Prethodni članak
Sljedeći članak

Radoboj predstavlja najbogatije svjetsko nalazište fosilne flore te fosilnih kukaca, riba i školjka koji potvrđuju da je ovdje nekad bilo Panonsko more

Uz temeljnu muzejsku djelatnost koja je vezana uz obradu, sakupljanje i prezentiranje muzejske građe, Muzej Radboa je tijekom prošle godine imao niz zanimljivih događanja i sudjelovao u organiziranju raznih manifestacija


Muzej Radboa u Radoboju jedinstvena je muzejska institucija koja baštini lokalnu povijest temeljenu na tradiciji rudarenja, pronalasku vrijednih i značajnih fosila i arheološkim predmetima. Rudno blago predstavlja bogatu prošlost ovog kraja koja počinje s pronalaskom samorodnog sumpora početkom 19. st. Sumporni vijek trajao je u Radoboju više od 100 godina i njime se opskrbljivala cijela austrougarska privreda. Tradicija rudarstva nastavila se pronalaskom i eksploatacijom novog podzemnog blaga ugljena u ugljenokopu „Mirna“. Usporedno s rudarenjem otkriveni su vrijedi fosilni nalazi.

Radoboj tako predstavlja najbogatije svjetsko nalazište fosilne flore, fosilnih kukaca, riba i školjka koji potvrđuju da je ovdje nekad bilo Panonsko more. U Radoboju je pronađena okamina lista vinove loze stara između 12 i 14 milijuna godine, ujedno je i najstarija okamina ovakve vrste u Europe, a s otkrivanjem fosilnih nalaza otkriveno je 10-ak arheoloških nalazišta iz različitih razdoblja ljudske prošlosti. Četiri su smještena na prostoru gore Strahinjščice i njenom južnom prigorju: Crkviše, Hajdine zerne, Plat i Podstenje. Dugu povijest naseljavanja ovih prostora možemo potvrditi mnogobrojnim arheološkim nalazima s različitih lokacija. Predmeti koji su vezani uz navede radobojske znamenitosti smješteni su u tri muzejske zbirke; geološku, arheološku i rudarsku i prezentirani su putem multimedije i interaktivnih sadržaja.

Bogato radobojsko ljeto
Uz temeljnu muzejsku djelatnost koja je vezana uz obradu, sakupljanje i prezentiranje muzejske građe, Muzej Radboa je tijekom prošle 2021. godine imao niz zanimljivih događanja i također sudjelovao u organiziranju raznih manifestacija. Dio je aktivnosti tijekom 2021. godine proveo online, sukladno epidemiološkim mjerama uzrokovanima Covid-19 virusom, počevši od Noći muzeja, Edukativne muzejske akcije 2021. i Međunarodnog dana muzeja, a dio vezan uz manifestaciju „Radobojska ljetna događanja 2021“ provodio je na otvorenom prostoru. Prošlogodišnje radobojsko ljeto trajalo je od 19. lipnja do 27. kolovoza 2021. godine i bilo je izrazito bogato raznovrsnim događanjima pod organizacijom Općine Radoboj, Muzeja Radboa, Savjeta mladih Općine Radoboj, Osnovne škole Side Košutić Radoboj, DND Radoboj, te također popraćeno nastupima Radobojskih i Desinićkih mažoretkinja i Dječjeg vrtića Škrinjica Radoboj. Održala su se raznovrsna natjecanja i manifestacije; natjecanje u izboru najboljeg čokoladnog kolača, najboljih radobojskih štruklji i najbolje radobojske gibanice, Beerfest, te pregršt aktivnosti i za djecu, a odaziv je bio veći od očekivanog, najposjećeniji do sada.


'Rudnik koji život znači'
Aktivnosti Muzeja nastavljene su i tijekom jesenskog perioda, u koautorstvu s Muzejom grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina otvorena je 22. rujna 2021. godine u Pregradi izložba „Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“, a također je izložba bila postavljena i u Radoboju 3. prosinca, uoči blagdana svete Barbare tebotvorena za posjetitelje do 3. veljače 2022. godine. Cilj ove zajedničke Izložbe bio je osvijesti i ojačati važnost o rudarskoj prošlosti i da se potakne veći broj društvenih skupina na daljnje očuvanje i njegovanje ostataka kulturne baštine proizašle iz industrijskog djelovanja Pregrade i Radoboja.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, mnogi su posjetitelji s područja Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, grada Zagreba i šire uspjeli razgledati zbirke Muzeja Radboa. Ukupni broj posjetitelja Muzeja Radboa u 2021. godini iznosi 2.279, što je u odnosu na 2020. godinu 150% povećanje broja posjetitelja, a nešto manji, za 3% od broja posjetitelja u 2019. godini, te za 25% manji od rekordne 2018. godine. Pandemija uzrokovana Covid-19 virusom imala je utjecaj na posjećenost Muzeja, tako se jedan dio komunikacije sa publikom ostvarivao putem online aktivnosti za koje postoji znatni interes. Više od 60.000 pregleda muzejskih fotografija ostvareno je preko Google pretraživača i više od 38.500 pregleda preko Facebooka i ostalih društvenih medija.


Europski projekti
Muzej Radboa voditelj je i partner dvaju europskih projekata „Aktivni i nakon 65-e!“ i „Kreativno online“ financiranih iz Europskog socijalnog fonda, koji će tijekom 2022. godine završiti s provedbom. U svojstvu konzorcija čiji je nositelj Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina od 1. rujna 2019. godine Muzej sudjeluje u provedbi Erasmus+ projekta „Seniori za baštinu“ koji omogućuje sudionicima mobilnosti sudjelovanje na strukturiranim tečajevima i razdobljima promatranja tuđeg rada u srodnim ustanovama u inozemstvu s ciljem stjecanja znanja i praktičnih iskustava o tome kako osmisliti, organizirati i provoditi stalne edukativne programe za odrasle osobe i osobe treće životne dobi na temu kulturne baštine.


Planovi za 2022. godinu
U planu za 2022. godinu je prijavljivanje niz drugih projekata na regionalne, nacionalne i europske natječaje i fondove, nastavak aktivnosti održavanja raznih manifestacija i događanja. Također, Muzej planira završiti tijekom ove godine II. fazu stručno-znanstvenog skupa „Dan Očure i Izložba Sveci s bregov“ koju provodi u suradnji s parterom Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i suradnicima: Konzervatorskim odjelom u Krapini, Župom Presvetog Trojstva u Radoboju i Općinom Radoboj putem koje se želi osvijestiti i pokazati važnost i vrijednost kapele sv. Jakova koja se nalazi na Gorjanima Sutinskim i njezinog inventara, kao i njezinog okoliša te ukazati na interdisciplinarne aspekte vezane uz taj dosada zanemaren i nedovoljno istražen sakralni lokalitet. U tijeku je i priprema za izradu numizmatičkog muzejskog dijela postava za čiju je realizaciju prikupljen i restauriran dio muzejske građe s arheoloških lokaliteta. - Planova i aktivnosti tijekom ove godine ne nedostaje, a Muzej Radboa će i u ovoj 2022. nastojati i omogućavati konstantni prijenos kulturne i povijesne baštine te nadopunjavati i predstavljati svoje zbirke i obogatiti spoznaje o našoj prošlosti, povijesti i porijeklu kao važnom segmentu naše baštine – kaže ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook