKA ALKA, 5.8.2018.
BARA 3.8.2018. / ČOJA 4.8.2018. / ALKA 5.8.2018.
www.alka.hr
www.visitsinj.com
VITEŠKO ALKARSKO DRUŠTVO SINJ, E: vad@st.t-com.hr
ALKA MARKETING d.o.o., E: alka.marketing1715@gmail.com
ALKARSKA ERGELA d.o.o., E: simundzas@gmail.com
MUZEJ SINJSKE ALKE, E: muzej.alke@gmail.com

PREDSTAVA OPSADA SINJA 1715.
9.8.2018.
I. čin Pijaca 20:30, II. čin Stari Grad 21:30
Na autentičnim lokacijama sinjska tvrđava Gradi sinjske varoši.
www.visitsinj.com

BLAGDAN VELIKE GOSPE
15.8.2018.

GLAZBENE VECERI NA UTVRDI KAMICAK
18.8.2018.

VUČKOVIĆA DJEČJA ALKA
Bara 17.8.2018., Čoja 18.8. 2018., Alka 19.8.2018.
Neponovljivo iskustvo svakom posjetitelju, baš kao i prava Sinjska alka.
T: 098/ 633 222

DOŽIVITE...

AIRSHOW
ALKARSKI PADOBRANSKI KUP, KOLOVOZ 2018.
Skupina od četiri ili pet padobranaca iskače iz zrakoplova na visini od 1100 m.Natjecanje traje tri dana.
Aerodrom Sinj
www.aeroklubsinj.hr

TURSITIČKA ZAJEDNICA GRADA SINJA - T: 021/ 826 352 – F: 021/ 660 360
E:info@visitsinj.com - www.visitsinj.com - F:https://www.facebook.com/visitsinj/

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeni zastoji mogući su na dionicama gdje traju radovi te na lokacijama gdje policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove. Vozače molimo za strpljenje i upozoravamo da prilagode brzinu i način...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program