Prethodni članak
Sljedeći članak

BIOVRT: Uz učionicu na otvorenom i biovrt, odmak od klasičnog načina učenja

Ciklus edukacija o organskom vrtlarenju u skladu s prirodom


Društvo naša djeca Radoboj udruga je koja djeluje od kraja 2013. godine. Na području ruralne, brdsko-planinske općine Radoboj radi se na tome da svako naselje dobije adekvatno mjesto i poticajnu okolinu kako bi se svoj djeci pružile jednake mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. DND se aktivno uključuje u sve manifestacije i događanja na području općine i susjednih općina koje su od značaja za dječje odrastanje. Društvo naša djeca kontinuirano provodi radionice za djecu i s djecom. Također, velika pažnja se pridodaje očuvanju okoliša i upoznavanja s prirodom.

Nastavni sati u prirodi
Cilj je i namjera udruge u 2022. godini provoditi nastavne sati u prirodi, odnosno u učionici na otvorenom, a takav koncept omogućit će organski vrt; u sklopu izgradnje učionice na otvorenom koja bi se izgradila na zelenoj parceli i na koju bi se smjestilo klupe i stolice te ploča za pisanje, uz to bi se izgradio i obrađivao “biovrt“. Istraživanja su ukazala velike prednosti učenja na otvorenom. Učenici koji uče vani razvijaju veću svijest o sebi, samostalniji su, kreativniji, razvijaju samopouzdanje, razvijaju vještine donošenja odluka i rješavanja problema, ali isto tako razvijaju empatiju i motoričke vještine. S time u vidu, predviđene su radionice: radionica kreiranja organskog vrta i sezonske radionice u vrtu - koje obuhvaćaju ciklus od 4 radionica. Za sve radionice angažirat će se stručnjakinja bio - vrtlarica Silvija Kolar koja će provoditi radionice i savjetovanja te planiranje vrta. Izradom biodinamičkog vrta te učionice na otvorenom u sklopu vrta potaknulo bi se nastavnike, odgojitelje te volontere DND-a na provedbu edukacija u smjeru intelektualnog, kreativnog i kognitivnog razvoja djece. U provedbi radionica na otvorenom u novoizgrađenom biodinamičkom vrtu djeci bi se na taj način omogućio odmak od tradiocionalne učionice te od klasičnog načina učenja.

Do kraja godine
Projektne aktivnosti vezane za biovrt započele su početkom svibnja, a trajat će do kraja godine. Krenulo se s pripremom tla za organski vrt, a održana je radionica sadnje i sijanja povrća, voća i cvijeća te postavljanja gredica na kojoj su sudjelovali učenici OŠ Side Košutić Radoboj i mališani Društva Naša djeca Petrovsko. Udruga Društvo Naša djeca Petrovsko sudjeluje kao partner u projektu „Biovrt –u skladu s prirodom“. Projekt je prijavljen na natječaj Krapinsko-zagorske županije, koja je odobrila 5000 kuna za realizaciju projekta. Uskoro će se održati i sezonske radionice koje će trajati od lipnja do studenog, njih 4, u kojem će se razrađivati mjesečni radovi u vrtu, tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, korovi u vrtu, bolesti biljaka, saveznici u vrtu, cvijeće u vrtu, berba i spremanje plodova, nastajanje i sakupljanje sjemenja te priprema vrta za zimu. Na svakoj mjesečnoj radionici prolaziti će se točno određeni radovi za taj mjesec.

Tako će se na svakoj radionici prolaziti specifičnosti za to vremensko razdoblje, a uz vrt postepeno će se graditi učionica na otvorenom u kojoj će se odvijati sva predavanja, aktivnosti i učenje. Zašto „biovrt“? U općini Radoboj živi više od 350 djece predškolske i školske dobi koja će imati mogućnost svakodnevnog korištenja učionice na otvorenom, kao i sudjelovanje u kreiranju i održavanju organskog vrta. Cilj ovog projekta je omogućiti djeci značajniji boravak na otvorenom, učenje u prirodi i iz prirode. Stvoriti im poticajnu okolinu, da upoznavaju sebe i prirodu, sebe u prirodi i sebe kao čimbenike prirode. Kako bismo doprinijeli daljnjem ekološkom razvoju mjesta, potrebno je od najranije dječje dobi, educirati i razvijati svijest o očuvanju okoliša i prirode. 

Još članaka iz "Radoboj"

Facebook