Prethodni članak
Sljedeći članak

Radi uštede: Pogledajte gdje će se i kada noću gasiti javna rasvjeta u Pregradi


Zbog znatnog poskupljenja energenata, Grad Pregrada donio je Plan regulacije javne rasvjete, s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju.

Cijena električne energije u postupku javne nabave u 2021. godini iznosila je 282.747,27 kn, dok je ove godine procijenjena vrijednost u postupku javne nabave 1.074.200,92 što je povećanje od gotovo 300% .

Podešavanja sustava javne rasvjete su u tijeku i biti će završena do kraja idućeg tjedna.

Tako će se javna rasvjeta gasiti kako slijedi:

  • NA PODRUČJU UŽEG DIJELA NASELJA PREGRADA planirano je gašenje javne rasvjete u 23,30 sati, a dodatno će se smanjiti broj svjetiljki u samom centru i prilagoditi rasvjeta na Trgu Gospe Kunagorske.
  • NA PODRUČJU OKOLNIH NASELJA (Cigrovec, Plemenšćina, Gorjakovo, Bušin, Benkovo, Kostel, Sopot, Vinagora, Stipernica i naselja Pregrada Vrhi) planirano je gašenje javne rasvjete u 22,30 sati.

-Slijedeći pozitivnu svjetsku i EU praksu, Grad Pregrada i prije je provodio svjetlostaj, odnosno javna rasvjeta po okolnim naseljima, osim u naselju Pregrada, gasila se kroz noć, s ciljem uštede, ali i zaštite od svjetlosnog onečišćenja uzrokovanog emisijama svjetlosti u okoliš iz štetnih izvora svjetlosti kojima su izloženi ljudi te biljni i životinjski svijet. Međutim, zbog povećanja cijene električne energije, odlučili smo uvesti nove mjere štednje. Smatramo da ćemo na ovakav način postići prijeko potrebnu uštedu, a svakako i dalje vodimo računa o kritičnim područjima kako se ne bi ugrozio promet i osjećaj sigurnosti građana - istaknuo je gradonačelnik Marko Vešligaj.

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook