Prethodni članak
Sljedeći članak

Pregrada kreće u dogradnju vrtića: 'Mjesta mora biti za svako dijete'

Dogradnja dječjeg vrtića ' Naša radost je nužna, a za nju je u proračunu za 2021. godinu planiran iznos od 2.525.065,00 kuna

  • Gradonačelnik Marko Vešligaj i ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić na mjestu gdje će se vrtić dograditi

    Gradonačelnik Marko Vešligaj i ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić na mjestu gdje će se vrtić dograditi


Pregrada kreće u dogradnju dječjeg vrtića. Potvrdio nam je to gradonačelnik Marko Vešligaj. Prošle godine zaprimljen je rekordan broj prijava za upis djece različite dobi u Dječji vrtić "Naša radost". Zbog velikog broja prijava, prošle je godine jedina opcija bila imati dislociranu grupu. Kako bi sva djeca koja trebaju mjesto u vrtiću bila zbrinuta za smještaj nove skupine djece izabrana je zgrada Sportske zajednice Grada Pregrade. Grad je u dodatnu adaptaciju sanitarnog čvora, novu opremu za vrtić, kao i sve ostalo potrebno za zadovoljavanje pedagoških standarda uložio dodatna sredstva iz gradskog proračuna u iznosu od 160 tisuća kuna – objasnio je gradonačelnik Vešligaj.

Mjesto u vrtiću za svako dijete
Dodaje, da se Grad u proteklih sedam godina, kao osnivač, trudio pronaći mjesto u vrtiću za svako dijete jer je to pravo djeteta, ali i nužna javna usluga za zaposlene roditelje. To je značilo da se djeca upisuju tijekom cijele godine, što inače nije uobičajena praksa u mnogim drugim vrtićima, a ponekad su djeca tijekom godine mijenjala grupe kako bi se oslobodilo mjesto za onog kome treba, no sve u cilju da se svim roditeljima izađe u susret, odnosno da se svim zaposlenim roditeljima omogući adekvatna skrb za djecu. Sada je dogradnja nužna, a za nju je u proračunu za 2021. godinu planiran iznos od 2.525.065,00 kuna. Prema podacima Policijske postaje Pregrada u 2018. godini na području Grada Pregrade prijavljeno je ukupno 48 novorođene djece, u 2019. godini prijavljeno 54, a u 2020. godini 52.


Cijena za roditelje ostaje ista
Grad Pregrada kontinuirano ulaže u odgoj i obrazovanje na području grada. - Vrtić je tako energetski obnovljen - zamijenjeno je krovište vrtića, vanjska ovojnica te stolarija. Također je promijenjena unutarnja stolarija u jasličkom dijelu, a obnovljena je i kotlovnica. Redovito se nabavlja potrebna oprema, a 2019. godine uređena je i senzorna soba. Od 2014. do 2020. godine troškovi vrtića su rasli, no roditeljima se cijena nije mijenjala, već je sufinanciranje Grada povećano za 41,95 posto – ističe gradonačelnik.

Projekt Ti i ja zajedno
Kako bi olakšali roditeljima, onima koji imaju dvoje djece u vrtiću, za drugo dijete cijena vrtića smanjuje za 50 posto, a za treće i svako daljnje dijete istog obiteljskog kućanstva koje koristi redoviti program, roditelji se oslobađaju plaćanja učešća u potpunosti. Također su u potpunosti plaćanja oslobođena djeca čiji je roditelj 100% HRVI iz Domovinskog rata ili dijete poginulog branitelja. U visini od 20% od utvrđenog učešća oslobađa se dijete roditelja s invaliditetom (jedan roditelj s invaliditetom 100% ili oba roditelja s ukupnim invaliditetom više o 100%), dijete s teškoćama u razvoju, dijete iz obitelji u kojoj ima djece s teškoćama u razvoju, dijete iz jednoroditeljske obitelji, dijete bez oba roditelja i dijete - korisnika smještaja izvan obitelji, dijete iz obitelji s 4 i više malodobne djece, dijete čiji je roditelj HRVI iz Domovinskog rata za utvrđeni postotak invaliditeta od utvrđenog učešća. Osim toga, Dječji vrtić "Naša radost" Pregrada provodi projekt Ti i ja zajedno vrijedan ukupno 2.041.644,98 kuna. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa " Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020", Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno riječ je o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Dječji vrtić "Naša radost Pregrada", a projektni partner je Grad Pregrada.

Poslijepodnevni boravak i dodatno obrazovanje
Ovim projektom Dječji vrtić aktivno odgovara na individualne i razvojne potrebe djeteta te se okruženje vrtića prilagođava obiteljskoj kulturi djece. U sklopu ovog projekta osigurava se unapređenje usluge pružanja poslijepodnevnog boravka u vremenu od 10- 20 sata, a osim primarnog obrazovnog programa provode se razni dodatni programi engleskog jezika i informatike, te rad s djecom s posebnim potrebama kao primjer inkluzivnog obrazovanja i odgoja. S obzirom da projekt uskoro završava, njegov nastavak prijavljuje se na Poziv UP:02.2.2.16 'Nastavak unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' – 2. veljače 2021. se podnosi prijava. Uz to, pregradski dječji vrtić posebnu važnost pridaje volontiranju kroz samostalne projekte za koje je primio pohvale na nacionalnoj razini. Dodatno, u DV Naša radost uskoro će biti mogući elektronički upisi.

Demografska slika
-Naravno da želimo olakšati svakom roditelju koliko god možemo i cilj nam je da djeca kasnije ostanu i živjeti u Pregradi. No, sama demografska slika ne može se mijenjati jednokratnim financijskim pomoćima nego kroz osiguravanje jednog kvalitetnog mjesta s dostojnim plaćama, ali i kroz dobru infrastrukturu, ceste, vodoopskrbu, te naravno vrtiće i škole. Što se tiče same naknade za novorođenčad, Grad Pregrada dodjeljuje 1.000,00 kn u novčanom obliku, a dodjeljuje se i paket s potrepštinama za svako novorođenče u iznosu do 1.500,00 kn. Novorođena djeca besplatno su učlanjena u Gradsku knjižnicu do prve godine života. Također, na inicijativu patronažne sestre i Gradske knjižnice osnovana je grupa za potporu dojenja koja se sastaje jednom mjesečno u prostoru knjižnice, a namjera nam je urediti mjesto za dojenje i prematanje beba u zgradi gradskog muzeja i knjižnice – nabrojao je još gradonačelnik.

'Veselimo se dogradnji'

Ravnateljica vrtića Gordana Krizmanić veseli se dogradnji vrtića. Rekla je da se potrebe za upis djece u vrtić konstantno povećavaju. Svake godine se taj broj povećava za jednu odgojnu skupinu. U vrtiću trenutno boravi 160 djece u redovnom prijepodnevnom 10 – satnom programu i 41 dijete u kraćem programu predškole. Od tih 160, 14 –ero djece koristi poslijepodnevni primarni program do 20 sati. U vrtiću je 8 odgojnih skupina s tim da su u vrtiću 3 odgojne skupine djeca jasličke dobi, a 5 odgojnih skupina vrtićke dobi. Od tih 5 skupina jedna mješovita starija odgojna skupina smještena je u izdvojenom objektu nogometnog kluba.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki most; -Jadranska magistrala (DC8) između Rijeke i Senja (osim na dionici Novi Vinodolski-Senj gdje je zabrana prometa za autobuse n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program