Prethodni članak
Sljedeći članak

STATUS QUO: Tri zagorske općine čekaju povratne informacije vezano uz dobivanje statusa grada

Općine Bedekovčina, Veliko Trgovišće i Marija Bistrica ne odustaju od dobivanja statusa grada


U Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija. U Krapinsko – zagorskoj županiji 7 je gradova, a brojka bi se mogla povećati na 10. Naime, općine Bedekovčina, Marija Bistrica i Veliko Trgovišće donijele su već prije koju godinu odluke o pokretanju postupka za promjenu statusa Općine u status Grada. Njihove je odluke prošle godine podržala i Županijska skupština KZŽ, a mi smo provjerili u kojoj je ta procedura fazi i ima li novosti.

Po svim svojim pokazateljima, razvoju i brojnim drugim parametrima, Općina Bedekovčina dokazuje da zasigurno zaslužuje status grada, kažu na Općini. Podsjećamo, Općinsko vijeće donijelo je odluku o pokretanju postupka za promjenu statusa općine u status grada 28. lipnja 2019. godine. - U tu svrhu izrađena je Studija opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa općine u status grada čiji zaključak je da Bedekovčina zadovoljava sve relevantne kriterije za dobivanje statusa grada, što je potkrijepljeno raznim činjenicama. - Između ostalog, u toj se studiji navodi da je Općina Bedekovčina, nakon Grada Krapine i Grada Zaboka, najmnogoljudnija JLS na području Krapinsko - zagorske županije. Općinsko središte, naselje Bedekovčina, drugo je po veličini naselje u županiji te jedino urbano naselje koje nije središte upravnog grada. Također, općina Bedekovčina mjesto je s velikim brojem aktivnih trgovačkih društava, OPG-ova i obrta koji omogućuju radna mjesta stanovnicima. Općina ima bogat turistički potencijal u izletničkom, športsko-ribolovnom, kulturno-zabavnome turizmu te turizmu baštine. Osim što je kulturni centar, Bedekovčina je i jedan od najvećih obrazovnih centara županije – navode u Općini Bedekovčina. Što se tiče benefita koji bi se polučili dobivanjem statusa grada, najvažniji je povećanje sredstava u proračunu Općine Bedekovčina koji bi Općina dobila iz državnog proračuna putem sredstava fiskalnog izravnanja. Radi se o iznosu od oko 4 milijuna kuna godišnje. - Zahtjev za promjenu statusa općine u status grada podnijet je Hrvatskom saboru u veljači ove godine te Općina trenutno čeka povratnu informaciju vjerujući u pozitivni ishod, a sve u cilju povećanja kvalitete življenja građa Općine te samog razvoja Općine u svim sferama – navode u Općini.


Odluku o pokretanju postupka za promjenu statusa Općine Marija Bistrica u status Grada Marija Bistrica Općinsko vijeće Općine Marija Bistrica donijelo je 29. studenog 2018. godine. U Studiji opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa općine u status grada argumentirano, pregledno i s preglednim statističkim podacima analizirani su povijesni, pravni, prometni, gospodarski, financijski i ustrojstveno-upravni razlozi za dobivanje statusa grada Marija Bistrica. Zaključno, u Studiji je utvrđeno da ne postoje ustavne niti zakonske prepreke kao ni praksa da se izmjenama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koje bi usvojio Hrvatski sabor status Općine Marija Bistrica, a time i njezin naziv promijeni u Grad Marija Bistrica. - Budući da promjena statusa neće dovesti do novih dužnosti i obaveza za Mariju Bistricu odnosno neće dovesti do financijskog opterećenja kao niti do poteškoća u radu, svi poslovi koji su obavljali i do sada u statusu Općine Marija Bistrica nastavit će se obavljati i u statusu Grada Marija Bistrica - navode u Općini. - Nakon formiranja nove vlade i Sabora, pokrenut ćemo daljnje radnje u cilju što brže izmjene i dopune Zakona o područjima županija, gradova i općina u RH kako bi Općina Marija Bistrica, kao daljnji korak u razvoju na svim područjima jedinice lokalne samouprave, dobila zasluženi status grada i pokrenula dodatne projekte i aktivnosti u cilju razvoja, a na zadovoljstvo svih građana koji žive na teritoriji Općine Marija Bistrica odnosno uskoro Grada Marija Bistrica – zaključuje načelnik Josip Milički.

 

 

Što se tiče Velikog Trgovišća, koje je za ovu odluku isticalo gospodarsku povezanost i blizinu Zagreba, dnevna migracija velikog broja stanovništva, pretvaranje Trgovišća u mjesto poželjno za život, a tu su i potencijali vezani za lik i djelo Franje Tuđmana. Načelnik Robert Greblički kaže da je trenutno 'status quo'. – Još nemamo nikakvog odgovora niti informacije s državne razine što se toga tiče, no od zahtjeva nismo odustali, očekujemo povratne informacije i da se s ovom odlukom odnosno zahtjevom krene u daljnju saborsku proceduru – rekao je Robert Greblički.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Zbog jakog vjetra na A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj mag...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program