Prethodni članak
Sljedeći članak

Održan 7. Festival vinskih popevki i napitnica u Pregradi


U Pregradi je održan Festival vinskih popevki i napitnica u organizaciji KUD-a Pregrada. Nastao je kao zajednički projekt Grada Pregrade i KUD-a Pregrada, a podupiru ga Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica područja Srce Zagorja. Uveden je u program manifestacije Branje grojzdja 2017. godine, a kako je od prvog izdanja bio lijepo prihvaćen od publike, postao je sastavni dio manifestacije. Festival je natjecateljskog karaktera, a ove su se godine izvodile nove, ali i već izvođene skladbe, u njihovim originalnim izvedbama ili u novim obradama prilagođenima izvođačima. Prijavljeno je 18 skladbi, od čega ih je osam novih.

Ovaj festival je jedna sjajna tradicija koju imamo već sedam godina ovdje u Pregradi. Branje grojzdja ulazi u svoju završnicu i unatoč lošijem vremenu vjerujem da će naši natjecatelji svojim sjajnim glasovima rastjerati kišu i oblake koji nam lebde iznad Pregrade. Zahvala svim udrugama i ustanovama koje sudjeluju u organizaciji. Pedesetak raznih događanja je bilo do sada i bit će u iduća tri dana. Kroz Branje grojzdja uspjeli smo naći nit koja povezuje tradiciju i berbu, nešto što se može na kreativan način pokazati od najmlađih do najstarijih – istaknuo je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

U ime župana Krapinsko-zagorske županije bio je prisutan Hrvoje Novak koji je pozdravio okupljene i zaželio im ugodnu večer na ovom festivalu.

Na festivalu su ove godine nastupili:

Vokalna skupina Aurora iz Nove Gradiške s pjesmom Na malenom brijegu, KUD Bedekovčina s Išel budem v kleticu, ŽVS KUD-a Sloboda Oroslavlje s Dva zrna grožda i Prihaja nam Martinje, Klapa Škrljak s Dobrovoljček, Sebastian Doe s Pemo pak vu Varaždin, AKUD Žensko kazalište Jesenje s Jesejanska vina, KUD Rikard Jorgovanić Hum na Sutli s Pri staroj kleti, Milena Kostanjšek s Lepi pregrački naš kraj, Matija Krizmanić s Vesela jesen v Pregradi i Okus slatkog vina, Zlatko Deveničar Denas jesmo, zutra nesmo, ŽVS Lire Đurmanec s Mi smo dekle fajne, Božek Meštrović s Sinek moj dragi, ŽVA Sotelia s Pet je kumi v jeni kleti, Mirela Bačani Đunđek s Plavi podrum, VS Strune s Kao vino i gitara, Vedran Krog, Lucija Vrhovski i Barrique s Jabuke i vino.

U revijalnom dijelu, dok je žiri ocjenjivao izvođače, publiku je zabavljao Tomislav Goluban koji je prvi put nastupio u Pregradi. Svojim specifičnim glazbenim izričajem nastupio je već u dvadesetak različitih zemalja Europe i Amerike, višestruki je dobitnik diskografske nagrade „Porin“, a do sada je objavio 14 albuma.

Prosudbeni postupak provodio je  žiri u sastavu prof. Bojan Pogrmilović, predsjednik žirija, Mario Bokun - pjevač HNK u Zagrebu i prof. Gorana Tomašić Šragalj iz Glazbene škole Pregrada.

Nagrade:

Nagradu za najbolju obradu stare pjesme dobio je Siniša Miklaužić za pjesmu Mi smo dekle fajne u izvedbi VS „Lire“ KUD-a Đurmanec.

3. Nagradu za najbolju izvedbu stare pjesme  dobio je Božek Meštrović za pjesmu „Sinek moj dragi“

2. Nagradu za najbolju izvedbu stare pjesme dobio je VS „Strune“ za pjesmu „Kao vino i gitara“

1. Nagradu za najbolju izvedbu stare pjesme dobio je VS „Lire“ KUD-a Đurmanec za pjesmu Mi smo dekle fajne

3. Nagradu za najbolju novu pjesmu: „Jesejanska vinska“, AKUD Žensko kazalište Jesenje

2. Nagradu za najbolju novu pjesmu: „Prihaja nam Martinje“ ŽVD KUD-a Sloboda Oroslavlje

1. Nagradu za najbolju novu pjesmu: „Vesela jesen v Pregradi, Matija Krizmanić.

Nagradu publike dobio je Božek Meštrović.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook