Prethodni članak
Sljedeći članak

Sojč: 'Moj grad neće biti na koljenima ako ja neću biti gradski vijećnik, ali će biti ako vi budete'

Predsjednik Gradskog vijeća Oroslavja Kristijan Sojč očitovao se o prijedlogu za razrješenje predsjednika i oboje potpredsjednika Vijeća


Kristijan Sojč, predsjednik Gradskog vijeća Oroslavja, uputio je odgovor na Zahtjev za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Grada Oroslavja, te razrješenje potpredsjednice i potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Oroslavja, od 2 siječnja 2023.godine. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

'Poštovani kolege vijećnici!
Nastavno na Zahtjev ovjeren od strane Danijel Vnuk, Stanko Čičko, Emil Gredičak, Vladimir Crnec, Zlatko Posavec, Ivan Tuđa, Branko Čičko i Danko Pušćenik, sukladno Članku 78. stavak 3. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Oroslavja (u daljnjem tekstu Poslovnik) očitujem se kako slijedi:

• Biti kompetentan u smislu vođenja sjednica Gradskog vijeća znači sazivati i voditi sjednice sukladno Poslovniku, nakon sjednice ovjeriti donesene odluke i uputiti ih na daljnje postupanje; stoga smatram da sam sjednice odrađivao profesionalno i kompetentno.
• Vjerujem da se doprinos radu Gradskog vijeća mjeri u broju konstruktivnih prijedloga i obrazlaganju istih, iscrpljivanju u iznalaženju najprihvatljivijih rješenja i u razumnom donošenju odluka. Moram vas podsjetiti da nitko od vas u godinu i pol dana rada ovog gradskog vijeća nije sukladno Članku 58. Poslovnika uputio prijedlog točke dnevnog reda za bilo koju temu od interesa za širu društvenu zajednicu.

Drskost pretpostavlja nepoštivanje prema sugovorniku i žao mi je da me baš vi optužujete za drsko ponašanje, pogotovo jer mi je teško izdvojiti situaciju u kojoj ste vi poštivali sugovornika u bilo kojoj raspravi na sjednicama našeg vijeća. Iznošenje jasnih i nedvojbenih stavova nije drskost, svaki vijećnik ima pravo reći ono što misli, pa tako, vjerujem i ja osobno. No ako ste u pravu, i ubuduće ću biti „drzak“ prema osobama koje su privatizirale javni novac ili koristile funkcije za vlastitu dobrobit.

Vulgarnost je nešto sasvim drugo i ne mogu se složiti s vama da je to osobina/mana koju sam projicirao kao predsjednik Gradskog vijeća i volio bih da mi ukažete na bar jedan primjer moje vulgarnosti pri obavljanju dužnosti predsjednika gradskog vijeća.

• Da razumijete išta oko financiranja projekata novcem EU znali bi da su Pozivi koje raspisuju razne institucije podložni izmjenama i nadopunama i da većinu natječaja za Grad provodi Zagorska razvojna agencija (ZARA) koja prati i proučava uvjete natječaja. Informacije koje ZARA upućuje u Grad su vodilja za ostvarivanje gradskih interesa i moja konkretna izjava na koju se pozivate je prijenos informacija kojima sam raspolagao toga dana. Srećom po naš Grad, nakon vaše predstave „danas smo za, sutra nismo“, kao i obično vi niste zasukali rukave i ponudili konkretno rješenje, već je to učinio gradonačelnik Viktor Šimunić koji je ishodio najveće financiranje u povijesti našeg Grada i osigurao 7 milijuna kuna za područni vrtić, tako da vam zapravo hvala!

• Nije Grad talac jedne osobe, Grad je talac sustavnog višegodišnjeg pogodovanja, nepotizma, klijentelizma i ostvarivanja privatnih interesa. Po mojem dubokom uvjerenju ugrožavanje normalnog funkcioniranja Grada ostvaruje se nelikvidnošću i dugovima koje ste prouzročili, a ne razumnim i realnim upravljanjem gradskom blagajnom. Prekid 23. sjednice Gradskog vijeća nije bio suprotan Poslovniku, što više prekid ne uzrokuje i završetak sjednice, tako da se, ako se otvore zakonske mogućnosti, vidimo ubrzo.

• O primjerima opstruiranja rada Gradskog vijeća vi znate najviše. Poslovnik Gradskog vijeća, Članak 66. stavak 2, propisuje obvezu obavještavanja o nedolaska vijećnika na sjednicu, da li znate za i jedan jedini primjer kad niste prekršili odredbe ovog članka Poslovnika?

• Ovaj odgovor pišem sam i ne mogu pisati o tome što su u stanju ili ne moji potpredsjednici (vjerujem da će se očitovati sami), ali dobro znam što ste vi u stanju.

Očitovao sam se o vašem prijedlogu i uvrstit ću predloženi dnevni red na 24. sjednicu Gradskog vijeća Grada Oroslavja!

Ponosan sam na konstruktivan rad vijećnika s nezavisne liste Mladena Šakoronje, Jadranke Vuković, Roberta Kuleša i Nataše Stražičić (prije nje Silvije Đonlagić) i na njihov doprinos razvoju našeg grada. Svaki od nas sudjelovao je u stvaranju rješenja u područjima u kojima ima potrebna znanja ili stečene vještine i bez obzira na podvale kojima ste se služili niti jedan od nas nije pokleknuo i odustao od odgovornosti koja proizlazi iz povjerenja koje su nam ukazali naši sugrađani.

Iskreno vjerujem da se vi ne možete pohvaliti ovakvom činjenicom i u nastavku citiram tekst Prisege koju ste dali i istom preuzeli dužnost Vijećnika našeg Gradskog vijeća.
„Prisežem svojom čašću da ću dužnost vijećnika u Gradskom vijeću Grada Oroslavja obavljati savjesno i odgovorno, i da ću se u svom radu držati Ustava Republike Hrvatske, zakona i Statuta Grada Oroslavja, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske i Grada Oroslavja“

Predlažem da nekoliko puta pročitate tekst Prisege i zapitate se što ste točno obavljali savjesno i odgovorno i koji je vaš konkretan doprinos u svekolikom napretku naše države i grada. Napominjem, prisegli ste svojom čašću!
Podsjetit ću vas da sam u godinu i pol dana sazvao 23 sjednice Gradskog vijeća, dok je u 4 godine prošlog mandata bilo ukupno 30 sjednica. Podsjetit ću vas da u ovom mandatu po prvi puta u povijesti našeg grada vijećnici ne primaju naknadu za svoj rad i time u gradskoj blagajni ostaje otprilike 400.000kn. Podsjetit ću vas da predsjednik i potpredsjednici vijeća u ovom mandatu nemaju službene gradske mobitele i svu logistiku za svoj rad financiraju vlastitim novcem. Podsjetit ću vas da je žiro račun Grada bio u minusu 2,4 milijuna kuna, a danas je u plusu preko 4 milijuna kuna, da su dugovi s raznih osnova iznosili preko 14 milijuna kuna, a danas je taj dug smanjen za 10 milijuna kuna. Podsjetit ću vas da se sve sjednice Gradskog vijeća snimaju i video s istih objavljuje se na mrežnim stranicama Grada, da na istim stranicama svi građani osim videa sa sjednica mogu pratiti i trošenje sredstava sa žiro računa grada. Podsjetit ću vas da je Grad u godinu i pol dana osigurao financiranja iz fondova EU u iznosu većem nego u zadnjih 8 godina. Podsjetit ću vas da je trošak knjigovodstva Gradske knjižnice smanjen s otprilike 120.000kn na 10.000kn godišnje. Podsjetit ću vas da je asfaltirano desetak cesta na koje je godinama trošen ogroman novac na održavanje, izgrađen nogostup u Krušljevom Selu, rekonstruiran nogostup u ulici Milana Prpića, izgrađeno dječje igralište u Parku obitelji Prpić, organizira boravak u gradskom vrtiću djeci koja se nisu uspjela upisati zbog popunjenih kapaciteta svih oroslavskih vrtića. Podsjetit ću vas da je završena i plaćena biciklistička staza, završeno i plaćeno uređenje Doma kulture, plaćeno uređenje prostora prvog kata Društvenog doma u Mokrici, za koji je Grad primio avans od 500.000kn koji iznos je na kraju prošlog mandata nenamjenski potrošen, a projekt „U službi svih nas“ nije bio niti pokrenut. Podsjetit ću vas da je dobivena građevinska dozvola i osigurano financiranje sportskih svlačionica, građevinska dozvola je dobivena i za 300m nogostupa u Andraševcu od pruge do spoja s postojećim nogostupom, projektiran je nogostup od Krušljevog Sela prema Stubičkim Toplicama za koji se čekaju suglasnosti i građevinska dozvola, uređuje se urušeni dio društvenog doma u Andraševcu, započeto je asfaltiranje spojne ceste Mokrice – Stubička Slatina. Podsjetit ću vas da je Grad upisao vlasništvo na više gradskih cesta i za ostale je postupak u tijeku; vlasništvo je upisano i na Društveni dom u Andraševcu kao i na dio dvorca u Parku obitelji Prpić. Podsjetit ću vas i na manifestaciju za Dane Grada, kakvu organizaciju naše Oroslavje nikada prije nije vidjelo, niti po broju posjetitelja, niti po visokom nivou kvalitete, a ono što je zapravo nevjerojatno ta manifestacija nije koštala izvorni proračun niti jednu kunu!

Mogu vas podsjećati još na puno toga što je odradio naš gradonačelnik u suradnji s 5 vijećnika s nezavisne liste, dok se vas osmero ne može pohvaliti niti s jednim odrađenim projektom. Pokazali smo i dokazali da svojim radom stvaramo bolje Oroslavje i tužna je činjenica da bi popis ostvarenog bio znatno dulji da je rad vas osmorice bio jednako ili bar približno konstruktivan.

Uvjeren sam da vas građani Oroslavja nisu birali da se igrate političara, nadmudrujete, podmećete i pametujete. Građani Oroslavja su vas birali da stvarate bolje Oroslavje, radite i trudite se, odvojite dio svojeg života i vremena za dobrobit našeg grada. Niste shvatili svoju pravu ulogu, tvrdite da ste birani i pripisujete si ovlasti vladara, ali dragi moji kolege u totalnoj ste zabludi. Šteta koju ste učinili svojem gradu je neprocjenjiva, no vjerujem da je barem popravljiva šteta koju ste učinili u ovih godinu i pol.

Moj grad neće biti na koljenima ako ja neću biti gradski vijećnik, ali će biti ako vi budete i to je našim sugrađanima potpuno jasno. U ovom očitovanju naveo sam samo činjenice i dokaz mojim navodima je to što nemate čime opovrgnuti moje tvrdnje. Štoviše, dokazali ste građanima Oroslavja da mjesecima međusobno surađujete, smišljate i provodite rušilačku politiku kako bi spriječiti uvođenje reda, transparentnost rada izvršne vlasti i jak iskorak naprijed koji je u ovih godinu i pol dana Oroslavje ostvarilo. S druge strane na van se prikazujete kao „ljuti“ desno-lijevi neprijatelji, a sve vrijeme „kuhate“ zajedno.

I za sam kraj, ako su vaše tvrdnje istinite i točne i ako sam ja i moji potpredsjednici to što vi tvrdite, od kud vam pravo i kako vas nije sram da Zahtjev za razrješenje predsjednika i potpredsjednika niste podnijeli prije deset mjeseci i spriječili „štetu“ koju radimo našem gradu?

Pozivam vas da me demantirate i dokažete časnost svojih namjera podnošenjem ostavki i time omogućite našim građanima izjašnjavanje putem prijevremenih izbora!', stoji u odgovoru Kristijana Sojča.

Još članaka iz "Oroslavje"

Facebook