Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nakon pomoći koju je država dala privatnom sektoru, očekujem isto i za građane i lokalne jedinice koje raspolažu s manjim izvornim prihodima'

Uoči Dana Grada Pregrade koji se obilježava nedjelju nakon Uskrsa, na Bijelu nedjelju, razgovarali smo s gradonačelnikom Markom Vešligajem, o radno rekordnoj 2019., investicijama u ovoj godini, koronavirusu, gospodarstvu i štednji


[zl] Ove godine neće biti proslave Dana grada na kakvu smo navikli, s obzirom na situaciju s koronavirusom. Da li će se Dan Grada ipak obilježiti i na koji način?

VEŠLIGAJ: Kao i svake godine, ovih smo dana trebali imati veliku proslavu u povodu Uskrsa i Dana Grada s brojnim gostima, koji nam dolaze zbog naše tradicije pucanja iz pištola ili kubura. Nažalost, ove godine nemamo tu mogućnost i osjećaj je neobičan, s tugom u našim srcima. Žao mi je što nećemo moći na svečanoj sjednici za Dan grada uručiti priznanja zaslužnima i istaknuti još jednom sve ono pozitivno u proteklih godinu dana, jer bilo je ovo po mnogo čemu rekordna godina, od investicija, rasta zaposlenosti, do aktivnosti u društvenim djelatnostima. U ovoj situaciji nažalost nemamo mogućnosti obilježavanja Dana Grada, osim na simboličkoj razini, pa ćemo tako na web stranici i preko društvenih mreža uputiti čestitku svima nagrađenima i pustiti kratki video o aktivnostima i projektima u proteklih godinu dana.

[zl] Obilježavanje Dana grada ujedno je i prilika da se osvrnemo na projekte koji su realizirani u proteklih godinu. Što je sve Pregrada uspjela ostvariti u proteklih godinu dana?

VEŠLIGAJ: Bilo je mnogo aktivnosti i projekata pa tako mogu istaknuti da nije bilo mjesnog odbora u Pregradi u kojem se nije gradilo; od asfaltiranja nerazvrstanih cesta, gdje smo osim redovnog programa za 2019. godinu, završili i zaostatak iz 2018. godine, novih nogostupa u suradnji sa ŽUC-em u Goričkoj ulici i u Stipernici, do sanacije klizišta koja su sufinacirale Hrvatske vode sukladno Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva. Jedan od većih projekata svakako je izgradnja vodospremnika Žolekov breg i crpne stanice „Košenine“ za koju je dobivena uporabna dozvola. Ukupni iznos investicije bio je gotovo 2 milijuna kuna, koju su sufinancirale Hrvatske vode u iznosu 80 posto od ukupne investicije, a 20 posto VIOP, Grad Pregrada te općine Hum na Sutli i Desinić. Time je stanovnicima naselja Vinagora – Mala Gora, Druškovec Gora, Brezno i Desinić Gora osigurana opskrba iz sustava javne vodoopskrbe zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju.

 

U Cigrovcu je izgrađeno sportsko igralište čime su građani dobili uvjete i prostor na kojem će moći kvalitetno i sigurno razvijati svoje društvene i sportske vještine i sposobnosti, a crowdfunding kampanja za uređenje teniskih terena u Pregradi bila je i više nego uspješna. Zamijenjen je parket u sportskoj dvorani osnovne škole, a započelo je i uređenje kino dvorane te je tako promijenjeno krovište. Zgrada muzeja i knjižnice dobila je novu fasadu, u Dječjem vrtiću Naša radost izvršeni su radovi na rekonstrukciji kotlovnice, ugradnji solarnog grijanja potrošne tople vode te rekonstrukciji septičke jame. U suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom uređen je okoliš oko Doma zdravlja, odnosno parkiralište i rasvjeta. Priveli smo kraju i projekt Održivo gospodarimo otpadom u Pregradi i Krapinskim Toplicama koji se odnosio na provedbu izobrazno - informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, a nabavili smo i kompostere za zbrinjavanje biološkog otpada za građane i građanke Pregrade koji su iskazali interes. Kao ekološki osviješten grad koji već niz godina provodi akcije u smjeru promoviranja ekologije, održivog gospodarenja otpadom i ekološkog osvješćivanja zajednice, dali smo doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša te donijeli Odluku o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, na što nas je potaknuo hvalevrijedan projekt OŠ Janka Leskovara pod nazivom „Pregrada-grad bez plastike“. Također, na javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvarili smo sredstva za izgradnju punionice za električna vozila čiji su radovi započeli te sredstva za smart city projekte kojima želimo osigurati maksimalnu dostupnost administrativnih procesa i informacija građanima u digitalnom obliku.

 

[zl] Koliko je bilo investicija koje su financirane europskim sredstvima?

VEŠLIGAJ: Novac iz europskih fondova jako puno znači za naš proračun te se upravo zahvaljujući EU projektima prošle godine u Pregradi gradilo mnogo toga. Energetski su obnovljene upravna zgrada Grada Pregrade i aneks zgrade koje koriste udruge, zgrada Nogometnog kluba Pregrada te zgrada „stare Elektre“ u kojoj je smješten Zemljišno knjižni odjel Općinskog suda u Zlataru. Započeli su radovi na uređenju Poduzetničke zone koji obuhvaćaju izgradnju nogostupa, javne rasvjete te zelene infrastrukture, a uređuje se i šumska cesta od Sopota do Vinagore. No, osim građenja, važni su i projekti koji nas povezuju s drugim gradovima iz cijele EU. Pregrada je postala mjesto koje često ugošćuje ljude iz različitih europskih zemalja kroz programe kao što su URBACT i Europa za građane. Često se na našim ulicama čuju strani jezici i za to nismo trošili ni kune iz gradskog proračuna, nego smo sredstva dobili iz EU fondova te zahvaljujući njima i naši ljudi imaju prilike putovati diljem Europe i stjecati nova iskustva koja onda primjenjujemo u Pregradi. Prošle je godine završio i projekt Mladi u centru kojim smo potaknuli mlade na aktivnu participaciju u društvu, a uz Zabok i Klanjec bili smo prvi gradovi u RH s participativnim proračunom za mlade. Imali smo najbrži prst i na natječaju Europske komisije za ugradnju WiFi pristupnih točaka. I naša gradska društva i ustanove pokazali su se vrlo sposobnima kad su u pitanju EU projekti. VIOP je prošle godine dobio svoja treća EU sredstva. Temeljem podmjere 7.2.- provedba tipa operacije 7.2.1 „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda“, osigurano je financiranje izgradnje Vodoopskrbnog podsustava visoke zone „Žolekov Breg“ – glavni opskrbni cjevovodi podsustava „Žolekov Breg“ i tlačni cjevovod crpna stranica „Košenine“ vodospremnik „Žolekov Breg“, za koju je gradsko društvo ostvarilo procijenjeni iznos bespovratne potpore 4,6 milijuna kuna. I Muzeju grada Pregrade odobren je iznos od 31.774,00 eura iz programa Erasmus+ za projekt „Seniori za baštinu“. Uz pomoć dobivenih sredstava konzorcij, koji uz naš muzej čine još i naša gradska knjižnica te Muzej Radboa i Općinska knjižnica Krapinske Toplice, usavršava se na strukturiranim tečajevima na temu muzeja, kulturne baštine, pripovijedanja, informacijske pismenosti i neformalnog učenja i obrazovanja odraslih, kako bi na temelju usvojenih znanja kreirali vlastite andragoške programe koji će postati dio stalne ponude tih ustanova.

 

[zl] Znamo da su veliki planovi bili i za ovu godinu. Koji od njih će se realizirati, a što znate da uopće ne ide?

VEŠLIGAJ: Oko planova za dalje mogu reći da nas čeka neizvjesnost, proračunski prihodi koji su bili planirani za 2020. godinu neće se realizirati i morat ćemo odustati od nekih aktivnosti i investicija. Naravno da ćemo privesti kraju sve investicije koje su u tijeku, kao i one za koje smo ostvarili sredstva iz EU fondova ili nacionalnih izvora. Sve ostalo morat ćemo preispitati kada dobijemo točnu sliku financijskih gubitaka po gradski proračun. Nakon toga predložit ću rebalans proračuna Gradskom vijeću, ali nadam se ipak s dijelom planiranih investicija.

[zl] Vi ste već izašli s nekoliko zaista konkretnih mjera pomoći građanima i pregradskom gospodarstvu. Koje ste sve mjere uveli i da li imate u pripremi još koje?

VEŠLIGAJ: Među prvima smo jasno rekli da naši građani neće plaćati vrtić za svoje mališane dok on ne radi. Što se tiče gospodarstva, smatram da je ovdje ključna uloga države. Nakon pomoći koju je država dala privatnom sektoru, očekujem isto i za građane koji će biti u financijskim poteškoćama, kao i prema onim lokalnim jedinicama koje raspolažu s manjim izvornim prihodima. Osim mjere oslobađanja korisnika plaćanja učešća vrtića, za sada smo oslobodili plaćanja zakupnina na javnim površinama one poslovne subjekte koji ne rade zbog epidemiološke situacije, plaćanje komunalne naknade, a razmotrit ćemo i oslobađanje od plaćanja za građane i poslovne subjekte prema određenim drugim kriterijima. Nastojat ćemo ići u one investicije gdje će se na javne nabave i natječaje moći javljati domaća poduzeća i to smatram najboljim poticajem koji možemo dati gospodarstvu.

[zl] Najavili ste štednju. Hoćete li napraviti značajne uštede u proračunu? Kako Grad stoji financijski?

VEŠLIGAJ: Zasigurno ćemo i mi, kao i gradska poduzeća i ustanove napraviti uštede. Što se tiče Gradske uprave, već smo krenuli s prvim koracima na tom planu i to tako da su svi planirani rashodi koji nisu neophodni za redovito osnovno poslovanje i održavanje komunalne infrastrukture obustavljeni, kao i kapitalne investicije, osim onih već ugovorenih te onih investicija sufinanciranih iz EU fondova. Obustavljene su i odluke o dodjeli sredstava za naše udruge i manifestacije. Razmotrit ćemo i određene uštede koje možemo napraviti oko plaća i tu ćemo imati jednaki pristup koji će vrijediti za gradsku upravu, ali i sva gradska društva i ustanove jer smo svjesni da svi moramo dati svoj doprinos. Trenutno financijsko stanje Grada je zadovoljavajuće, ali u 4. mjesecu očekujemo osjetno manji priljev sredstava, zbog oslobađanja od plaćanja poreza na dohodak, koji je daleko najvažniji prihod lokalnih jedinca. Zato ponavljam da je nužno da država pomogne i proračunima JLS - ova koji će se naći u problemima. Jer rad naših ustanova, prvenstveno mislim na Dječji vrtić kao najvećeg proračunskog korisnika, ne smije doći u pitanje. Komunalna infrastruktura se mora održavati, klizišta za sanaciju su i dalje tu, trebat će nam kulture i sporta, koji bez podrške grada sigurno ne može opstati u ovim vremenima, kao i pomoći za naše građane slabijeg imovinskog stanja i još puno drugih stvari koje se financiraju iz gradskog proračuna.

[zl] U Pregradi je zabilježen najveći broj zaraženih koronavirusom na području naše županije. No, posljednjih dana se taj trend ipak smanjuje. Koje aktivnosti kao Stožer provodite, koliko se građani drže discipline i odgovornosti?

VEŠLIGAJ: Nažalost, na području grada Pregrade imamo najveći broj pozitivnih na koronavirus u našoj županiji, ali zadnjih dana vidljiv je trend smanjivanja oboljelih. Zbog ovih brojki nikome nije lako, ni meni kao gradonačelniku, ni građanima koji osjećaju zabrinutost. Kao Grad i kao Stožer civilne zašite, kojem je na čelu moja zamjenica Gordana Križanec Ružić, uistinu smo poduzeli sve mjere koje su u našoj moći, ali svjesni smo da to neće imati prevelikog utjecaja ako se ljudi neće držati uputa, ako neće držati fizičku distancu jedni od drugih, što je uostalom i poruka stručnjaka iz zdravstvenog sektora. Gradski stože neumorno radi, telefon zvoni od jutra do mraka, a najviše je posla oko izdavanja propusnica. Najveći broj zahtjeva vezan je uz skrb djece i brigu o starijim i nemoćnima članovima obitelji koji ne žive u Pregradi, a dobivamo i zahtjeve za obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, obrade poljoprivrednih zemljišta i slično. Također dobivamo i zahtjeve građana susjednih općina Desinić i Hum na Sutli s obzirom na problem ograničenja kretanja. Moram istaknuti da pregradski stožer radi kao tim. Svaki od njih odrađuje svoj dio posla, a sve prema uputama nadležnog nacionalnog Stožera. Policija vrši nadzor nad osobama kojima je izdana mjera samoizolacije te stoje na punktovima i provjeravaju propusnice. Pomažu i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, članovi vijeća mjesnih odbora, političke stranke, Udruga hrvatskih branitelja Grada Pregrade te mladi volonteri, koji su se uključili kao podrška za kontrolu punktova za ulaz i izlaz s područja grada. Gradsko društvo Crvenog križa neumorno obilazi starije i nemoćne, gradsko komunalno društvo Niskogradnja kontrolira provedbu kontrola ulaska broja osoba u trgovine i ljekarne, benzinsku postaju, javne površine te druga mjesta mogućeg okupljanja većeg broja građana. Također, o svemu se redovito obavještava javnost preko web stranice, društvenih mreža i kroz oglasne panoe po mjesnim odborima, a izradili smo i letke sa svim važnim informacijama te ih poštom poslali na sva kućanstva na području grada. Nastojimo objasniti građanima i građankama ozbiljnost situacije, da ostaju doma te da drže društvenu distancu. Na području Pregrade većih prekršaja nije bilo što se tiče rada kafića i trgovina, ali smo poduzeli dodatne mjere i aktivirali operativne snage Stožera za civilnu zaštitu koje redovito nadziru provođenje odluka nacionalnog stožera. Mnogo je ljudi angažirano i zahvaljujem im na tome.

[zl] Kostelska pištola neće se održati, ali nadamo se da Branje grojzdja hoće, no sve ovisi o koliko će ovo stanje s COVID-om 19 potrajati. Vaše razmišljanje?

VEŠLIGAJ: Nažalost, ove godine tradicija koja seže u davnu 1523. godinu i simbol je našega kraja, neće se održati. Naša kuburaška društva pokazala su razumijevanje i odmah se složila s ovom odlukom, a isti je bio slučaj i s našim svećenicama oko misnih slavlja kako bi se zaštitilo zdravlje građana i drago mi je da smo tu pokazali puno veću odgovornost u odnosu na neke druge u Hrvatskoj. Vjerujem da će se Branje grojzdja održati, ali smo svjesni da ćemo trebati program prilagoditi financijskim mogućnostima.

[zl] Poruka građanima Pregrade, i u kontekstu čuvanja svog zdravlja i zdravlja svojih bližnjih te sugrađana, ali u kontekstu obilježava Dana grada, koji će ove godine izostati.

VEŠLIGAJ: Poželio bih svima sretan Uskrs i Dan Grada. U ovim teškim vremenima u kojima se nalazimo, pokazali smo da možemo biti staloženi unatoč strahu koji je svatko od nas osjetio za sebe i svoje najbliže, posebno za one koji su starije dobi i bolesni. Nadamo se da je najgore iza nas, no pozivam sve da se i dalje drže mjera. Isto tako molim da se ne stigmatiziraju i prozivaju osobe koje su pozitivne na korona virus. Pokažimo svoju ljudskost jer virus je mogao i može svakog od nas zahvatiti. Ovo je vrijeme kada bi svi trebali surađivati. Situacija kakvu imamo u Pregradi s brojem oboljelih sutra se nažalost može dogoditi na nekom drugom mjestu, jer nisu naši građani bili ništa manje (ne)oprezni nego stanovnici drugih gradova ili općina. Kriza je i prilika da probudimo ono najbolje u nama te pošaljemo poruke optimizma i solidarnosti prema ljudima bez obzira koji status u društvu oni imali.

 

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvora LUŽANI i čvora NOVA GRADIŠKA u smjeru Bregane, vozi se po dvije prometne trake. Molimo korisnike za strpljenje. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program