Prethodni članak
Sljedeći članak

DAN SRCA: Uz preventivne besplatne preglede, Klinika Magdalena predstavit će i korisnu aplikaciju koja vam može spasiti život

Danas besplatno obavite mjerenje krvnog tlaka i EKG u Krapini, Pregradi i Mariji Bistrici


Povodom 29. rujna 'Svjetskog dana srca' Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena već tradicionalno organizira besplatno mjerenje krvnog tlaka i EKG – a na lokacijama izvan same klinike, kako bi građanima olakšali pristup zdravstvenoj skrb u njihovom okruženju, odnosno, u njihovim gradovima i općinama.


Pohvale Županije
Ova hvalevrijedna akcija i ove se godine organizira u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, a zamjenica župana Jasna Petek, osim zadovoljstva samom akcijom, istaknula je i zadovoljstvo te važnost same činjenice da u Zagorju postoji jedna takva klinika kao što je Magdalena. - Kardiovaskularne bolesti su godinama javnozdravstveni svjetski problem. Godišnje od bolesti srca i krvnih žila u svijetu umre preko 17 milijuna ljudi. Imati u svojoj sredini kliniku koja je ekspert u dijagnostici, intervencijskom liječenju i operacijama srca i krvožilnog sustava velika je povlastica. Klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena lider je i u telemedicini, prvi je telekardiološki centar u Hrvatskoj koji omogućuje izvanbolničku dijagnostiku i praćenje većeg broja srčanih bolesnika. Dolazeći još bliže pacijentima, povodom Dana srca, u Krapinu, Pregradu i Mariju Bistricu, propagirajući preventivne aktivnosti, potvrđuje činjenicu da Klinika prije svega želi smanjiti učestalost i posljedice kardiovaskularnih bolesti u društvu. Uz Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Klinika Magdalena čini centar izvrsnosti u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesti, u kojem su spašeni životi brojnih Zagorki i Zagoraca – rekla je Jasna Petek.


Važnost preventive
Jedan od liječnika Klinike Magdalena, specijalist kardiolog, dr. Alan Jelić, rekao je kako se 80 posto kardiovaskularnih bolesti može prevenirati, ali da mnogi građani još uvijek podcijenjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti. - Problem je što kardiovaskularne bolesti, dok se ne razvije ateroskleroza s nekom opstrukcijom krvnih žila, najčešće ljudima ne stvaraju probleme. Većina ljudi se javlja kad se već radi o nekoj sekundarnoj prevenciji, dok je primarna prevencija bolesti kod rizičnih čimbenika, koja sprječava daljnji razvoj bolesti kardiovaskularnih bolesti, ipak malo podcijenjena. A uz redovne kontrole može se kvalitetnije paziti na rizične čimbenike. Mogu se pokušati regulirati prehrambene navike, redovito provoditi tjelesne aktivnosti, izbjegavati prekomjerni unos soli i naravno, ako postoji neka genetska predispozicija, svakako se treba javiti liječniku, čak i ako nemaju simptoma, da se naprave neke osnovne pretrage – rekao je dr. Jelić, dodavši kako sama bol u prsištu nije jedini simptom kardiovaskularnih bolesti. – Osim pritiska ili nelagode u prsištu, to su i neprimjerena zaduha i nedostatak zraka, ali i bolovi u listovima, potkoljenicama, primjerice nakon dužeg hoda ili neki neurološki simptomi u smislu mogućih vrtoglavica, slabosti jedne strane tijela i poremećaja govora. To su simptomi koji sugeriraju moguću bolest arterijskih bazena, bilo da se radi o koronarnim žilama, cerebrovaskularnim bolestima i vratnim žilama ili perifernoj arterijskoj bolesti – rekao je dr. Jelić.


Aplikacija 'Megi'
Inače, osim samih preventivnih pregleda, koji će se danas održavati u Krapini, Pregradi i Mariji Bistrici, građani će se moći i upoznati s novom aplikacijom 'Megi', koja je jednostavna za korištenje, budući da funkcionira putem WhatsAppa, kojeg ionako mnogi koriste. -Megi ima nekoliko funkcija. Jedna je da podsjeća ljude na redovno mjerenje tlaka i tako im stvara redovnu naviku mjerenja. Druga je da im daje povratnu informaciju na svaku izmjerenu vrijednost, je li to stabilan, uredan tlak, je li malo povišen ili osjetno, ovisno o stupnju hipertenzije. Svaka dva tjedna mjerenja generira se graf prijavljenih vrijednosti koje zatim liječnik pogleda i temeljem toga Megi, osim što korisniku pošalje i grafički prikaz njegovih mjerenja, daje i povratnu informaciju liječnika da li je tlak stabilan, pod kontrolom ili je možda potrebna prilagodba terapije. Najvažnije, Megi im daje jednu sigurnost da ih netko zaista prati, da će biti pravodobno obaviješteni kada se treba zabrinuti i potražiti liječničku pomoć -pojasnila je Petra Bartulović iz Klinike Magdalena. 

Alternativna lokacija za preglede, u slučaju jake kiše, je predvorje Općinske knjižnice u Mariji Bistrici te prostor GDCK Pregrada u Pregradi.

Još članaka iz "Pregrada"

Facebook