Prethodni članak
Sljedeći članak

Osnovna škola Marija Bistrica i ove je godine posjetila Malu glagoljsku akademiju!


Već 29 godina održava se u lipnju, u Istarskoj županiji, u mjestu Roč, Mala glagoljska akademija. I ove su godine učenici šestih razreda OŠ Marija Bistrica, Klara Gabud, Domagoj Odorjan, Marija Perić, Luka Sugnetić i Vita Vedrina, predstavljali bistričku školu na Maloj glagoljskoj akademiji. Učenici su u školi sudjelovali na kvizu, koji je pripremila prof. Melita Petriš Banovec, i na njemu su pobijedili i upravo ta pobjeda omogućila im je da sudjeluju na Maloj glagoljskoj akademiji. Od 27. lipnja do 1. srpnja proveli su nezaboravne dane u pratnji mentora Marinka Micaka. Tema ovogodišnjeg saziva bila je Glagoljajmo i brojimo. Na tu su se temu kroz 6 radionica obrađivali različiti sadržaji. Učenici su mogli sudjelovati u grafičkoj, literarno-scenskoj, likovno-keramičarskoj, povijesnoj, novinarskoj radionici i radionici dizajna. Učenici su posjetili Aleju glagoljaša pod vodstvom akademika Josipa Bratulića te su sudjelovali i u bogatom večernjem programu. Naši su učenici rado sudjelovali u svim događanjima te su osvojili i dodatne nagrade. Tako je Luka Sugnetić, sudionik povijesne radionice, sa svojim timom osvojio 1. mjesto na natjecanju GlagoMatike. Vita Vedrina, sudionica novinarske radionice, sa svojim je timom osvojila 1. mjesto u natjecanju u kvizu Kahoot! A Domagoj Odorjan je u talent showu zapjevao, zabavio publiku i osvojio prvo mjesto. Kako žaknićima (naziv za sudionike Male glagoljske akademije) ne bi bilo dosadno tijekom pauza, voditeljica novinarske radionice Božena Žugec, osmislila je za njih izazove i to svaki dan, od utorka do četvrtka. Rješavanjem takvih zadataka žaknići su mogli osvojiti titulu Žaknić dana. Izazovi su zapravo zagonetke, mozgalice, u kojima uglavnom treba prepoznati neko slovo i njegovu brojčanu vrijednost. Također je trebalo izraditi i slovo od nekih predmeta u blizini. U izazovima se nalazilo kombiniranje i zbrajanje brojeva. Žaknići su morali pronaći i neke spomenike te se slikati kod njih. Žaknić dana postao je onaj učenik koji bude najbrži, a i najtočniji u rješavanju zadatka. Zagonetke su se pojavljivale na vratima svake sobe nakon ručka, a rok za predaju rješenja bio je do 19:00 sati. Za vrijeme večernjeg programa na Maloj glagoljskoj akademiji proglasili bi se Žaknići dana koji bi osvojili i malu nagradu. Dva dana Žaknićem dana proglašen je Luka Sugnetić, a jedan dan Domagoj Odorjan, a Viti Vedrini pobjeda je izmakla za dlaku. Sva događanja su se mogla pratiti na Instagramu, TikToku i na Facebook stranici Male glagoljske akademije.

Učenica Vita Vedrina bila je članica novinarske radionice koju je ove godine vodila Božena Žugec, inače prof. njemačkog i hrvatskog jezika u OŠ Marija Bistrica. Vita se iskazala svojim vještinama te je postala zamjenicom urednice Glagoljaške škrinjice. To su novine koje prate sva događanja koja se odvijaju na MGA i uskoro će biti objavljene na web stranicama te na Facebook stranici MGA. Članovi novinarske radionice izrađivali su i Glagoljaški spomenar u kojem su sudionice izmislile svoj tekst ili su prepisivale tekst na glagoljici koji je prethodno osmišljen. Osim pisanja izreka koje su vezane uz pozitivna iskustva na MGA polaznice novinarske radionice ukrasile su svaka svoju stranicu nekim motivima koje one smatraju da odgovaraju njihovim izrekama. Naslovnicu Glagoljaškog spomenara osmislila je Elena Vitasović, voditeljica grafičke radionice. Ovim Glagoljaškim spomenarom ostat će zauvijek sačuvani lijepi trenuci na MGA. I kreativnost prof. Marinka Micaka, koji je bio mentor u novinarskoj radionici, došla je do izražaja. Profesor Micak je za novine Glagoljaška škrinjica napisao članak pod nazivom Velika ideja o malome gradu povodom 50 godina od proglašenja Huma najmanjim gradom na svijetu. Čitav članak moći će se pročitati u listu Glagoljaška škrinjica. Osim toga je profesor Micak pripremio i zabavnu predstavu s kojom se rad novinarske radionice predstavio na završnoj priredbi. Profesor Micak dobio je inspiraciju za stvaranje kratke predstave od samih žaknića novinara. Naime, učenice su podijelile s na radionici simpatične zgode i nezgode na MGA. Upravo te pikanterije bile su prof. Micaku poticaj za najavu izdanja lista, pod nazivom Glavoboljška škrinjica, posebnog trič–trač izdanja, osmišljenog isključivo u svrhu predstave. Žaknice su to izdanje, točnije letak s intrigantnim novinskim naslovima (Drugi put propala svadba naše slavne Helene!; Svjetlo se gasi u 23:00, a naši žaknići u 03:00!; Povijesna grupa prvi put u povijesti pobijedila u GlagoMatici!; Jacoba boli treći kralježak zbog skakanja kroz prozor!) dijelile gostima na završnoj večeri u sklopu priredbe. Čitavo izdanje Glavoboljške škrinjice, s novinskim člancima, nije moglo biti u potpunosti realizirano budući da je tiskara bila zatvorena, točnije, bila je u štrajku.  Ali sva interesantna i intrigantna događanja moći će se pročitati u Glagoljaškoj škrinjici. 

Vita Vedrina, novinarka Male glagoljske akademije, podijelila se svoje iskustvo na MGA pa pročitajte što je napisala. 'Ovaj tjedan sam sudjelovala na Maloj glagoljskoj akademiji. Naučila sam svašta o glagoljici, radila sam razne zanimljive i kreativne stvari. Učiteljica Božena je super. Na novinarskoj radionici mi se svidjelo jer je uvijek bilo zabavno, a baš nikad dosadno. Svaki dan su se događale neke pikanterije kojima smo se svi smijali. I za kraj, nadam se, da mi ovo neće biti posljednji posjet Maloj glagoljskoj akademiji'.

Naravno, Mala glagoljska akademija ne bi bila to što je da se na njoj nisu susrela i već poznata lica. Naime, bivše učenice, Petra Krajnik, Dora Prugovečki i Petra Šajnički bile su ovogodišnje srednjoškolke volonterke na MGA. One su bile dio produkcijsko-likovne radionice i pod vodstvom profesorice Snježane Lovrinić oslikavale su glagoljskim motivima torbe i ruksake. OŠ Marija Bistrica može biti ponosna na njih jer su svim sudionicima pružale nesebičnu pomoć i podršku. Zahvale su upućene i ravnatelju OŠ Marija Bistrica, Dominiku Karajiću, na tome što je podržao odlazak bistričkih učenika na MGA. Osim toga zahvale idu i profesorici Meliti Petriš Banovec koja je svojim dolaskom uveličala završnu svečanost na ovogodišnjem 29. sazivu MGA u Roču te sa sobom donijela veliku radost i veselje. Osim toga zahvale su upućene i Općini na sponzorstvu ovakvog hvale vrijednog događaja te baš svima koji su omogućili odlazak učenika i mentora na MGA, te čitavom timu Male glagoljske akademije koji već nekoliko godina rado ugošćuje bistričke osnovce i omogućuje im nezaboravno provedene trenutke.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook