Prethodni članak
Sljedeći članak

U Pregradi završen projekt adaptacije zgrade muzeja i knjižnice za pristup osobama s invaliditetom

Ministarstvo kulture i medija za projekt je odobrilo 150.000 kuna, a Grad Pregrada osigurao je preostalih 15.820 kuna


Krajem 2020. godine završio je projekt pod nazivom “Adaptacija zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom”, ukupne vrijednosti 165.820 kuna. Riječ je o projektu Muzeja grada Pregrade kojeg je u prošloj godini uspješno realizirao ravnatelj muzeja dr. sc. Davor Špoljar, uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (programi investicija) i sredstava Grada Pregrade. Podsjetimo, Ministarstvo je za projekt odobrilo 150.000,00 kuna, a Grad Pregrada osigurao je preostalih 15.820,00 kuna. Projekt je provođen od ožujka do prosinca 2020. godine, a obuhvatio je ugradnju kose stubišne platforme Vimec V64, radove na obnovi vanjskih ulaznih vrata zgrade te radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela zgrade muzeja i knjižnice, kao i izradu cjelokupne potrebne projektne dokumentacije i ishođenje potrebnih suglasnosti i prethodnih odobrenja od nadležnih tijela.

Suglasnost Konzervatorskog zavoda

Po potpisanom ugovoru s Ministarstvo kulture i medija izrađena je tehnička dokumentacija stepeništa, koja je uključivala detaljnu izmjeru stepeništa u zgradi muzeja i knjižnice te izradu tlocrta i presjeka stepeništa i potencijalnih platformi za ugradnju. S obzirom na to da se zgrada muzeja i knjižnice nalazi u zoni zaštite nepokretnog kulturnog dobra pod nazivom „Kulturno-povijesna cjelina grada Pregrade“, upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, muzej je 3. srpnja 2020. za ugradnju platforme ishodio suglasnost od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture i medija RH. Po ishođenoj suglasnosti, muzej je tijekom kolovoza 2020. proveo postupak jednostavne nabave, tijekom kojega je izabrana najpovoljnija ponuda tvrtke Adrialift d.o.o. iz Rijeke. Nakon radova na montaži, u srijedu, 14. listopada 2020. u zgradi muzeja i knjižnice u Pregradi puštena je u pogon kosa stubišna platforma. Platforma modela V64 za savladavanje jednog kraka stepeništa ugrađena je na prvo unutarnje stepenište u zgradi muzeja i knjižnice, koje povezuje ulazni prostor u zgradu s visokim prizemljem, gdje se nalaze prostori Gradske knjižnice Pregrada, galerija, muzejska trgovina (suvenirnica) i sanitarni čvor.

Osim ugradnje kose stubišne platforme, projekt je obuhvatio i radove na sanaciji ulaznih vrata zgrade muzeja i knjižnice te radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela, za koje je muzej također dao izraditi tehničku dokumentaciju i ishodio potrebna prethodna odobrenja od strane nadležnog konzervatorskog odjela. Vanjska ulazna vrata, izrađena u secesijskom stilu početkom 20. stoljeća, nekoliko su puta obnavljana, međutim već su bila u jako lošem stanju s dotrajalim i ispadajućim elementima, deformiranim elementima te staklima koja su prijetila ispadanjem iz prozorskih otvora. Na temelju prikupljene ponude i sklopljenog ugovora, radovi na sanaciji ulaznih vrata izvođeni su od strane Stolarije Zemljić. Radovi su obuhvatili skidanje oba krila vanjskih ulaznih vrata s dovratnika te kompletnu sanaciju vrata. Radovi su izvođeni tijekom studenoga 2020., a izvorna ulazna vrata, vraćena su sa sanacije i montirana na ulaz početkom prosinca 2020.

Lakše kretanje

Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju vanjskog ulaznog dijela izradila je tvrtka KOSTELGRAD-PROJEKT d.o.o. na temelju ponude, a ista tvrtka obavljala je i poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova temeljem sklopljenog ugovora. Radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela je temeljem prikupljene ponude i sklopljenog ugovora izvodila KUNA-GORA, zanatska zadruga iz Pregrade, a radovi su dovršeni krajem prosinca 2020. U sklopu radova rekonstruiran je postojeći ulaz u zgradu muzeja i knjižnice u Pregradi, koji je već bio u dotrajalom stanju, s vidljivim mnogobrojnim pukotinama na stepenicama i otkinutim dijelovima te nije bio prilagođen osobama s invaliditetom. Novi ulaz osim zadržavanja postojećeg modela pristupa zgradi putem stepenica iz smjera istoka i sjevera, dobio je i vanjsku pristupnu rampu iz smjera juga, zbog lakšeg pristupa osobama s invaliditetom te osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Osim toga, na fasadu zgrade je uz pristupnu rampu montiran rukohvat od nehrđajućeg (inox) čelika, za lakše kretanje, a vanjsko stepenište dobilo je taktilni opločnik za lakši pristup slijepim i slabovidnim osobama. Realizacijom ovog projekta osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti olakšan je pristup javnim prostorima u kojima su smješteni Gradska knjižnica Pregrada te Muzej grada Pregrade. Ovim projektom muzej je želio osigurati dostupnost javnih i kulturnih sadržaja koji se odvijaju u zgradi muzeja i knjižnice svim zainteresiranima, uključujući osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Provedbom projekta želljela se također povećati vidljivost osoba s poteškoćama u javnom životu grada i potaknuti njihov aktivniji angažman u kulturnim aktivnostima.

Zgradu prilagoditi svim posjetiteljima

-Prije svega, želio bih zahvaliti Ministarstvu kulture i medija na kontinuiranoj podršci ulaganjima u zgradu muzeja i knjižnice u Pregradi, kao i Gradu Pregradi na čelu s gradonačelnikom Markom Vešligajem na dobroj suradnji. Također zahvaljujem na pomoći i Konzervatorskom odjelu u Krapini te svim drugim osobama koje su bile uključene u ovaj projekt. Ponosan sam na to što smo i u iznimno teškoj godini poput prošle uspjeli realizirati ovakvu investiciju u našu zgradu. Vjerujem da su rezultati ovog projekta na korist svim posjetiteljima muzeja, korisnicima knjižnice ili učenicima i nastavnicima Glazbene škole Pregrada. Djelovanje u povijesnoj zgradi u središtu grada, u kulturno-povijesnoj jezgri grada Pregrade ima svoju ljepotu, no uz to zadovoljstvo dolazi i obaveza o kontinuiranoj brizi i ulaganju u očuvanje naše baštine. Osim građanima Pregrade, osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti, pristup zgradi važan je i zbog blizine bolničkih ustanova te Centra za odgoj i obrazovanje u susjednim Krapinskim Toplicama, čiji pacijenti i učenici također čine posjetitelje Muzeja grada Pregrade, njima geografski najbližeg muzeja. Za ovu godinu planiramo osigurati pristup osobama s invaliditetom do zbirki u stalnom postavu koje se nalaze na prvom katu naše zgrade, čime bismo u potpunosti prilagodili našu zgradu svim posjetiteljima - istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Pregrade dr. sc. Davor Špoljar.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki most; -Jadranska magistrala (DC8) između Rijeke i Senja (osim na dionici Novi Vinodolski-Senj gdje je zabrana prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program