Prethodni članak
Sljedeći članak

Završeno uređenje: Dom u Mariji Bistrici će biti pravi hram kulture i posjetitelje dočekati u novom ruhu

Ministarstvo kulture RH pomoglo je s više od 4,5 mil. kuna


Prije novog normalnog u dvorani Doma kulture u Mariji Bistrici kroz cijelu godinu bilo je živo. Koncerti, predstave, projekcije i brojni drugi događaji izmjenjivali su se iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. Iako je ovo normalno vrijeme drastično smanjilo opseg događanja, jednom kada se sve opet otvori, Dom kulture u Mariji Bistrici ponovno će biti pravi hram kulture i središte društvenih zbivanja u Mariji Bistrici. No, sve buduće posjetitelje dočekat će u novom ruhu.

 

Naime, početkom ove godine završeno je višegodišnje uređenje Doma kulture, a koje je velikom postotku potpomognuto sredstvima Ministarstva kulture RH. Za kraj projekta ostalo je još postaviti 300 modernih i udobnih stolaca. - Riječ je zapravo o završetku projekta, mogli bismo reći o završetku 4. dodatne faze – kaže nam
načelnik Općina Marija Bistrica Josip Milički i pojašnjava. - Projekt je bio zaista velik i sveobuhvatan i bio je predviđen u tri faze, kroz tri godine. Njime je planirana i sada u konačnici i odrađena rekonstrukcija starog Doma kulture, s Općinskom knjižnicom i čitaonicom, koja se nalazi u njegovom sklopu. Kroz tri godine pojavili su se i određeni
dodatni, na početku nepredviđeni troškovi, pa se sam projekt moralo završiti kroz tu dodatnu 4. fazu za koju je preostala nabava i ugradnja 300 stolaca, dok su 74 bila ugrađena u 3. fazi - rekao je načelnik.

 

Dvorana sada ima 374 mjesta
Na samom početku projekta knjižnica je preseljena na kat, iako dijelom koristi i dalje i predvorje dvorane Doma kulture, koje je sada višefunkcionalno i u njemu se mogu odvijati događaji za 50-tak posjetitelja. Također, preuređena je pozornica, kao i prostorije iza pozornice, koje koristi KUD ''Lovro Ježek'', a sama dvorana pretrpjela je najviše promjena. Ugrađeno je podno grijanje, zadržana klimatizacija, potpuno promijenjena stolarija i podovi, obnovljeni zidovi i stropna rasvjeta, ugrađen je razglas i posebna rasvjeta za pozornicu, dograđena je galerija na kojoj se nalazi i prostorija za upravljanje s razglasom i rasvjetom. Na toj galeriji se nalaze 94 mjesta, a u donjem dijelu dvorane 280, pa sada dvorana Doma kulture u Mariji Bistrici ima ukupno čak 374 sjedeća fiksna mjesta i opremljena je svim pratećim sadržajima.

 

- Sve skupa naravno ne bi bilo moguće bez financijske pomoći Ministarstva kulture, kojem se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujem. Sretan sam što je prepoznata vrijednost i važnost Marije Bistrice kao kulturnog središta, a onda posredno i ovog Doma kulture, koji je uvijek bio bogat događanjima, a u budućnosti, kada se za to ponovno ostvare uvjeti, bit će ih još više – zahvalio je Ministarstvu kulture RH načelnik Milički.

 

Inače, projekt je već u početku bio planiran kroz tri faze u vrijednosti od gotovo 5 milijuna kuna. Od strane Ministarstva kulture RH u prve tri godine stiglo je ukupno sufinanciranje od 4.3 mil. kuna (prve godine 1,3, a druge dvije 1,5 mil. kn). Za dodatnu fazu, tj. nabavku još 300 stolaca vrijednosti 560.625,00 kn, i u financijski teškoj 2020. godini, Ministarstvo kulture je pomoglo s 250 000,00 kn. Tako je ukupno na kraju cijeli projekt dosegnuo iznos 5.541.564,11 kn, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo ukupno 4.550.000,00 kn, dok je ostala sredstva osigurala Općina Marija Bistrica, i to kroz period od 4 godine. Dom kulture u Mariji Bistrici sada zaista izgleda impozantno i čeka nova događanja.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti Rijeka-Draga (DC404) od čvora Vežica prema čvoru Draga vozi se usporeno. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program