Prethodni članak
Sljedeći članak

'Stogodišnjaci' Špoljari predstavili monografiju i zasvirali povodom velikog rođendana


Jučer je u Festivalskoj dvorani u Krapini predstavljena monografija 'Stogodišnjaci, a sve mlađi', povodom 100. obljetnice osnutka i djelovanja Puhačkog orkestra Petrovsko – Špoljari.

Radi se o monografiji čiji je autor Drago Kozina, koji je od nekadašnjih starijih, ali i sadašnjih aktivnih članova prikupljao fotografije, materijale i priče, kako bi stogodišnju priču ovog puhačkog orkestra uobličio u monografiju koja slavi ovu veliku obljetnicu.

– Čast mi je da su me izabrali za autora, posebno je pisati o ljudima koji se bave nečim takvim lijepim kao što je glazba. Čovjek uroni tad u jedan poseban svijet, gdje doživljavate ljude koji rade jedan nesvakidašnji posao, i to srcem, dušom i svime onime što je potrebno da biste se bavili glazbom i da bi ono što osjećate prenijeli kroz note i zvuk instrumenata prema onima koji slušaju – rekao je Kozina, istaknuvši kako smatra da je dosadašnji rad ovog orkestra dobar putokaz za dalje i kako se s puno volje, želje i htijenja ovakvim radom i angažmanom daje i jedno posebno bogatstvo zajednici.

– Vjerujem da će obzirom na pomladak i sve veće edukacije glazbenika ova vrsta glazbe još dugo živjeti, ali na način da se mijenja repertoar prema onome što je danas u trendu za slušanje – istaknuo je Kozina.

Predsjednik Puhačkog orkestra Davor Bolfek rekao je kako je orkestar nastao iz limene glazbe te je tada imao samo sedam članova, a nazvan je prema jednom malom zaseoku iz općine Petrovsko iz kojega su oni bili, Špoljari.

– Tada su djelovali i svirali po raznim prigodama, a nakon Drugog svjetskog rata počinju se dešavati novi trenuci u limenoj glazbi. Dolaskom kapelnika Dragutina Vdovića u Krapinsku tehničku industriju, koji je oformio jedan renome orkestar, naši članovi su se prema tome učili. Učili su notno pismo i malo po malo stasali prema kvalitetnijem sviranju, a to je bila generacija pod vodstvom Janka Hršaka. velika smjena generacija došla je 2000. godine, kada orkestar preuzima mlađa ekipa pod vodstvom dirigenta Krešimira Goleca – ispričao je Bolfek, dodavši kako orkestar danas ima 32 aktivna člana, od kojih su se mnogi i predstavili skladbama prilikom ove promocije.

Uz brojne uzvanike, 100. rođendan Špoljarima čestitali su i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Gregurović je još jednom poželio dobrodošlicu Špoljarima u Krapinu. – K nama su uvijek dobrodošli, iako bi mogli reći i da su tu domaći, jer su njihovi tradicionalni koncerti na Štefanje nezaobilazni dio krapinskog programa kroz godinu. Posebno mi je drago što je orkestar jak i što ima puno entuzijasta koji žive i rade kroz taj orkestar. Kad vidite koliko se ljudi trude i daju, i mi moramo odgovoriti i dati im punu podršku u tome – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Župan Željko Kolar nazvao je Špoljare kultnim orkestrom, koji stvara jednu posebnu atmosferu gdje god se pojavi. – Imao sam tu privilegiju da osobno sudjelujem u samom nastupu, prilikom zadnje promocije fašničkog lista Zvonec, ali i kroz svojih desert godina mandata biti na desetke njihovih nastupa, što je jedan poseban doživljaj. Najteže od svega je čuvati tradiciju. Za to uvijek morate imati pomladak i trebate to voljeti – rekao je župan i čestitao Špoljarima na 100. rođendanu te im poželio još 100 godina djelovanja.

 

Još članaka iz "Petrovsko"

Facebook