Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Pregrada prestaje koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu u svome poslovanju

Grad Pregrada ekološki je osviješten grad, koji već niz godina provodi akcije u smjeru promoviranja ekologije, održivog gospodarenja otpadom i ekološkog osvješćivanja zajednice


Grad Pregrada ekološki je osviješten grad, koji već niz godina provodi akcije u smjeru promoviranja ekologije, održivog gospodarenja otpadom i ekološkog osvješćivanja zajednice. Kako bi dali svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša, Grad Pregrada donio je Odluku o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu (Službeni glasnik KZŽ, broj 4/20).

Odlukom se donosi niz mjera kojima se u upravnim tijelima Grada Pregrade, trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač Grad Pregrada određuje prestanak korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, uporaba bioloških sredstava čišćenje, racionalnije korištenje prirodnih dobara i energenata te zamjena određenih predmeta koji se koriste u gradskom poslovanju s ekološki prihvatljivijim, a sve u cilju sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, posebno vodni okoliš te zdravlje ljudi.

Ova odluka konkretno znači da će jednokratne plastične čaše zamijeniti staklene ili papirnate, a plastične slamke će zamijeniti papirnate slamke. Uz to, postupno se planira nabaviti ekološki prihvatljiv uredski materijal od recikliranog papira, bez plastike. Isto tako, jednokratni plastični pribor za jelo i plastične žlice za kavu zamijenit će metalni pribor ili pribor od biorazgradivih materijala (papir, vlakna šećerne trske, drvo, bambus, trska), a sredstva za čišćenje, sapuni i drugi kupaonski sadržaj zamijenit će biološka sredstva.

Gradonačelnik Marko Vešligaj ističe kako želi potaknuti promjene počevši od vlastitog primjera poslovanja. „Ponukani primjerom drugih lokalnih samouprava i projektom Osnovne škole Janka Leskovara pod nazivom „Pregrada-grad bez plastike“ odlučili smo napraviti ovaj potez i ovakvom mjerom dati svoj doprinos u borbi protiv plastike i onečišćenja okoliša. Također, pokrenut ćemo inicijativu da se i na događanjima i manifestacijama zamijeni jednokratna plastika drugim materijalima te ćemo uputiti takav prijedlog ugostiteljima već za ovogodišnje Branje grojdzja“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook

Samo za osobna vozila otvorene su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -autocesta A1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostale je držav...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program