Prethodni članak
Sljedeći članak

MUZEJ RADBOA: 'Nudimo nova iskustva i jedinstven doživljaj prošlosti'

O protekloj godini i planovima razgovarali smo s ravnateljicom Ivanom Hazulin Pospiš


Muzej Radboa veliku pozornost pridaje kulturnoj i javnoj djelatnosti te je tako početak prošle godine obilježio 7. po redu sudjelovanjem u manifestaciji Noć muzeja. Muzej Radboa programom je približio važnost i značajnost povijesti i tradicije posjetiteljima te naglasio znanstvenu, industrijsku i kulturnu baštinu ovog kraja.

Tradicija, legende, mitovi
Muzej Radboa dio je zanimljivog istraživačkog projekta pod nazivom „Animal“ Hrvatske zaklade za znanost kojem je cilj prikupiti čim više informacija putem usmene predaje. Tijekom 2023. godine provodila su se u Muzeju terenska istraživanja Institut za etnologiju i folkloristiku i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dvodnevnim terenskim istraživanjem u veljači Muzej je ugostio dvije kazivačice, Štefaniju Cerovec i Katicu Ivanković iz Radoboja. Pod moderatorstvom dr. sc. Lidije Bajuk, voditeljice projekta i prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih razgovaralo se o običajima u Radoboju vezanim uz svakodnevni život, tradiciju, legende, mitove i još o puno zanimljiv stvari koje su legitimni i jedinstveni izvori koji govore o pomalo zaboravljenim vremenima određenih povijesnih događaja i razdoblja. Sjećanja kazivačica obogatit će nematerijalnu kulturnu baštinu i koristit će se i za interpretaciju kao izvor znanja u kontekstu lokalne (zavičajne) povijesti koja je izrazito bogata kulturom i tradicijom. Projekt ujedno predstavlja nastavak aktivnosti uz Erasmus + projektne aktivnosti „Seniori za baštinu“/ „SOS for Heritage“.


Društvena igra s detektivskim obilježjima
Prošle je godine Muzej Radboa sudjelovao po prvi puta u manifestaciji Festival znanosti te na temu „Priroda i društvo“ organizirao znanstveno-kreativne radionice za djecu i mlade. Također, uključio se u održavanje 28. Edukativne muzejske akcije. Slijedeći krovnu temu pod krilaticom „ZA(JEDNO): svi za muzej“, nudeći svim posjetiteljima i sudionicima mogućnost iskazivanja svoje kreativnosti i mašte muzej je za posjetitelje organizirao „Escape the Museum Radboa“. Radi se o društvenoj igri s detektivskim obilježjima da kroz pronalaženje predmeta i otkrivanje tragova, rješavanje zagonetki, povezivanjem i zaključivanjem unutar zadanog vremena uspješno svladate sve zadane zadatke.


Nagrada za zaštitu kulturne baštine
Muzeju Radboa i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu dodijeljena je 28. lipnja 2023. godišnja nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za zaštitu kulturne baštine u 2022. Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u kategoriji zaštite kulturne baštine dodijelilo je godišnju nagradu Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Muzeju Radboa za izložbeni i znanstveno-popularizacijski projekt SOS za svece - Sveci s bregov istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na preostalom drvenom inventaru kapele sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim u Radoboju. Nagradu su preuzele ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš i pročelnica JUO Općine Radoboj Marija Pernjek i prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih.

Radilo se o dugogodišnjem projektu i opsežnim istraživanjima koja su se provodila nad inventarom kapele sv. Jakoba u Gorjanima Sutinskim, a u listopadu 2022. godine u sklopu Dana Općine Radoboj održan je dvodnevni stručno-znanstveni skup koji je prikazao sintezu rezultata povijesno-umjetničkih i konzervatorsko-restauratorskih istraživanja sačuvanog baroknog inventara nekoć raskošno opremljene kapele sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim, a ujedno su obuhvaćena i nova saznanja s područja arheologije, povijesti, povijesti književnosti, etnologije i održivog razvoja, proizašla iz rada više okupljenih znanstvenika i stručnjaka kojima je zajednička poveznica bila upravo Očura i Radoboj. U ovom vrlo zanimljivom i neuobičajenom prostoru kapele sv. Jakoba organizirana je bila i izložba koja je predstavila trinaest drvenih skulptura, dvije štafelajne slike i pojedine dijelove oltarne arhitekture, posljednje materijalne tragove nekoć raskošne barokne opreme te iznimne sakralne građevine. Ovim projektom za koji se dobila ova vrijedna nagrada uznastojalo se i senzibilizirati lokalnu zajednicu i sve zainteresirane za važnost očuvanja umjetničke baštine, upoznati ih s procesima konzervatorsko-restauratorske skrbi te u konačnici i otvoriti mogućnosti revitalizacije kapele sv. Jakoba i njezina krajolika u kontekstu održivosti razvoja kulturne baštine Hrvatskog zagorja i šire.


Svjetski poznati po rudniku sumpora
Radobojska ljetna događanja u organizaciji Općine Radoboj, Muzeja Radboa, Osnovne škole Side Košutić Radoboj i brojnih radobojskih udruga održala su se prošle godine sedmi put zaredom. Središnji su događaj tijekom godine u Radoboju, a svake su godine sve bogatija i sve posjećenija te upotpunjuju provođenje ljetnih dana u dobroj zabavi, kulturnim i društvenim aktivnostima i mnoštvu drugih kreativnih sadržaja namijenjih svim dobnim skupinama.

Tijekom listopada, Muzej Radboa sudjelovao je u programu obilježavanja manifestacije Dječjeg tjedna u Radoboju i u Danima Općine Radoboj, koja su također prepuna događanja i aktivnosti. Muzej je ugostio tada radove mladih i kreativnih umjetnica ilustratorica, Mateje Vincelj Škarica i Vanje Strabić. Za kraj godine ugostio je i predstavio Izložbom origami radove kreativne umjetnice Hane Bosilj. Obilježeno je i svetkovanje Sv. Barbare. Sv. Barbara štuje se 4. prosinca i zaštitnica je svih mjesta koja su nekad bila rudarska, pa tako i Radoboja, svjetski poznatog po rudniku sumpora i ugljena i bogatstvu fosila. Održano je na tu temu predavanje „Rudna i fosilna bogatstva radobojskog kraja“ prof. dr. sc. Marijana Kovačića iz Geološkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ovim predavanjem usmjerena je pozornost na vrijednost radobojskih nalaza od kojih se jedan dio nalazi u Muzeju Radboa i koji nam govore o zanimljivoj povijesti Radoboja i Hrvatskog zagorja kada je nekad davno ovdje bilo Panonsko more, a klima posve drugačija. Prošle godine po prvi puta Muzej je sudjelovao u manifestaciji Advent u Radoboju s radionicama i ostalim muzejskim aktivnostima.

U ovoj godini Muzej nastavlja s provođenjem aktivnosti Erasmus + projekt u 2024. godini. Erasmus +projekt provodio se od 1.09.2019. godine, a provodi ga konzorcij od 5 članova, Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina prijavitelj je i koordinator konzorcija, a u konzorciju su još Gradska knjižnica Pregrada, Općinska knjižnica Krapinske Toplice, Muzej Radboa i udruga Kajkavijana. Tijekom provedbenog razdoblja djelatnici ustanova sudjeluju u strukturiranim tečajevima i razdobljima promatranja tuđeg rada (tzv. job shadowing) u različitim europskim državama.

Planovi
Nastavit će se s projektnim prijavama na županijske i nacionalne natječaje kao i na europske fondove koji se poglavito odnose na ulaganja u muzejsku infrastrukture. Pripremaju se novi programi za posjetitelje, izložbe, radionice i kreativni sadržaji, a u planu je i završni dio tiska zbornika Stručnog skupa „Dani Očure-SOS za svece“. - Među glavnim projektima u 2024. godine očekuje nas velika međumuzejska suradnja Muzeja Radboa, Muzeja vinogradarstva i vinarstva Putniković, Pelješac i Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Projektom će se povezati i ojačati međumuzejska suradnja, a usto će putem realizacije izložbi i edukativnog programa na tri lokacije, Muzej Radboa, Muzeja vinogradarstva i vinarstva Putniković i Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku povećati vidljivost muzeja i muzejske djelatnosti.

Realizirat će se u međumuzejskoj suradnji dvije izložbe; izložbe „Vino u tradicijskoj kulturi Pelješca“ Muzeja vinogradarstva i vinarstva Putniković, realizacija Izložbe Muzeja Radboa„ Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju“ i edukacijski sadržaj-radionica „Vitis vinifera“ Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Od Izložbene djelatnosti ugostit ćemo i izložbu „Bistra kaplja vrednija od zlata – vinska kultura i tradicija varaždinskog kraja“ Gradskog muzej Varaždin. Izložba se temelji na fundusu Etnografskog odjela Gradskog muzeja Varaždin, uključujući predmete koji inače nisu dostupni javnosti. Predstaviti će kompleksan odnos čovjeka i vina, ali na način na koji je ono isprepleteno s tradicijom i kulturom. I u ovoj godini nastojati ćemo pružiti novim sadržajima nova iskustva i jedan sasvim nov i jedinstven doživljaj prošlosti kojeg je vrijedno posjetiti u Muzeju Radboa – kaže ravnateljica Muzeja.


Posjetitelji

Muzej Radboa redovito posjećuju školske grupe. - Dolazili su nam i strani posjetitelji. Tijekom 2023. posjetilo nas je 4. 475 posjetitelja, a održalo se 50 stručnih vodstva muzejskim postavom. Muzej Radboa započeo je s radom 27.6.2017., te se od tog datuma bilježi broj posjetitelja. U 2021. godini bilježi se povećanje broja posjetitelja u odnosu na pandemijsku 2020. godinu za 147%. Ukupno je Muzej Radboa tijekom 2021. godine posjetilo 2.279 posjetitelja. Za razliku od 2020. godine, kada se većina aktivnosti odvijala isključivo u virtualnom prostoru, u 2021. godini primjećujemo ponovno vraćanje posjetitelja u Muzej. Tijekom 2022. godine možemo reći da smo se s brojkama posjetitelja vratili na predpandemijsko razdoblje. Za 2023. godinu bilježimo najveći broj posjetitelja od otvaranja Muzeja Radboa za javnost te povećanje za 42% u broju posjetitelja u odnosu na 2022. godinu – kaže ravnateljica Ivana Hazulin Pospiš.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook