Prethodni članak
Sljedeći članak

Odlične vijesti iz Radoboja: Od više skupine indeksa razvijenosti do izgradnje nove zgrade


Iz Općine Radoboj na početku 2024. godine stižu dobre vijesti! Naime, ona se, prema novom indeksu razvijenosti, objavljenom početkom 2024. godine, našla među jedinicama lokalne samouprave koja je prešla u višu skupinu. Razvrstavanje u šestu skupinu općini Radoboj potvrda je to dobrog planiranja, rada i ulaganja realiziranog u proteklom razdoblju i dokaz je to da je Radoboj na pravom putu, jer koeficijent razvijenosti, odnosno grupa koju je Općina preskočila pokazuje da se ide u dobrom smjeru razvoja i da se dobro koriste sve mogućnosti koje su raspoložive. Uz to, valja istaknuti kako je Općina prošle godine na razne natječaje prijavila čak 52 natječaja, što bi značilo po jedan projekt tjedno, a dobre projekcije ne izostaju ni za ovu godinu. Od najznačajnijih projekata iz Općine izdvajaju dvije ceste koje vode do Strahinja i koje bi trebale bitno doprinijeti revitalizaciji kraja, odnosno potpunog otvaranja Strahinjčice koja ima ogroman turistički potencijal.

Indeks razvijenosti

Po stupnju razvijenosti gradovi i općine rangiraju se u osam skupina - od najslabije razvijenih do najrazvijenijih. Prve četiri skupine obuhvaćaju gradove i općine koje su ispod nacionalnog prosjeka razvijenosti, dok preostale četiri skupine obuhvaćaju lokalne jedinice koje su po vrijednosti indeksa iznad prosjeka. Općina Radoboj iz dosadašnje pete, prema novom je izračunu prešla u šestu skupinu razvijenosti, što je za jednu od manjih općina, izuzetan rezultat.

Za izračun stupnja razvijenosti županija, gradova i općina Vlada koristi pokazatelje o stupnju nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, prihodima lokalnih proračuna po stanovniku, općem kretanju stanovnika i stupnju obrazovanja, kao i indeks starenja stanovništva. Tako dobiveni podaci uspoređuju se s onima na razini države, pa se i županije, gradovi i općine rangiraju ovisno o tome jesu li i koliko iznad ili ispod tog prosjeka. Općina Radoboj, u usporedbi s ostalim općinama, članicama bivše Općine Krapina, ostvaruje daleko najbolje rezultate te je iz pete skupine, za stepenicu više podigla svoj rejting i sada je po indeksu razvijenosti, u šestoj skupini. Petrovsko je dostiglo Đurmanec i Jesenje, te su sada zajedno u petoj razvojnoj skupini, a grad Krapina je ostao, kao i do sada, u sedmoj skupini.

Iako ova stepenica više lijepo izgleda, ponekad ona predstavlja i svojevrsnu barijeru za ostvarivanje određenih pogodnosti, koje manje razvijene sredine mogu koristiti, no ipak svi teže napretku i razvoju, a eventualne administrativne prepreke, općina Radoboj će ubuduće uspješno prevladavati. Šesta skupina razvijenosti ne bi trebala kočiti razvoj već će dati vjetar u leđa za realizaciju ozbiljnijih i kvalitetnijih projekata, koji će doprinijeti daljnjem razvoju.

Projekcije

U 2023. godini Općina Radoboj na razne je natječaje predala čak 52 projekta, s time da je posljednji, 52. predan na samu Staru godinu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša.

- Ova brojka dovoljno govori o produktivnosti našeg malog, ali vrijednog općinskog tima, jer matematički gledano, tjedno smo na natječaje predavali po jedan projekt. Pripremili smo i brojne građevinske dozvole te spremno čekamo rješenja. Ono što nam je za 2024. godinu najznačajnije i nadamo se da ćemo uspješno realizirati su dvije ceste koje vode do Strahinja i koje bi trebale bitno doprinijeti revitalizaciji kraja, odnosno potpunog otvaranja Strahinjčice koja se iz godine u godinu pokazuje kao poželjna turistička destinacija. Također, u planu nam je i izgradnja, odnosno adaptacija tri društvena, odnosno vatrogasna doma; u naselju Kraljevec Šemnički, Gornjoj Šemnici i Bregima Radobojskim. Već pet, šest godina na čekanju nam je projekt proširenja i adaptacije Osnovne škole Side Košutić za jednosmjensku, odnosno cjelodnevnu nastavu, a kroz mjesec dana trebao bi biti spreman projekt nadogradnje muzeja Radboa za prijavu na natječaj Ministarstva kulture, kako bi se dobio kvalitetan, multimedijski opremljen prostor za provođenje radionica namijenjenih djeci i mladima – naveo je radobojski načelnik Anđelko Topolovec, uvjeren u pozitivna rješenja.Za kraj godine, općinski je tim obradovala i inicijativa jednog investitora o gradnji niskoenergetske višestambene zgrade u Radoboj, koji je potaknut, prije svega ljepotom ovog kraja, a potom i ambicioznošću općinske uprave. Upravo zbog ove inicijative Općina Radoboj provodi anketu o iskazu interesa za kupnju stanova koji se planiraju izgraditi na području Općine Radoboj, a kako bi utvrdili potrebe odnosno zainteresiranost građana za kupnju stanova u Radoboju. Ovim putem Općina poziva sve zainteresirane da putem anketnog obrasca dostupnog na mrežnim stranicama Općine Radoboj iskažu svoj interes za kupnju stana.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook