Prethodni članak
Sljedeći članak

''Probleme pretvaramo u prilike''

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


Dan Općine Marija Bistrica, koji se slavi 13. srpnja, svečano je obilježen jučer. U Karmelu Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca služena je sveta misa, koju je predslavio rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević, a svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica, održana je u Hotelu Kaj.

Osvrt na aktualnosti u Mariji Bistrici dali su načelnik Općine Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek. ''Trenutno se nalazimo u globalnoj krizi i velikoj  recesiji koja uzrokuje inflaciju i pad životnog standarda, a rezultat je  globalne pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini koji je započela Rusija. Možemo to sagledati kao veliki problem.'' – rekao je Švaljek, pa nastavio: ''No, mene su prije 10  godina učili kao managera da ne postoje problemi, već postoje izazovi. Danas ni izazovi više nisu adekvatna riječ, danas su se  izazovi pretvorili u prilike. Gledajući unatrag, u 2013.godinu, mi u ovoj općini  nismo naišli na probleme već smo sve sagledavali kao priliku. Od stanovnika u općini  kojih većina tada nije plaćala račune do naših kolega-djelatnika u općini koji ista nisu mogli naplatiti. Uspjeli smo dovesti taj bitan segment u red. Priliku smo vidjeli i u nedostatku infrastrukture, pa smo krenuli od stvaranja odlične vizije razvoja Marije Bistrice 2014. i 2015.godine i  kupili velike količine zemljišta, izradili kvalitetan urbanistički  plan i projektnu dokumentaciju za kapitalne projekte na temelju  kojih  smo dobili građevinske dozvole i bili na vrijeme spremni aplicirati sve te projekte na evropske fondove. Tako smo pravovremenim djelovanjem i pozitivnim stavom pretvorili problem u priliku, naglasio je Švaljek.

''Zahvaljujući izvrsnom vođenju  tih projekata, na čemu najviše zahvaljujem načelniku  općine  Josipu Miličkom i pročelnici  Branki Herceg,  uspješno su realizirani naši vrijedni ciljevi: kupnja  zemljišta u vrijednosti 3.000.000,00 kuna, izgradnja novog  dječjeg  vrtića i obnove starog vrtića u vrijednosti 11.000.000,00 kuna, izgradnja reciklažnog dvorišta 5.000.000,00 kuna, otvaranje poduzeća Lijepa Bistrica i nabavka osnovnih  sredstava 5.000.000,00 kuna, -rekonstrukcija društvenog  doma kulture 4.000.000,00 kuna, izgradnja novog groblja i mrtvačnice te rekonstrukcija starog groblja 12.000.000,00 kuna, preuzimanje i stavljanje u funkciju poduzetničke zone ex Tehnomehanika, još mnogo manjih projekta po naseljima, izuzetno važnih za svakodnevni život, a koje ne stignem sada nabrojati također je uspješno realizirano. Vrijednost samo ovih nabrojanih kapitalnih projekata iznosi preko 50 milijuna kuna. Danas se  oni  ne mogu realizirati ispod 100.000.000,00 kuna. Možemo ustvrditi da smo uspješno realizirali sve ove  projekte uz veliku  požrtvovnost,  mudrost, izvrsnost i znanje, odgovornost, ali isto tako uz kvalitetnu viziju općinskih vijećnika općine Marije Bistrica i naravno uz Božje vodstvo i blagoslov, rekao je Švaljek i dodao: ''Provukli smo  se kroz  ušicu igle u zadnji tren. Dostojanstvo, viši i kvalitetniji standard naših mještana, nam je izuzetno važan u  svim segmentima života. Na mikro i makro zadacima u našem mjestu slijedimo viziju koju smo imali na samom početku: Za lijepu Bistricu i dobre ljude u njoj.'' Švaljek se osvrnuo i na pokušaje da se u Mariji Bistrici sagradi glazbena i strukovna škola. ''No, ima jedan projekt koji nismo realizirali jer ne ovisimo sami o sebi. Ovisimo o  resornom ministarstvu i županiji. To je projekt srednje škole- strukovne i glazbene. Mi smo  od strane nas, JLS,  sve  predradnje odradili (kupnju zemljišta, urbanizam te dovođenje infrastrukture). Nažalost, što se tiče drugih institucija, jedan dio ljudi u tom projektu ne vidi priliku, već vidi problem. Problem su djeca kojih imamo u osnovnoj glazbenoj školi 170 i neće moći nastaviti srednje školsko glazbeno usmjerenje. Problem su i nastavnici-profesori koji žive u Mariji Bistrici te će i dalje morati nastaviti putovati sa našim učenicima u Zagreb i ostala  udaljena  mjesta umjesto da im organiziramo ovdje u Mariji Bistrici  srednje školsko obrazovanje. Za ovaj problem, a ne priliku odgovorni smo svi mi ovdje prisutni u dvorani.'' – bio je jasan Švaljek.

''Pred nama su nadam se novi projekti i prilike  poput spašavanja prostora posrnule tvrtke Tehnomehanika, kupnja novog zemljišta za nove javne sadržaje, preseljenja i izgradnja nogometnog igrališta, apliciranje ponovno projekata na EU fondove.  Hvala vam svima, a naročito Bistričankama, Bistričancima i prijateljima na povjerenju i podršci koju ste nam povjerili za bolje sutra naše djece, svih naših susjeda, žitelja KZŽ i onih jako važnih, hodočasnika našeg svetišta Majke Božje Bistričke. Vjerujem da ćemo pronaći način da i dalje svi zajedno probleme pretvorimo u prilike.'' – zaključio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica.

Milički: ''Mislim da smo ostvarili ogroman iskorak, ne samo za Mariju Bistricu, nego i za cijelu županiju''

Načelnik Općine Marija Bistrica pozdravio je sve goste, a posebno je zahvalio na dolasku ministrici Vučković. ''Jasno je da smo uspjeli uhvatiti jedan pozitivan zamah, a trebale su nam 4 godine da uhvatimo prilike o kojima je govorio i predsjednik Općinskog vijeća'' – rekao je načelnik Milički i istaknuo kako su dva projekta – izgradnja novog vrtića i nove mrtvačnice uz proširenje groblja financirani većim dijelom iz mjere 7.4.1, kroz Ministarstvo poljoprivrede, na čemu je još jedno zahvalio ministrici Vučković. ''Brojke govore više od riječi'' – rekao je Milički i pojasnio: ''Naš izvorni proračun je 14,5 mil. kuna. Izvršenje proračuna za prošlu godinu bilo je 28 mil. kuna, što znači da smo uspjeli prihodovati još jedan proračun preko projekata, s time da je skoro 6 mil. kuna stiglo iz EU fondova i 3. mil. kuna iz nacionalnih komponenti. Prijavljujemo se na sve moguće natječaje, imamo odličan tim'' – rekao je Milički i zahvalio svim djelatnicima i suradnicima, koji sudjeluju u tim procesima.

Milički je napomenuo da se teži zelenom i održivom razvoju Marije Bistrice, a bitni su i odgoj i obrazovanje, kultura i duhovnost, te svakako turizam, prije svega hodočasnički. ''Svakako je najpotrebnije, demografska politika i naš napor i htijenje da mlade obitelji ostanu živjeti u Mariji Bistrici, te da se dosele i nove obitelji.'' – rekao je načelnik i još jednom podsjetio na neke važne projekte s viših razina koji su jako potrebni Mariji Bistrici, a riječ je o brzoj cesti čija slijedeća dionica ide od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, kao i o izgradnje kanalizacijske mreže kroz Aglomeraciju Zlatar. ''Svi ti projekti dat će dodatan zamah Mariji Bistrici, a kako ima i puno zahtjeva za investicije na području Općine, u tijeku je i izmjena Prostornog plana. Uvjeren sam da će slijedeće godine u Mariji Bistrici biti otvorena gradilišta u milijunskim iznosima.''

U zaključku bistrički je načelnik rekao: ''Mislim da smo ostvarili ogroman iskorak, ne samo za Mariju Bistricu, nego i za cijelu županiju, a s druge strane biti načelnik i imati čast voditi ovu općinu, nije samo privilegija, nego i obveza, jer naša Marija Bistrica je ujedno i Hrvatsko nacionalno Svetište''. Milički je zahvalio rektoru Svetišta MBB preč. Matoševiću na suradnji i dodao kako je jako važan i ravnomjeran razvoj svih dijelova općine, u što se također ulaže dodatan trud.

Priznanja i zahvalnice

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica dodijeljena su i priznanja općine. Zahvalnicu uz 10. obljetnicu postojanja dobila je Udruga vinara, vinogradara i podrumara ''Vinski Vrh'', a priznanja su dobili Osnovna škola ''Marija Bistrica'' uz 170. obljetnicu, NK ''Mladost'' uz 90. obljetnicu te nekoliko pojedinaca. Zlatko Topolovec dobio je priznanje povodom odlaska u mirovinu kao zahvalu za njegov predan rad u Općini Marija Bistrica, medicinska sestra Štefica Skuliber, na prijedlog mještana za predanost i stručnost prema pacijentima, Danica Bajs, te  Snježana i Dragutin Škvorc  za nesebičnu pomoć oko organizacije biciklijade ''Selnica – Gusakovec'', te vjeroučiteljica Barbara Sipina za dugogodišnji izvrsni rad te organizaciju projekta ''I u mojoj školi živi Vukovar''. I ove godine prema prijedlogu Osnovne škole Marija Bistrica novčanom nagradom u iznosu od 1.000,00 nagrađeni su učenici koji su tijekom školovanja postigli najviše uspjeha na različitim poljima i tako dali najveći doprinos ugledu škole i mjesta Marija Bistrica. To su Tomislav Joć, Lovro Klancir i Fran Klemar.

Brojni uzvanici

Dan Općine Marija Bistrica čestitali su brojni uzvanici: izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek,  zamjenica župana KZŽ-e Jasna Petek, rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, te u ime svih prisutnih načelnika i gradonačelnika gradonačelnik Gospića Karlo Starčević. Svi su oni čestitali na izvrsnim dosezima i poželjeli uspjehe i u daljnjem radu.

Sjednici su prisustvovali i brojni drugi uzvanici, izdvajamo izaslanika ministra branitelja, državnog tajnika Špiru Janovića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka predstavnice Grada Biograda na moru - predsjednicu Gradskog vijeća Ivanu Stamičar i ravnateljicu dječjeg vrtića Esmu Brzić, te predstavnike Općine Posušje - Matu Lončara, predsjednika Mladeži HDZ-a BiH te Petra Jukića. Glazbena gošća bila je sopranistica Valentina Mekovec, a s njom u klavirskoj pratnji Javor Valjak. 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook