Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana završna konferencija projekta 'Aktivni i nakon 65-e'


U četvrtak je u Muzeju Radboa održana završna konferencija za medije povodom realizacije dvogodišnjeg projekta „Aktivni i nakon 65-e!“ kojeg je provodila Općina Radoboj, uz partnerstvo s Muzejom Radboa, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina i Centrom za socijalnu skrb Krapina.

Konferenciji su prisustvovale i volonterke Gradskog društva Crvenog križa Križevci i članice Udruge žena „Pavanka“  iz Brinja s kojima su sudionici projekta tijekom realizacije ekskurzija u njihovu županiju ostvarili lijepu suradnju.

Projekt je bio namijenjen osobama s navršenih 65 i više godina koje imaju prebivalište na području Općine Radoboj. Financirao se i provodio u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.“, Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 1, broj poziva: UP.02.2.2.06. Vrijednost projekta iznosi 1.476.024,37 kuna,  uz cjelokupni iznos financiranja od strane EU u iznosu 1.476.024,37 kuna.

Dvogodišnje projektne aktivnosti koje su se provodile uključivale su: kreativne radionice, kulinarske radionice, keramičke radionice, informatičke i edukativne radionice,  predavanja i videokonferencije, kulinarska druženja u prirodi i  kreativne radionice s djecom. Sudionicima projekta omogućen je posjet kazališnim predstavama, filmskim projekcijama i brojnim ekskurzijama. Također im je omogućeno korištenje usluga sportsko-rekreativnih radionica, fizioterapeuta, vježbanja u vodi, frizera i besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera.

Tijekom provedbe dnevnih aktivnosti za mještane 65+ osiguran je topli obrok, osvježenje i grickalice, časopisi, novine i revije i razne društvene igre i puzzle. Dnevne aktivnosti održavale su se u prostoru Vatrogasnog doma u Radoboju, posebno opremljenog za potrebe izvođenja zanimljivih projektnih aktivnosti i radionica.

Partnerska institucija Centar za socijalnu skrb Krapina provela je 14 predavanja i radionica namijenjenih  sudionicima projekta, a za sudionike projekta i članove njihovih obitelji, partnerska institucija Gradsko društvo Crvenog križa Krapina, dva puta godišnje održavalo je  edukativne radionice.

Kao doprinos povećanju kvalitete socijalnih usluga za starije osobe, s naglaskom na važnost konstantne edukacije i uvida u nove spoznaje, projektom su predviđene i realizirane i  besplatne edukacije za profesionalce u sustavu socijalne skrbi. Za provedbu dva Jednodnevna seminara angažirano je sveukupno 12 predavača. Realizirana je ujedno i trodnevna stručna edukacija za  djelatnike partnerskih institucija u projektu.

Ostvarene su sve predviđene projektne aktivnosti, a također, ostvaren je broj članova ciljanih skupina u koje je bilo uključeno 79 sudionika, mještana općine starijih od 65 godina, 26 članova obitelji sudionika projektnih aktivnosti i također 26 stručnjaka, djelatnika projektnih partnera koji rade u sustavu društvene skrbi za starije osobe i ostalih institucija koje su sudjelovale u osposobljavanju u svrhu razvoja socijalnih usluga.

Ovaj projekt dokaz je velikog angažmana mještana Općine Radoboj i svih uključenih  dionika zaduženih za njegovu provedbu, također, upravo takve edukacije, druženja i aktivnosti prijeko su potrebne mještanima starije životne dobi kako bi se osjećali korisnima i potrebnima u svrhu unaprjeđenja kvalitete života starijih osoba.

Na kraju konferencije u ime članova udruge umirovljenika 65+ i sudionika projektnih aktivnosti uručeni su prigodni pokloni načelniku Općine Radoboj i ravnateljici Muzeja Radboa  na uspješno organiziranom i vođenom projektu, a također i volonterkama Gradskog društva Crvenog križa Križevci i članicama Udruge žena „Pavanka“  iz Brinja.

Završetak konferencije zaokružen je lijepim druženjem uz osvježenje i okrijepu  i lijepu humorističku predstavu „Kod fizijatra“ ADK Sveti Križ Začretje koja se održala na terasi Muzeja Radboa.

 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook