Prethodni članak
Sljedeći članak

„Asistent i ja za kvalitetniju budućnost“

Udruga Sveta Ana provodi projekt u kojem je osigurana usluga osobne asistencije za 16 osoba s težim stupnjem i vrstom invaliditeta, kao i osobama s intelektualnim teškoćama

Udruga Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom KZŽ 03.12.2018. godine potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ugovor je potpisan od strane tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. U sklopu poziva za dostavu projektnih prijedloga "Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom faza II" odobren projekt Udruge nosio je naziv „Asistent i ja za kvalitetniju budućnost”. Projekt je u potpunosti financiran od strane ESF-a, a ukupna vrijednost mu je bila 2.425.635,75 kn i provodio se u razdoblju od 03.12.2018. do 30.11.2020.

Projektom je osigurana usluga osobne asistencije za 16 osoba s težim stupnjem i vrstom invaliditeta, kao i osobama s intelektualnim teškoćama u dobi od 18-65 godina prema vještačenju Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije, koja se pružala 80 sati mjesečno prema planu korisnika. Osim usluge osobne asistencije, proveli su edukacije novih asistenata te održali nekoliko predavanja Obiteljskog centra za socijalnu skrb Krapina.

Usluga osobne asistencije imala je cilj korisniku pružiti kvalitetnu i nužnu pomoć, potporu i olakšanje pri realizaciji dnevnih aktivnosti, samozbrinjavanju, pridonijeti socijalnom uključivanju, rasteretiti obitelj korisnika te pridonijeti širenju socijalne mreže.  Za sve navedene ciljeve možemo reći da su uspješno ostvareni. Pružanjem usluge osobne asistencije svjedočimo o pozitivnim promjenama doživljaja vlastitih ograničenja i odnosima s drugim ljudima te pozitivnim promjenama socijalne percepcije stavova prema osobama s invaliditetom. Angažman OA odražava istinske potrebe u KZŽ i nedvojbeno ima pozitivan utjecaj na primarnu ciljnu skupinu, osobe s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta.

Udruga Sveta Ana KZŽ iza sebe ima brojne implementirane projekte i programe u sektoru socijalnog promicanja a iskustvo, dostatni financijski, tehnički i ljudski kapaciteti jamac su kvalitetne provedbe projekata i ostvarenja svih ciljeva na području svojeg djelovanja koje obuhvaća istočni dio KZŽ.

Na kraju priče možemo se osvrnuti malo na opis pružanja usluge Osobna asistencija, kakav je to posao? Prema iskustvu naših korisnika i asistenata možemo reći težak, ali prekrasan. Ulazak je to nepoznate ili relativno nepoznate osobe u intimu obitelji korisnika koja se s težinom svakodnevice nosi na različit način. Odnos koji se stvara zahtijeva puno razumijevanja i povjerenja obiju strana da bi došli do trenutka kada počinje ona stvarna podrška i pomoć. Posao je to gdje smo svi na testu izdržljivosti i samokritičnosti kako bi ta usluga bila što bolja i kvalitetnija na zadovoljstvo svih. Stoga pruža veliki prostor za kreativnošću i davanjem onog svima najvažnijeg i najpotrebnijeg, a to je puno ljubavi, nježnosti i prijateljske podrške što taj posao čini posebnim s nemjerljivom vrijednošću rezultata koji se ostvaruju.

Ovim putem Udruga zahvaljuje svim svojim korisnicima na ukazanom povjerenju i suradnji. Osobnim asistentima zahvaljujemo na trudu i požrtvovnosti koje su utkali u svoj rad kroz proteklo razdoblje. Veselimo se narednom periodu faze III provedbe projekta da nastavimo uspješnu suradnju, a sve u cilju da našim korisnicima budemo što je moguće kvalitetnija podrška i pomoć.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 Još članaka iz "Sponzorirani članci"

Facebook