Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi profesor geologije i geografije u rodnom selu djeda uzgaja najstariju pasminu goveda

Ličke buše nabavio je prije četiri godine kako bi mu čistile brege


Ivan Pogačić iz Pregrade, inače profesor geologije i geografije, zaposlen u SŠ Bedekovčina u rodnom selu svog djeda u Gorjakovu uzgaja buše. Domaća su to planinska goveda i najstarija autohtona pasmina. Prema našim podacima u Zagorju je ima samo on. Znamo da ih je uzgajala i jedna gospođa iz Huma, no da ih imamo još netko u županiji, nije nam poznato. Nabavio ih je prije četiri godine, kako bi mu čistile brege. Jer kaže Ivan, svaki su tjedan kosili jedan breg i za tri tjedna opet ispočetka.

Buše su mu uštedjele i vrijeme i novac. Danas ih ima deset. Četiri krave i bika, dva junca i tri podmlatka. Krava Bara je alfa, za njoj ide bik i ostale krave, sve po hijerarhiji. Kad je krenuo u uzgoj, nije imao pojma o ničemu. Danas bi već mogao dijeliti savjete. Tko želi, rado će ga uputiti.

'Hortikulturalisti'
Krave je kupio zahvaljujući natječaju Krapinsko – zagorske županije. - Nisam znao koje goveda kupiti. Škotsko govedo je najeksponiranije marketinški, to svi kupuju. Onda mi je jedan učenik rekao: ''Kaj bute profesore kupovali škotsko govedo, uzmite neko naše domaće''! Onda sam malo istraživao, guglao i našao ličke buše. Otišao sam u Gospić, u Udbinu po njih i evo ih. Čiste mi brege. U međuvremenu sam i okrupnio zemljište i puno toga naučio od njima i od njih. S 3+1 stiglo smo do 10 grla – kaže Pogačić.

Krave su cijelo vrijeme vani, a štala im je otvorena. Nedavno je renoviran i krov staje. U selu gotovo da nitko više ni nema krave, a kad ih je i bilo, većinom su to bile simentalke. Ovo je neki izlaz da nam ne budu zemljišta zarasla - kaže Ivan te dodaje da kako smo krenuli, da ćemo jednog dana očito biti samo hortikulturalisti. Što se tiče njihove prehrane, zimi jedu sijeno. Za njih 10, njemu treba 10 rolo bala. Ljeti se pasu i jedino što im još treba je sol za lizanje. Obožavaju lucernu djetelinu i kruh koji im je poslastica i služi kao mamac da ih se otpremi kamo želi.

Best buy
To su najstarija goveda na našim prostorima. Čak su ih imala ilirska plemena, a buše su im krčile zemljišta kada su se selili. Ima ih i po Dinaridima jer nisu zahtjevne. - Kad sam poslikao zemljišta i poslao slike čovjeku od kojih sam ih kupio, rekao mi je pa vi imate 8 puta više zelenila i krme nego mi. Tri hektara njihovog krčkog pašnjaka je kao kod nas hektar - uspoređuje Pogačić. Meso je tamnocrvene boje, cijena je 10 eura, no još uvijek je to za osobne potrebe, za prijatelje i rodbinu.

– Ove krave su best buy ako gledamo uloženo i dobiveno. Nema puno brige, nisu zahtjevne, veterinara ne trebaju. Kada se tele, miču se od vas, želi svoju intimu kao prava divlja životinja. Prvi put sam bio u panici, tražio ih, nisam spavao po noći, a ona se otišla oteliti u šumu i ujutro ga 'dofurala'. Druge krave su ga polizale i on je službeno postao dio krda – ispričao je.

Ima prijavljeno 4. 5 hektara zemljišta, a kosi i susjedove tranike. Smatra gubitkom to što su ljudi prodali krave i kupili malčere. - To je samo rashod, a ni ne možeš cijelo vrijeme ni malčirati jer ti se zaguši trava – kaže. Dobiva poticaje na zemlju i time pokriva trošak baliranja. Preko LAG- Zagorje – Sutla na mjeri 6.3.1. dobio je bespovratnih 15.000 eura za male poljoprivrednike.

Pokazati djeci kako izgledaju životinje

Kupio je traktor, priključke, renovirao štalu. Prijavio se i na novi natječaj, mjeru 6.2. za potporu od 50.000 eura za pokretanje ruralnog turizma i drugih nepoljoprivrednih djelatnosti. Očekuje pozitivan ishod, a plan je staru djedovu drvenu kuću urediti u dvije učionice - radionice i školu u prirodi s krušnom peći gdje bi djeca od vrtićke do školske dobi sama svojim rukama mogla napraviti kruh, štrukle, medenjake. - Blizu smo Tuheljskih i Krapinskih toplica, Velikog Tabora, sve bi se to moglo povezati kroz jedan lijepi izlet - razmišlja.

Renovacija dedove drvene hiže

U planu su i autohtone drvene kućice, ribnjak, zdrava ekološka hrana i zimnica. Nabavit će i sve vrste autohtonih životinja koje su imali njegov djed i pradjed, jer djeca danas nemaju gdje vidjeti domaće životinje. Naravno da Ivan ima i podršk supruge, ujaka, majke i bake Marije za koju se sprema i fešta za 90. rođendan. Pun je planova i ideja, ali će ih realizirati polako, jer zaključuje ipak je on geolog.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Životinja (uočena je srna) na autocesti A4 između čvora BREZNIČKI HUM i čvora NOVI MAROF. Molimo korisnike za dodatan oprez. Prometna nesreća na riječkoj obilaznici (A7) u tunelu KATARINA u smjeru GP Rupa, vozi se jednim trakom usporeno u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program