Prethodni članak
Sljedeći članak

'Svečano otvorenje Dječjeg vrtića Miholjček bit će za Dan općine, jako se veselimo radu i dječjim osmijesima'

Povodom Dana općine Mihovljan, koji se slavi 29. rujna, na blagdan sv. Mihovila Arkanđela, zaštitnika mihovljanske župe i općine, razgovarali smo s načelnikom Zlatkom Bartolićem


ZL: Kako će se ove godine obilježiti Dan Općine Mihovljan, kakav je program na rasporedu?

Bartolić: Zbog epidemioloških mjera Dan Općine obilježit ćemo na skromniji način nego kako smo bili navikli. Nakon prošlog petka, dana posvećenog djeci, s programom za djecu u Društvenom domu Mihovljan te nedjelje kada je održana predstava 'Imovina' u izvedbi Kerekesh Teatra, na sam dan Općine svečanost će se održati u srijedu, 29. rujna. U 11 sati u Župnoj crkvi Svetog Mihaela Arkanđela bit će sveta misa u 11 sati, od 12 sati je na redu doček gostiju ispred Dječjeg vrtića Miholjček, a u 12.30 sati svečano otvorenje Dječjeg vrtića. Svečana sjednica Općinskog vijeća u Društvenom domu Mihovljan održat će se od 13 sati.


ZL: Tko su ovogodišnji dobitnici općinskih priznanja?
Bartolić: Ove godine nije bilo prijedloga na temelju javnog poziva za dodjelu općinskih priznanja, ali kao i svake godine imamo podjelu novčane nagrade odličnim učenicima, tj. učenicima koji su od 1 do 8 razreda prošli s odličnim uspjehom.


ZL: Što je obilježilo ovu godinu u Vašoj općini, koliko je pandemija utjecala na punjenje proračuna i na planirane aktivnosti?
Bartolić: Godinu je zasigurno obilježilo završetak izgradnje dječjeg vrtića u Mihovljanu te administrativni radovi za početak otvaranja vrtića.


ZL: Koji su najznačajniji projekti ostvareni u proteklih godinu dana?
Bartolić: Realizirali smo presvlačenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području općine. Asfaltiralo se i presvuklo ukupno 15 nerazvrstanih cesta u dužini od 4.745 m. Ukupna vrijednost projekta je 1.269.573,28 kn. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 250.000,00 kn, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 171.240,00 kn, dok je preostali iznos 848.333,28 kn osigurala Općina. Izvršila se je Rekonstrukcija mrtvačnice u Mihovljanu u iznosu od 246.546,66 kn (radovi + nadzor). Projekt je iznosom od 148.250,00 kn sufinancirao LAG- Zeleni bregi, dok je preostali iznos od 98.296,66 kn osigurala Općina. Također, u projektu javne rasvjete izvršena je promjena rasvjetnih tijela LED svjetiljkama. Izvršila se rekonstrukcija niskonaponske mreže Trstenjaki – Vrbeki - Kovači i Štefuljaki i Cobovići te rekonstrukcija niskonaponske mreže Galici – Habuljki – Martinjaki. U suradnji sa Zagorskim vodovodom izrađena je vodovodna mreža visoka zona Matijevići – Tuški - Brkovići u iznosu od 100.348,24 kuna. Izdvojio bih i postavljanje multimedijske opreme u Društvenom domu Mihovljan te na mrtvačnici u iznosu od 48.745,00 kn. Izvršena je rekonstrukcija mosta prema naselju Putari. Iz programa održavanja komunalne infrastrukture nastavljeni su radovi prema potrebama: nabava i ugradnja kamenog materijala, održavanje nerazvrstanih cesta, malčiranje, održavanje oborinskih kanala (grabe) nabava betonskih cijevi, postavljanje prometne signalizacije, održavanje mjesnih groblja, krpanje udarnih rupa i slično.


ZL: Kako ste zadovoljni novim dječjim vrtićem, koliko mališana prima, koji su mu kapaciteti, koliko je vrijedan, koliko će značiti za Općinu?

Bartolić: Evo, dječji vrtić Miholjček počinje s radom 27. rujna. Dobili smo sve suglasnosti, svečano otvorenje samog vrtića biti će za Dan općine, jako se veselimo radu i dječjim osmijesima. Trenutno u Dječji vrtić Miholjček imamo upisano 35 djece s našeg područja, popunjene su 2 grupe, mješovito jaslička i mješovita vrtićka. Sam kapacitet vrtića je za 60 djece, za koje se nadamo da će se popuniti uskoro, da ćemo imati još jednu grupu. Vrijednost projekta dječjeg vrtića iznosi 10.035.028,03 kn. Puno znači za naše mjesto, za ostanak mladih u našem mjestu, prvenstveno da im omogućimo bolji i sigurniji život u našem Mihovljanu.

ZL: Je li bilo planiranih, a neostvarenih projekata zbog korone epidemije?
Bartolić: Sve što smo planirali uspjeli smo i ostvariti prema našim mogućnostima. Zbog korona epidemije u Općini Mihovljan nije došlo do smanjenja proračuna.

ZL: Koliko se povuklo sredstava iz EU fondova i kako ste time zadovoljni?
Bartolić: Iz EU fondova dobili smo za projekt izgradnja Dječjeg vrtića u Mihovljanu iznos od 7.439.500,00 kn i za projekt rekonstrukcije mrtvačnice u Mihovljanu iznos od 148.250,00 kn. Navedena sredstva uložili smo u razvoj našeg mjesta. Projekte imamo, ali kriteriji za bodovanje su različiti i time je teško povući EU sredstva.


ZL: Koji su projekti ili radovi trenutno u tijeku?
Bartolić: Ovih dana Hrvatske vode kreću s uređenjem potoka u centru Mihovljana, tj. od mosta prema osnovnoj školi pa prema vrtiću. Također, ovih dana kreće se i u rekonstrukciju krova na Društvenom domu Mihovljan.

ZL: Koji su planovi za idućih godinu dana te koji su dugoročni planovi u Vašoj Općini
Bartolić: Nadamo se da ćemo iduće godine krenuti u Izgradnju Vatrogasnog doma Mihovljan. DVD Mihovljan prijavio se na natječaj mjere 7.4.1. i nadamo se prolasku. Čekamo rezultate. Također, Općina Mihovljan ishodila je građevinsku dozvolu za građenje javne i društvene namjene, tzv. Socijalne ustanove – Centar za pružanje usluga u zajednici, nadamo se da ćemo projekt uspjeti i realizirati.

ZL: Za kraj, Vaša poruka stanovnicima Općine Mihovljan povodom Dana Općine?
Bartolić: Dragi moji sumještani, Mihovljančanke i Mihovljančani u ime Općinskog vijeća Općine Mihovljan, predsjednika Općinskog vijeća i svoje osobno ime, želim Vam uputiti čestitku povodom Dana naše Općine. U želji da zajedničkim snagama i budućim projektima učinimo našu Općinu po mjeri svakog čovjeka, čestitamo Dan općine.

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook