Prethodni članak
Sljedeći članak

Postavljena stubišna platforma u Muzeju grada Pregrade: 'Realizacijom ovog projekta osobama s invaliditetom bit će olakšan pristup prostoru muzeja i knjižnice'

Osim ugradnje kose stubišne platforme, projekt obuhvaća i radove na sanaciji ulaznih vrata zgrade muzeja i knjižnice te radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela


U srijedu, 14. listopada 2020. u zgradi muzeja i knjižnice u Pregradi puštena je u pogon kosa stubišna platforma. Platforma modela V64 za savladavanje jednog kraka stepeništa ugrađena je na prvo unutarnje stepenište u zgradi muzeja i knjižnice, koje povezuje ulazni prostor u zgradu s visokim prizemljem, gdje se nalaze prostori Gradske knjižnice Pregrada, galerija, muzejska trgovina (suvenirnica) i sanitarni čvor. Platforma je nabavljena postupkom jednostavne nabave kojeg je u kolovozu 2020. proveo Muzej grada Pregrade, tijekom kojeg su pristigle dvije ponude, od kojih je najpovoljniju ponudu predala tvrtka Adrialift d.o.o. iz Rijeke. Cijena ponude bez PDV-a iznosi 65.000,00 kuna, dok je s PDV-om to iznos od 81.250,00 kuna.

 

Platforma je nabavljena u sklopu projekta „Adaptacija zgrade muzeja i knjižnice u Pregradi za pristup osobama s invaliditetom“, kojeg je ravnatelj Muzeja grada Pregrade dr. sc. Davor Špoljar u listopadu prošle godine prijavio na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (programi investicija) te mu je odobren iznos sufinanciranja od 150 tisuća kuna. Dodatnih 20 tisuća kuna osigurano je za provedbu projekta iz sredstava Grada Pregrade, a 5 tisuća kuna iz vlastitih sredstava Muzeja grada Pregrade. Potom je izrađena tehnička dokumentaciju, koja je uključivala detaljnu izmjeru stepeništa u zgradi muzeja i knjižnice te izradu tlocrta i presjeka stepeništa i potencijalnih platformi za ugradnju. Cijena izrade projektne dokumentacije iznosila je 8.875,00 kuna, a izradila ju je tvrtka Adrialift d.o.o. iz Rijeke. S obzirom na to da se zgrada muzeja i knjižnice nalazi u zoni zaštite nepokretnog kulturnog dobra pod nazivom „Kulturno-povijesna cjelina grada Pregrade“, upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, muzej je 3. srpnja 2020. za ugradnju platforme ishodio suglasnost od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture i medija RH.

 

Osim ugradnje kose stubišne platforme, projekt obuhvaća i radove na sanaciji ulaznih vrata zgrade muzeja i knjižnice te radove na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela, za koje je muzej također dao izraditi tehničku dokumentaciju i ishodio potrebna prethodna odobrenja od strane nadležnog konzervatorskog odjela. Radovi na sanaciji ulaznih vrata te radovi na rekonstrukciji vanjskog ulaznog dijela trebali bi uskoro započeti.

Realizacijom ovog projekta osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti bit će olakšan pristup javnim prostorima u kojima su smješteni Gradska knjižnica Pregrada te Muzej grada Pregrade. Ovim projektom muzej želi osigurati dostupnost javnih i kulturnih sadržaja koji se odvijaju u zgradi muzeja i knjižnice svim zainteresiranima, uključujući osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Provedbom projekta želi se također povećati vidljivost osoba s poteškoćama u javnom životu grada i potaknuti njihov aktivniji angažman u kulturnim aktivnostima.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u Gorskom kotaru, dok su kolnici mokri i skliski u Dalmaciji.  Jadranska magistrala (DC8) u Podgori, danas 15. svibnja 2021. godine od 05:00 do12:00 sati bit će zatvorena za sav pro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program