Prethodni članak
Sljedeći članak

BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I OBITELJSKOG NASILJA

SOS TELEFON I SAVJETOVALIŠTE ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

Prema podacima MUP-a, od 2012. do 2016. u Hrvatskoj su 72 žene ubili njihovi muževi/partneri/bivši muževi ili bliski muškarci.

Femicid  u Hrvatskoj čini 45% svih ubojstava, što je uistinu zabrinjavajući podatak.

2017. godine je 18 žena ubijeno, 2018. godine 8 žena a  prvih 9 mjeseci 2019. godine 8 žena ubili su njihovi muževi/partneri/bivši muževi ili bliski muškarci.

Svakog dana 137 žena diljem svijeta ubije partner ili član obitelji (2019.)

Femicid je ozbiljan društveni problem koji se još ne rješava na pravi način!

U Krapinsko-zagorskoj županiji 2012.godine započeo je s radom SOS telefon za žene žrtve nasilja kojeg provodi CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) u suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova KZŽ.

2017. godine otvoreno je i savjetovalište.

Opći cilj projekta je utjecati na smanjenje rodno uvjetovanog nasilja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Specifični ciljevi su osigurati direktnu psihološku i pravnu pomoć ženama žrtvama nasilja te senzibilizirati građane/ke za pitanja rodno uvjetovanog nasilja.

Linija 049 639 281 otvorena je utorkom i četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati.

Linija 091 639 2810 radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9:00 do 15:00 sati,

 

Osobno u savjetovalištu na adresi Trg svete Jelene 6 Zabok, utorkom i četvrtkom od 10:00 do 12:00 sati, ili prema prethodnom telefonskom dogovoru.

 

Pozivi i posjete SOS telefonu u potpunosti su anonimni, kao i online savjeti koji se svakodnevno mogu dobiti putem e-maila: [email protected].

Facebook stranica: SOS telefon

Na telefonu i e-mailu dežura 20 volonterki koje su educirane i osposobljene za rad na SOS telefonu.

Početkom 2019. godine bilježimo znatan porast posjeta i poziva koji su već sredinom godine premašili broj iz prošle godine. Porast pridajemo činjenici da se tema obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja sve više provlači kroz medije zbog raznih kampanja uzrokovanim brojnim slučajevima nasilja kojima smo svjedočili tijekom godine.

Iznimno je važno raditi na osvještavanju i borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, njegovoj prisutnosti u svim slojevima društva te promociji nulte stope tolerancije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji!

Nasilje nije privatni već društveni problem, obitelj kao takva ima pravo na privatnost ali kada se nasilje događa unutar “četiri zida” ono nadilazi ta četiri zida te postaje problem društva i tiče se svih nas.

Važno je raditi na osvještavanju građanstva da se svako nasilje treba prijaviti, postoji i anonimna prijava policiji, MUP je razvilo aplikaciju gdje se može podnijeti anonimna prijava pa čak uz privitak slike.

Treba prijaviti svako nasilje jer se prijavom može spasiti nečiji život.

SOS telefon tijekom godine radi na osvještavanju javnosti organizacijom raznih javnih akcija, okruglih stolova,  monitoringa Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji gdje se sastanu svi obveznici Protokola.

Voditeljica SOS telefona je izabrana voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Krapinsko-zagorske županije.

Važno je navesti nedostatak skloništa/sigurne kuće za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u našoj županiji, što je ogroman problem koji moramo riješiti što prije.

Najave za aktivnosti oko obilježavanja Mađunarodnog dana borbe protiv nasilja u obitelji i 16 dana aktivizma, SOS telefon će organizirati javnu akciju “Sva lica nasilja” gdje ćemo pomoću šminke prikazati ozljede te uz natpise “ prijetnji/uvreda izrečenih ženama” stajati na ulici. 

Također ćemo u tom periodu organizirati radionicu/tečaj samoobrane.

 

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Center for Education, Counseling and Research

Nova cesta 4, 10 000 Zagreb, Croatia

Tel: + 385 1 24 22 800, Fax: + 385 1 24 22 801

E-mail: [email protected]; Web: www.cesi.hr


 

Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 na 20.+500 km između čvora LUČKO i čvora BUZIN u smjeru Lipovca, promet se vodi jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h. Molimo korisnike za oprez. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistral...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program