Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobrodošli na 41. Prvosvibanjski uranak u Baškoj Vodi

Očekuju vas bogata ponuda tradicionalnih jela, trodnevni zabavni program i koncert Jelene Rozge

Od 60-ih godina prošloga stoljeća Međunarodni praznik rada slavi se na posebno zabavan, tradicijski način, u Baškoj Vodi. Ove godine očekuje nas 41. Prvosvibanjski uranak. Manifestacija započinje pučkom feštom i koncertom Zorice Andrijašević, koji počinje u utorak, 30. travnja u 19.00 sati. Nakon koncerta od Zorice, u centru mjesta s početkom u 20.30 sati moći ćete uživati u koncertu Jelene Rozge. Pučka fešta nastavlja se ujutro, 1. svibnja uz budnicu limene glazbe, folklorne pjesme i plesove, glazbu uživo i neizostavne zabavne tradicionalne igre, poput međunarodne utrke na magarcima, lojave grede, alke u kariolama, utrke konobara i vuče konopima. U igrama mogu sudjelovati i turisti. Sve je to začinjeno bogatom ponudom pašticade i janjetine s ražnja, kao i drugih specijaliteta u okolnim ugostiteljskim objektima. U petak, 3. svibnja od 10.00 do 14.00 sati posjetite izložbu starih fotografija "Baška Voda nekada" uz nastup klape Basca u centru mjesta, Dođite i zabavite se!

Uz nadaleko poznatu gostoljubivost i dalmatinski šarm domaćih ljudi, poželjet ćete da ovo postane Vaš drugi dom, kojem ćete se uvijek vraćati, poput mnogih prije Vas!


Baška Voda

Baška Voda najmlađe je naselje na Makarskom primorju, a vrijedni težaci i ribari postupno su je pretvorili u suvremeni mediteranski gradić. Međutim, arheološki nalazi svjedoče o životu na prostoru današnje Baške Vode još u doba neolita, oko četiri tisuće godina prije Krista, a glavni motiv za naseljavanje bio je izvor pitke vode. U brončano doba, vrijeme seoba naroda na Mediteran, dolazi do sukoba različitih plemena oko izvora vode i pašnjaka, pa se na uzvisini Gradina, gotovo u samom središtu današnjega mjesta, radi obrane izvora vode formira utvrđeno naselje čiji su bedemi bili napravljeni u suhozidu.

U antici je na mjestu Baške Vode postojalo ilirsko-rimsko naselje Aronia,a osim arheološkim nalazima i zapisima nepoznatoga Ravenjanina iz VII st., znanstvenici koji zastupaju ovu tvrdnju potkrjepljuju je i TabulomPeutingerianom, kartom na kojoj je istoimeno naselje naznačeno upravo na mjestu današnje Baške Vode. U kasnoj antici, od kraja IV do VII stoljeća, dolazi do prodora barbarskih naroda pa stanovništvo na Gradini podiže utvrdu u koju su se mogli skloniti od napada, ali i nadzirati ulaz u Brački kanal. Ostaci zidova naselja iz V - VI stoljeća vidljivi su na Gradini i danas. Brojni nalazi amfora i ostaloga keramičkoga materijala govore o trgovačkim vezama sa sjevernom Afrikom, istočnim Mediteranom i Crnim morem. Nedaleko od Gradine pronađen je i znatan broj grobova iz razdoblja antike, s mnoštvom grobnih priloga (lucerne, nakit, staklene posude, kipići Euterpe i Kupidaitd). Osim rimskih, neki nadgrobni natpisi navode ilirska imena, po čemu se može zaključiti da je uz novopridošlo rimsko, bilo brojno i autohtono ilirsko stanovništvo. Arheološki nalazi na širem prostoru mjesta govore o postojanju više villaerusticae. U VII stoljeću dolazi do prodora Slavena koji zauzimaju Aroniju i ona prestaje egzistirati.

Tijekom narednih tisuću godina nema tragova urbanoga života uz more. Samo pastiri iz Basta dovode blago u blizinu mora i napajaju ga na basczi vodi, izvoru pitke vode. Može se pretpostaviti da su prve građevine podizane kao skloništa za pastire.Krajem XVII stoljeća, prestankom opasnosti od gusara, a nakon izgona Turaka (1684), stanovništvo se vraća na obalu i polako podiže novo naselje, čije se ime, Baška Voda, prvi put spominje 1688. godine. Na temeljima antičke građevine u središtu mjesta, 1750. godine sagrađena je crkvica sv. Lovre u kasnobaroknom stilu, što je bila prva javna zgrada u mjestu. Osim poljodjelstva, stanovništvo se okreće moru, pa se bavi i ribarenjem i pomorstvom. Prva škola otvara se 1845. godine. Godine 1885 Baška Voda postaje sjedište župe Bast - Baška Voda, a 1889. godine gradi se crkva sv. Nikole. Prva pošta otvorena je 1900. godine.

Izgradnjom pristaništa 1912. godine Baška Voda postaje značajna luka ovoga područja preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja, što je potaklo i sve veći protok ljudi. Godine 1921. braća Sikavica grade veliku obiteljsku kuću koju uskoro pretvaraju u prvi baškovoški hotel, hotel Slaviju. Društvo za poljepšavanje mjesta osniva se 1933. godine, a značajniji razvoj turizma počinje nakon izgradnje Jadranske ceste.


Od osamdesetih godina XX stoljeća Baška Voda je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta Srednje Dalmacije.Početkom XXI stoljeća, nekoliko godina zaredom Baška Voda dobiva najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj „Plavi cvijet“ sa zlatnim znakom, kao jedno od najbolje uređenih turističkih mjesta na Jadranu.
Veliki broj svećenika i ustrajnost u javnom iskazivanju katoličke vjere, potaklo je zlonamjernike da Bašku Vodu za vrijeme komunističke vladavine nazovu Malim Vatikanom, ali upravo to je i jedan od razloga što baškovođani sve dobronamjerne ljude, sa svih strana svijeta oduvijek dočekuju široko raširenih ruku i iskrena srca.

Autor teksta: Ante Jurišić, dipl. oec.,dir. TZO Baška Voda

Više na: www.baskavoda.hr


Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program