Prethodni članak
Sljedeći članak

Nova lokacija eko otoka u zaseoku Mikši

Na području općine Radoboj ukupno je postavljeno 9 zelenih otoka


Na području općine Radoboj ukupno je postavljeno 9 zelenih otoka. Eko otoci služe za selektivno odvajanje otpada. Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u zelene otoke omogućuje se iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalištu.

Odvojenim prikupljanjem otpada i daljnjom obradom postižemo značajnu uštedu i smanjujemo negativan utjecaj na okoliš jer koristimo postojeće sirovine, štedimo energiju koja bi se utrošila za proizvodnju novih proizvoda i smanjujemo količine otpada koje nepovratno završavaju na odlagalištima. Najvećim dijelom eko otoci se nalaze na zemljištu koje je u vlasništvu općine Radoboj, dok je dio eko otoka na privatnom zemljištu.

Eko otok u zaseoku Mikši nalazio se na privatnom zemljištu, a kako je općina Radoboj, tijekom protekle godine, temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, evidentirala u zemljišnim knjigama komunalnu infrastrukturu - igralište kod Mikši, stvoreni su uvjeti da se eko otok premjesti na zemljište u vlasništvu općine Radoboj, odnosno uz samo igralište. Osim što je premješten na novu lokaciju, eko otok će biti i potpuno obnovljen. Obnovit će se metalna konstrukcija eko otoka te cjelokupna drvena oplata te će na taj način mještani zaseoka Mikši osim što će imati eko otok na novoj lokaciji, dobiti na korištenje potpuno novi eko etok. 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook