Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi u Pregradi osmislili zanimljivo uređenje prostora za druženje


U petak 11. studenoga u Gradu Pregradi po prvi je put provedena Akcija za 5!. Točno 20 učenika i učenica Učeničkog doma SŠ Pregrada osmišljavalo je projekt na temu prostora za mlade, što je za njih imalo poseban značaj s obzirom da se školuju u ovom gradu i ovdje provode svoje slobodno vrijeme.

Dan akcije otvorio je gradonačelnik Marko Vešligaj koji je istaknuo kako mladi imaju potrebu da doprinesu mjestu u kojem žive te dodao da ga, kao predstavnika grada koji se ponosi titulom Grada za mlade, posebno veseli uključivanje mladih u donošenje odluka.

Nakon toga mladi su sa svojim koordinatoricama i koordinatorima Dorom, Veronikom, Karlom i Markom nastavili razrađivati svoje ideje. Jedna grupa željela je urediti prostor u prirodi za druženje (projekt „Kunaklupe“), a druga je to isto željela napraviti u Učeničkom domu („Casual večeri u domu“). Treća je grupa osmislila escape room („Escape room na tavanu“), a četvrta večeri društvenih igara u prostoru koji će ih jače povezati s vršnjacima koji žive u Pregradi („Stavljamo društvo u igre“).

-Drago mi je da su ideje učenika vezane i uz sam grad u kojem provode većinu svog vremena, bez obzira što su sudionici učenici Učeničkog doma. Projekti su otvoreni i korisni svim mladima - osvrnula se Petra Vdović, savjetnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću, ujedno i koordinatorica za mlade u Gradu Pregradi.

U drugom dijelu programa četiri grupe predstavile su svoje projektne ideje, a raspravom u simulaciji rada gradskog vijeća, vijeće učenika i učenica izabralo je najbolji projekt kojeg će do kraja godine i realizirati.

Najvišom ocjenom učenika i učenica ocijenjen je projekt „Kunaklupe“, koji će se uz pet tisuća kuna sredstava osiguranih od strane Grada Pregrade provesti do kraja 2022.uz mentorsku podršku Karla Pasaričeka, člana Savjeta mladih Grada Pregrade, kao i ostalih dionika iz zajednice, točnije Grada Pregrade i Učeničkog doma SŠ Pregrada.

-Postavljanjem drvenih klupica i stolova kod starog bazena omogućilo bi se privatnije mjesto na otvorenom gdje bi se mladi mogli nesmetano družiti. Također bi se postavila rasvjeta kako bi se druženja mogla održavati i predvečer. Postavila bi se i kanta za smeće. Planirali smo nešto dugoročno i nešto što će nam pomoći da se odmaknemo od prostora Doma i škole, u kojima provodimo najviše vremena – istaknuli su iz pobjedničke grupe.

Voditeljica Doma Danijela Majcenić pohvalila je učenike i učenice na sudjelovanju te istaknula kako svi zaslužuju jednu pedagošku mjeru pohvale, odnosno potpore ovakve aktivnosti. "Za njih ovaj je projekt jedno iskustvo koje će im služiti u životu", rekla je Majcenić.

Akcija za 5! provela se u sklopu projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu!“ koji mlade osnažuje za sudjelovanje u odlučivanju na lokalnoj razini. Time se smanjuje njihovo nepovjerenje u institucije, približiti mlade i donositelje i donositeljice odluka u rješavanju pitanja od općeg interesa, kao i potaknuti aktivizam i volonterstvo mladih. Projekt provode Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Pregrada i Gradom Otočac, a financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za mlade, Grada Pregrade i Grada Otočac.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook