Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Verica iz Budinščine kuhati je naučila od tate. Pogledajte recepte koje čuva iz djetinjstva


Evo nas i u zadnjoj općini serijala 'Babičini recepti', u Budinščini, koja se smjestila na južnom dijelu Ivanščice. U kraju bogatom poviješću i povijesnim znamenitostima dočekala nas je Verica Koledić.

 

Velika familija

Verica je bila deveto, najmlađe dijete u obitelji Ane i Ivana Siveca. Njezin je otac, kaže Verica, radio u rudniku i šumama, a obzirom da je mama bila bolesna, puno je i kuhao.

– Najviše lopare, štruklje i gibanice, a bome je i domače žemlje znal omesiti. Ž njega su si delali bedake al imel je pune dece i moral se za njih skrbiti – kaže Verica iz Gotalovca, koja je upravo od oca puno toga naučila, na nakon toga se udala za udovca Vilka Koledića, koji je već imao dvoje djece, a poslije su imali još i sina Ivicu zajedno, zahvaljujući kojem Verica ima i dvoje unuka, Emu i Davida.

 - Pri hiži svi rado jedu domača jela, pogotove kuruznu kašu, žgance z mljekem, regicu z krumperem na šalatu, kuhane zelje, i domači kruh – kaže Verica, koja rado priprema i žgance od domače kuruzne melje z drožđicami, jelo koje je rado jela kao dijete, pa nam je upravo taj recept otkrila u spomen na svoga oca i majku.

 

Po domaći

Prisjetila se Verica svog djetinjstva i života s roditeljima i braćom i staroj drvenoj hižici, koja je imala samo kuhinju i sobicu. Prisjetila se i igara kojih se rado igrala s braćom. – Jemput se brat popentral na vrbu, a ja sam ju tak dugo tresla dok ga nisam stepla kaj je opal v potok – kaže Verica. A kad bi se popodne vratili doma, čekao ih je tropanec kolač.

– To je pogačica od kuruzne melje, soli i kvasa, tera se jela z kuhanu sirutku – dodaje Verica, koja nam je pokazala kako pripremiti tropanec kolač, kakav je njezin tata Ivan pripremao njoj i njezinoj braći. Ovog su puta i druge babice došle baki Verici, pomoći pripremiti sve za ručak; speglati stolnjake, speći kuruzni kruhek, mlince. Svakojake delicije i ovog su se puta našle na stolu naše babice Verice, a sve je trebalo dobro zalijati i s kupicom vinčeka. Živjeli! Dodajmo da je pokrovitelj ove epizode 'Babičinih recepata' Udruga Gotali.

Žganci z drožđicami
2-3 l vode
1 kg bijelog kukuruznog brašna
1 žlica soli
0,5 l kiselog vrhnja
Vodu stavite da zakipi. Kada voda zavrije ubacite brašno i posolite bez miješanja. Ostavite da kipi oko 15-20 minuta. Onda krenete miješati žgance da se rastvore grudice. Kuhate još 15 minuta dok se sve skupa ne zgusne. Vrhnje stavite u manji lončić na laganu vatru da se krčka oko sat vremena dok se ne zgruša i odvoji masnoća. Vrhnje je potrebno miješati. Žgance servirati s polijanim zapečenim vrhnjem.

Tropanec
3 žlice glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
1-2 dl tople vode
1-1.5 kg bijelog kukuruznog brašna
0.5 l vode
0.5 kg glatkog brašna
2 l sirutke
malo soli
0.5 l mlijeka
U manju zdjelicu pomiješajte brašno, kvasac i vodu. Ostavite da se diže. Kukuruzno brašno dobro posolite pa izmiješate. Dodajete malo po malo vruću vodu i miješate brašno dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite ju da se ohladi. Sirutku stavite kuhati. U ohlađenu smjesu od kukuruznog brašna dodajte uzdignuti kvasac i glatko brašno da možete zamijesiti glatko tijesto. Tijesto prebacite u lim za pečenje i ponovo ostavite da se diže. U zdjelicu razmutite pet žlica kukuruznog brašna i malo soli te dodajte mlijeka da možete lijepo sve razmutiti. Ulijte u vruću sirutku i kuhajte još par minuta. Tropanec pecite u vrućem rolu na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Servirajte u tanjuru sa vrućom juhom od sirutke.

 

Još članaka iz "Recepti"

Facebook