Prethodni članak
Sljedeći članak

U Pregradi raste broj rođenih, vrtićevaca i školaraca

Prema pisanju portala gradonačelnik.hr grad Pregrada bilježi pozitivne trendove


Analiza portala Gradonacelnik.hr o upisanim prvašićima pokazala je da je u Gradu ove školske godine upisano 65 djece, lanjske 47, a dvije godine ranije 60 prvašića. Raste i broj vrtićaraca. Ove pedagoške godine upisano je u vrtiće 185 mališana, lanjske 183, a 2017./2018. njih 169. Obrazlažu kako se porast djece velikim dijelom može obrazložiti demografskim mjerama koje Grad provodi.

Naknade, stipendije, subvencije

- Grad Pregrada za novorođene dodjeljuje 2.000 kuna naknade, novorođena djeca besplatno su učlanjena u knjižnicu do prve godine života, a na inicijativu patronažne sestre i Gradske knjižnice osnovana je grupa za potporu dojenja. Gradski vrtić radi do 20 sati i nudi niz dodatnih programa od engleskog do informatike te rad s djecom s posebnim potrebama. Grad sufinancira troškove boravka drugog djeteta u obitelji sa 50 posto, a u potpunosti za troje i svako sljedeće dijete. Sufinancira i djeci usluge u zdravstvu, kao što su primjerice troškovi boravka djece u specijalnim ustanovama. Sudjeluju u nabavi radnih bilježnica i ostalih materijala za osnovnoškolce, dok srednjoškolcima sufinanciraju troškove prijevoza i prehrane, kao i smještaj onima koji se školuju izvan Pregrade, piše portal Gradonacelnik.hr. Osigurana su i sredstva za stipendije u iznosu od 265 tisuća kuna. Pravo na stipendiju i financijsku potporu ukupno je ostvarilo 55 učenika i studenata, od čega 29 učenika te 26 studenata. Financijske potpore učenicima i studentima dodjeljuju se ovisno o prihodima po članu kućanstva, a dodjeljuje se i izravna financijska potpora za deficitarna zanimanja te nagrade za izvrsna postignuća učenicima i studentima. Grad nije osnivač osnovne škole, ali je u svom proračunu prošle godine osigurao sredstva za zamjenu parketa u dvorani osnovne škole, financijski podržava projekte škole, sufinancira troškove pomoćnika u nastavi i dr.

Projekti za mlade

Priprema se i rekonstrukcija dječjeg parka u centru grada, uređenje dječjih igrališta po mjesnim odborima, a planovi za 2020. godinu uključuju i izgradnju teniskih terena, biciklističke staze, eko bazena te uređenja kino dvorane u kojoj će biti smješten i centar za mlade. Osim toga, Grad provodi i brojne projekte koji okupljaju mlade kao što su Mladi u centru, iz Erasmus + programa, participativni proračun za mlade uz potporu MDOMSP-a te „Local youth policies on social enterpreneurship“ s ciljem razvoja socijalnog poduzetništva među mladima. Sportska zajednica grada namjerava u ovoj godini pokrenuti školu nogometa. Na području grada djeluje i Glazbena škola kojoj je Grad osnivač te dislocirani studij Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Prema podacima Policijske postaje Pregrada, u 2018. godini na području Grada Pregrade prijavljeno je ukupno 48 novorođene djece, dok je u 2019. godini prijavljeno njih 54. Tako je lani bilo šest više rođenih beba u odnosu na godinu ranije.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Samo za osobna vozila otvorene su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale je držav...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program