Prethodni članak
Sljedeći članak

Završila sanacija fasade na zgradi pregradskog muzeja i knjižnice

Projekt sanacije fasade prijavljen je 2018. godine na javni poziv Ministarstva kulture, a zatim i početkom 2019. godine na javni poziv Krapinsko - zagorske županije, na kojima su Muzeju grada Pregrade kao prijavitelju odobrena sredstva za sufinanciranje


Početkom prosinca 2019. godine dovršeni su radovi na sanaciji fasade zgrade pregradskog gradskog muzeja i knjižnice na Trgu Gospe Kunagorske. Time je osigurano nesmetano i sigurno obavljanje muzejske i knjižnične djelatnosti, a ulaz u zgradu postao je siguran je za sve posjetitelje, kao i za nastavnike i učenike Glazbene škole Pregrada koji također koriste dio prostora u zgradi za svoje aktivnost.

Oštećenja fasade

Podsjetimo, navedena zgrada imala je vidljiva oštećenja na nekoliko mjesta na fasadi koja su predstavljala opasnost kako za prolaznike, tako i za zaposlene jer su dijelovi žbuke na pročeljnoj strani već nekoliko puta prilikom jače kiše ili vjetra pali pred ulaz u zgradu. Također, bila je ugrožena i muzejska čuvaonica, smještena na prvom katu zgrade, u kojoj je pohranjena sva muzejska građa koja se ne nalazi u stalnom postavu jer je prodiranje vode u strukturu zida uzrokovalo pucanje žbuke i s unutarnje strane te je žbuka padala po policama čuvaonice. Iz tog razloga projekt sanacije fasade prijavljen je 2018. godine na Javni poziv Ministarstva kulture, a zatim i početkom 2019. godine na Javni poziv Krapinsko-zagorske županije, na kojima su Muzeju grada Pregrade kao prijavitelju odobrena sredstva za sufinanciranje. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 131.822,20 kuna, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo projekt s iznosom od 100 tisuća kuna, Krapinsko-zagorska županija s 12 tisuća kuna, dok je Grad Pregrada pokrio ostatak iznosa od 19.822,20 kune.

Zaštićeno kulturno dobro

Radove je izvodila Zanatska zadruga Kunagora, izabrana temeljem postupka jednostavne nabave radova kao najpovoljniji ponuditelj, a stručni nadzor nad radovima provodila je tvrtka Kostelgrad-projekt, uz konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture. Radovi su se izvodili od početka listopada, a obuhvatili su sanaciju limarskih elemenata i obnovu dijela pročelja i začelja zgrade te soboslikarsko-ličilačke radove. Inače, zgrada je sagrađena 1908. godine te je sastavni dio kulturno-povijesne cjeline grada Pregrade koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) izmeðu Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina). Na autocesti A1 između tunela Svetoga Roka i mos...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program