Prethodni članak
Sljedeći članak

U razgovoru s nekoliko ravnatelja zagorskih škola, provjerili smo kako funkcionira nastava na daljinu

Od 16. ožujka, zbog pandemije koronavirusa, sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj su zatvorene, a nastava se odvija na daljinu


Od 16. ožujka, zbog pandemije koronavirusa, sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj su zatvorene, a nastava se odvija na daljinu, što znači preko televizije, interneta, virtualnih učionica. Funkcionira li takav oblik nastave, javljaju li se problemi, kako su nastavu na daljinu prihvatili učenici, roditelji, nastavnici i profesori, pokušali smo saznati u nekoliko zagorskih škola.

Ravnatelj OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički Zdenko Kobeščak kaže da je nastava na daljinu velika novina u našem sustavu. - Premda je bilo početnih poteškoća zbog veličine sustava u kojeg dnevno ulazi pola milijuna korisnika u Republici Hrvatskoj, ipak bih mogao reći da, što se naše škole tiče, sve prolazi dobro, čak i iznad očekivanja. Pri tome nam je svakako od velike pomoći bilo i bogato iskustvo naših učitelja i učenika koji, zahvaljujući projektima kao što su Škole 2.0 i pilot projektu e-Škole već imaju potrebna predznanja. Posebno se to odnosi na učenike predmetne nastave, s kojima se nastava na daljinu odvija preko platforme Teams i Zoom aplikacije za videokonferencije, dok kod učenika razredne nastave puno znači pomoć roditelja koji su s razrednicama i predmetnim učiteljicama okupljeni u Viber grupe, a komunicira se i preko mailing lista. Sva komunikacija je zaštićena jer učenici i učitelji u navedene komunikacijske kanale pristupaju korištenjem svojeg AAI identiteta – pojašnjava ravnatelj Kobeščak. Dodaje da je velika pomoć i školski internetski radio – Radio Srce Zagorja. – Radio 24/7 emitira program kojeg uređuju učenici i učitelji, a može ga se slušati na: http://srcezagorja.caster.fm/. Uvjereni smo da svi naši učenici i učitelji, kao i roditelji naših učenika ulažu maksimum napora kako bi nastava na daljinu bila što učinkovitija te se nadamo da ćemo ostvariti zacrtane ishode – zaključuje Zdenko Kobeščak.

Vilmica Kapac, ravnateljica Srednje škole Pregrada rekla je kako su proveli online anketu među svim učenicima škole o tome što je dobro, što nije dobro, što treba unaprijediti, kako se osjećaju, sva relevantna i bitna pitanja, i da je za sada sve OK. - Na početku su učenici govorili da je puno materijala, međutim sada to više ne govore. Analizirat ćemo anketu da dobijemo objektivnu sliku kako bi nastavu mogli još unaprijediti, koliko god je to moguće. Profesori se jako trude, također. Iako nismo E – škola, svi smo imali svoja računala i e – dnevnik i prošli edukacije. Ali nikad nisi dovoljno spreman, no ovo je izvanredna situacija. Nema problema s nastavom na daljinu, osim na početku kada je padao sustav. Povezali smo si i načine evidencije, imamo i grupe. Inače, koristimo LUMEN i mailove. S djecom su u neposrednom kontaktu redovno predmetni nastavnici, razredni i odgajatelji. Na dispoziciji smo, škola je otvorena od 8 do 12 sati, a roditelji nas mogu kontaktirati telefonom i preko e- maila. Ako ovo bude potrajalo, morat ćemo krenuti i na vrednovanje tijekom nastave na daljinu, to je sljedeći korak – istaknula je ravnateljica Kapac.

Ravnateljica Gimnazije A.G. Matoša u Zaboku Bibijana Šlogar kaže da su dojmovi s nastavom na daljinu vrlo dobri i da su se svi iznimno brzo snašli. - Bilo bi idealno za očekivati da sve bude u najboljem redu, pogotovo što je sve veoma brzo pokrenuto, bez puno priprema i provjera, međutim nakon što smo svladali (ili se privikli na) problem povremenog pucanja veze ili privremenih nedostupnosti nekih platformi - povratne informacije su mahom da učenici rade, izvršavaju zadatke, vraćaju zadaće, komuniciraju... – kaže ravnateljica. Na pitanje hoće li učenici mnogo izgubiti, odgovara da će se tu odgovor moći dati kada se sve vrati u normalu. - Radimo na tome da od učenika dobivamo povratne informacije, i da im ih dajemo, kako bismo ostali u čim intenzivnijoj komunikaciji, jer upravo je to ono što najviše gubimo u ovakvom vidu nastave: mogućnost razgovora uživo i podrška oči u oči. Svjesni smo toga i radimo na tome da budemo čim otvoreniji na svim mogućim kanalima za razgovor, podršku i pitanja – ističe, dodajući da je olakotna okolnost srednjoškolaca to da se brzo snalaze s online alatima za poučavanje i spretni su u takvom vidu komunikacije.

- Smatram da je kod srednjoškolaca najvažniji faktor samodisciplina i odgovornost prema samima sebi te način na koji pristupaju radu i organiziraju ga tijekom dana. To je ono gdje mi naprosto ne možemo pomoći, jer nas nema u blizini, ali roditelji mogu – napominje. Svi su svjesni da ovo nije 'štih proba' i da bi takvo stanje moglo potrajati. - U datim okolnostima se trudimo pratiti svoj program i vjerujemo da ćemo ostvariti sve zadane ishode, bez obzira u kojem mediju se nastava održava – kaže ravnateljica koja smatra da se neće izgubiti školska godina. Činjenica da je zabočka Gimnazija eksperimentalna škola i da su trenutno u Carnetovom projektu e-škole pomogla je da se brže snađu, s obzirom da je iz tog razloga dobro opremljena. - Snalazimo se i svi se zdušno trudimo biti čim zanimljiviji! Sve probleme rješavamo kako na njih nailazimo – jedan kanal „šteka“ - otvorimo drugi, a najvažnije je da održimo živu komunikaciju jedni s drugima i s našim učenicima – kaže ravnateljica. Na pitanje što će biti s državnim maturama, odgovara: - Koliko sam u medijima čula, Ministarstvo ima više scenarija kojima se priprema za maturu, ali o njima još ništa ne znamo... Trenutno su sve samo čista nagađanja...

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Za sav su promet nakon slabljenja bure otvorene: -dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica; -državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; -Paški most. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program