Prethodni članak
Sljedeći članak

Modernom šetnicom u centru, Radobojčani će dobiti prostor koji će predstavljati okosnicu društvenog i kulturnog života

Uređenje pješačke zone planira se od centra Radoboja do kružnog toka, a predviđenim projektom uredit će se 90 metara pješačke zone koja će se zatvoriti za promet vozilima


Prirodne ljepote, okruženje Strahinjčice, iznimna rudarska povijest, vrijedni arheološki i fosilni nalazi predstavljaju neprocjenjivo bogatstvo i temelj na kojem Općina Radoboj planira graditi svoj dugoročni razvoj. Općina Radoboj nastavlja njegovati status razvojno usmjerene jedinice lokalne samouprave čiju strategiju temelji upravo na turizmu. Svjesni ogromnog turističkog potencijala koji Općina posjeduje, realizirani su i u fazi realizacije mnogi infrastrukturni projekti.

Turistički potencijal

Prvi takav projekt je zavičajni muzej, Muzej Radboa. Muzej Radboa predstavlja kulturnu kao i turističku destinaciju koja je od 2017. godine otvorena za posjetitelje i koja na moderan, inovativan i multimedijalan način prikazuje vrijedne arheološke, geološke i rudarske eksponate. Okamina lista vinove loze starosti 12 do 14 milijuna godina pronađena u Radoboju najpoznatija je okamina ovog lokaliteta, a ujedno je i najstarija okamina ove vrste u Europi. Zahvaljujući ovoj značajnoj činjenici, pred dovršetkom je sljedeći turistički projekt "Hiža vinove loze", suvremeni interpretacijski centar posvećen vinovoj lozi i proizvodima od grožđa, u kojem će posjetitelji imati mogućnost kvalitetne prezentacije kulturno-povijesnih i zemljopisnih značajki vrijednosti vinove loze ovog kraja, te turističke i eno-gastronomske ponude Općine Radoboj. U završnoj fazi je i projekt "Hiža zagorskih štrukli" koja će predstavljati objekt ugostiteljskog sadržaja kojim će se prikazivati i njegovati tradicija pripreme različitih vrsta zagorski štrukli, koji ujedno nose oznaku zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a ujedno će se i održavati radionice kulinarstva, tj. pripreme štrukli za posjetitelje. Uz sve navedeno, gradi se i planinarski dom kojim će se dobiti prostor za smještaj gostiju.

Cvjetne i biljne dekoracije

Ulaganja u infrastrukturu time ne staju. S ciljem da se poveže turistička infrastruktura koju čine "Hiža zagorskih štrukli","Hiža vinove loze" i Muzej Radboa uskoro u realizaciju kreće projekt "Uređenje pješačke zone - šetnice". Uređenje pješačke zone planira se od centra Radoboja do kružnog toka, a predviđenim projektom urediti će se 90 metara pješačke zone koja će se zatvoriti za promet vozilima. Na površini od 777 m2 postaviti će se energetski učinkovita LED rasvjetna tijela koja čine svjetlosne podne instalacije, postavit će se ugradne podne svjetiljke te nadgradni parkovni reflektori. Prostor će tako biti moderan i prožet svjetlosnim efektima. Veliku ulogu u formiranju samog prostora predstavlja i hortikulturalno uređene s cvjetnim i biljnim dekoracijama, inovativnim urbanim mobilijarom za sjedenje i odlaganje bicikla, stupovi s nosačem solarnog panela za punjenje elektronskih uređaja i samonapajanje. Pješačka zona biti će na taj način tako uređena da će uz onu temeljnu namjenu biti i jedna vrlo zanimljiva, interaktivna, interdisciplinarna i ekološki prihvatljiva cjelina u kojoj će biti i postavljena skulptura pod nazivom "Radobojski cvijet", čime će se zaokružiti koncept pješačke zone kao nenametljive cjeline u samom centru Općine Radoboj.

Atraktivnost infrastrukture

Šetnicom će se objediniti cijela kulturno-turistička infrastruktura u jednu cjelinu, a sam centar Općine dobiti će jednu novu i modernu vizuru kojom će se podići prepoznatljivost i atraktivnost mjesta. Realizacijom projekta dobiti će se prostor koji će predstavljati okosnicu društvenog i kulturnog života, ispunjen raznovrsnim događanjima, manifestacijama i festivalima, poput Radobojskog fašnika, Radobojskih ljetnih događanja, Adventa u Radoboju, Dana Općine, Putevima orhideja i mnogih drugih kulturnih, društvenih i turističkih aktivnosti. Ujedno će se moći na Šetnici i postaviti štandovi s proizvodima lokalnih OPG-ova za vrijeme navedenih manifestacija, čime će i sam prostor postati aktivan čimbenik povećanja kvalitete života i društvenih usluga za stanovništvo. S uređenom pješačkom zonom podići će se atraktivnost izgrađene turističke infrastrukture te dobiti urbani, suvremeni prostor koji će služiti na ponos mještanima, a time će se zaokružiti kulturno-društvena i turistička infrastruktura koja će biti stavljena na uporabu široj društvenoj zajednici.

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook