Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nemrete se tu obogatiti, ali da se zaraditi solidna plaćica'

Ivan Kondres je nakon gubitka posla krenuo u uzgoj zagorskih purana. Nije požalio, a u planu je i povećanje proizvodnje, jer domaće meso uvijek nađe put do kupca


Na poljoprivrednom gospodarstvu Kondres šepuri se oko 140 komada zagorskih purana, koji će u prodaju pred Božić. Njihov gazda Ivan Kondres ima već poprilično narudžbi, većina ih je i 'zabezicirana'. – Još ih na kraju ne bude dosta, koliko će biti potražnja. Tako je bilo i za prošle blagdane. Ovo je treća godina kako se bavim uzgojem zagorskih purana. Radio sam u Inkeru u Zaprešiću i kad sam ostao bez posla, odlučio sam se okušati u uzgoju. Nisam požalio, pronašao sam se u tome. Uz to, svoj sam gazda. Ako više delam, više i zaradim. Zadovoljan sam – ispričao nam je Ivan, dok nam pokazuje jato svojih purica i purana, brončanog soja.

Puno pažnje dok su mali
Zagorski purani se moraju pasti. Hrani ih isključivo kukuruzom, a sad dobivaju i djetelinu kad ne pasu. - I šodra malo, to im je za probavu. Dok su purići mali, zahtjevni su, treba im puno veća briga i pažnja. Dok mu se glavica ne obrije, ne smije van. Vrlo je osjetljiv. Sad kad su veliki puno je lakše. Četiri puta ih dnevno hranim, mijenjam vodu. Da bi bili spremni za prodaju za blagdane moraju se hraniti oko 6 mjeseci. Prošle godine sam ih malo previše hranio, pa su imali po 7 kila. No najbolji zagorski puran je onaj od 5,5 kg, a purica do 3,5 kg – kaže uzgajivač Kondres.

Solidna plaćica
Purane prodaje po 60 kuna, a purice po 70 kuna za kilogram. Nemre tu sad čovjek nagrnuti velike peneze, ali polako i lijepo se zasluži. Na kraju godine kad stavim na papir pluseve i minuse, ostaje solidna plaćica. Od prošlogodišnje zarade i dijela sredstava koje je uložila 'direktorica farme', supruga Snježana kupili smo traktor. Zarada od ove godine, i uz malo dodatka, bit će za kupnju berača kukuruza. Sve je pomno isplanirano – priča.

Čuvar gusak
Spomenimo i kako purane čuva gusak. - Gusak je još bolji čuvar nego pas. Dobro se slaže s puranima, skupa jedu i spavaju. On je njihov gazda – opisuje uzgajivač Kondres. – Kad ga je kod nas u dvorištu videl mali susjed, rekel mi je: Ivek, ti imaš labuda - priča Kondres. Od onda smo ga prozvali labud. Osim purana, uzgaja i kokoši hrvatice. Jedini je uzgajivač kokoši hrvatica na području općine Mihovljan. Prodaje jaja i male piliće. I tu se može pohvaliti interesom kupaca jer jaja i meso autohtonih hrvatskih kokoši sadrže manje kolesterola. Za uzgoj purana i kokoši dobiva poticaj od države, čime pokriva troškova hrane, i zadovoljan je. Od Županije ne prima poticaje, jer nema uvjete, no ukoliko će proizvodnju proširiti, javit će se na natječaj, kaže.

'Meso fantazija'
Njegovi purani prodaju se u Zagreb, Pulu, Austriju, a interesa za domaće meso ima i kod lokalnih ljudi. – Kad su Austrijanci probali našu zagorsku puricu, rekli su da je to meso fantazija – dodaje Ivan. Zato je u planu i širenje. – Sin se planira vratiti iz Njemačke na proljeće. Pa ako dođe i snaha, bude više radne snage… I idemo dalje, u povećanje proizvodnje – pun je elana Ivan, koji je prošao edukacije za uzgoj, pa se može pohvaliti i da je selski veterinar, jer ne pomaže samo svojoj peradi već i susjedima kad zatreba.

Još članaka iz "Mihovljan"

Facebook