Prethodni članak
Sljedeći članak

Stručno-znanstveni skup ‘Dani Očure - O kapeli svetog Jakoba’ i izložba ‘Sveci s bregov - SOS za Svece’ u Radoboju


Pred nama su jedinstvena događanja u Radoboju; Stručno-znanstveni skup „Dani Očure-O kapeli svetog Jakoba“ iliti Bl. Marie Devicze zvêrhu Hotchure milosche izkazujuche „ posvećen dr. sc. Miji Koradeu (1947. – 2020.) istraživaču i promicatelju hrvatske povijesti, kulture i sakralne baštine )i izložba „Sveci s bregov-SOS za Svece “.

U četvrtak i petak,20. i 21. listopada s početkom u 10 h održat će se Stručni skup u Muzeju Radboa koji će biti otvoren za javnost. Izložba je postavljena u kapeli sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim i biti će svečano otvorena 20. listopada s početkom u 14:30 h.

Stručnom skupu i Izložbi prethoditi će radionica „Pozlati svog svega“ koju će održati studenti i profesori Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Radionica će se održati u srijedu, 19. listopada s početkom u 13:15 h u Centru za prirodu u Radoboju i namijenjena je svim uzrastima.
Stručni skup i izložba dio su manifestacije Dani općine Radoboj 2022. te su popraćeni Katalogom izložbe i Knjižicom sažetaka radova koji će se biti prezentirani od strane uglednih znanstvenika na Stručnom skupu.

Ovim projektom Muzej Radboa s partnerom Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Općinom Radoboj, Konzervatorskim odjelom u Krapini i suradnicima, te pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva kulture i medija, želi prije svega znanstvenoj, stručnoj, a posebice široj javnosti prezentirati vrijednost kapele sv. Jakoba na Očuri i njezina okoliša. Putem znanstvenih i stručnih izlaganja, putem radionice za širu javnost, te putem izložbe dokumentirati će se i tako za budućnost sačuvati prikupljenu i obrađenu građu. Time će se potaknuti oživljavanje i očuvanje ovoga zanemarenog sakralnog objekta i njegova potencijalnog kulturnog krajolika koji svojom vrijednošću i značenjem nadilaze lokalne okvire. Mnogim hodočasnicima, posjetiteljima, našim župljanima, u lijepom sjećanju-crkva sv. Jakoba.

- Pozivamo Vas na stručno-znanstveni skup „Dani Očure-O kapeli svetog Jakoba“ i izložbu „Sveci s bregov-SOS za Svece “ u Radoboju, 20. i 21. listopada - poziva Općina Radoboj.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook