Prethodni članak
Sljedeći članak

ORGANIZIRAN ZBOR GRAĐANA: Mještani traže zatvaranje odlagališta otpada u Tugonici

Mjesni odbori Tugonice i Podgrađa organizirali su Zbor građana


Mjesni odbori Tugonice i Podgrađa organizirali su Zbor građana koji je održan u četvrtak 7. ožujka u Vatrogasnom domu u Tugonici i to s glavnom temom: Aktualna situacija oko odlagališta otpada u Tugonici i njegova sanacija. Okupilo se 60-ak mještana. Kao gosti pozvani su predstavnici Općine Marija Bistrica, pa su aktualnu situaciju pojasnili načelnik Josip Milički, predsjednik vijeća Teodor Švaljek, ali i Davor Palatinuš iz odvjetničkog ureda Palatinuš i partneri, koji je pojasnio pravni okvir vrlo neobične situacije oko odlagališta otpada u Tugonici, koje je prema svim najavama trebalo biti zatvoreno sa zadnjim danom prošle godine, što je i objavljeno u Narodnim novinama, da bi sve skupa početkom veljače proglašeno greškom. Načelnik Milički još je jednom ponovio cijeli razvoj situacije, podsjetio kako su tijekom cijele prošle godine imali čvrsta obećanja da će Odlagalište u Tugonici bit zatvoreno, pa je tim veći šok bio kada se sve skupa okrenulo.

Naglasio je kako je jedini cilj Općine da se ovo odlagalište otpada što prije zatvori i da se dogovori sanacija. Najavio je i određene žalbe, a koje je pojasnio odvjetnik Davor Palatinuš, koji je izjavio kako pravna borba neće omogućiti brzi učinak, ali je važan kolačić u borbi za konačno zatvaranje. Žalba se priprema i na Dozvolu za gospodarenje otpadom Županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, koja je nedavno produžena do 2023. godine, a u Općini smatraju, izvan roka i za vrijeme dok je na snazi bila odluka o zatvaranju Tugonice.

Općina Marija Bistrica svoj otpad odvozi u Piškornicu, što je znak da postoje druga rješenja

Predsjednik vijeća Teodor Švaljek podsjetio je na lošu odluku tadašnje općinske vlasti iz 2004. godine, kada je prodan općinski udio u Komunalcu, pa se kako kaže Švaljek, izgubila važna kontrola. Također Švaljek je naglasio kako ovo mora biti pravno i ekonomsko pitanje, a nikako političko, te je zaključio kako će Općinsko vijeće poduzeti sve moguće radnje za dobrobit mještana Tugonice, ali i cijele Marije Bistrice. Kao dokaz je naveo činjenicu da Općina Marija Bistrica sama odvozi svoj otpad i to u Piškornicu, čime je dokazano da se otpadom može gospodariti i na drugi način. Sami mještani su izrazili ogorčenje razvojem situacije, i naravno traže hitno zatvaranje, podsjetivši da je ovo odlagalište prava eko bomba, i da kod stanovništva u blizini postoji i povećana pojavnost teških oboljenja, poput karcinoma. Na kraju ovog zbora građana, koji je inače otvorio predsjednik MO Tugonica Danijel Hajnić, zaključeno je kako je u ovoj situaciji potrebna suradnja Općine i mještana, kako bi zajedničkim djelovanjem ipak u dogledno vrijeme stigli do zajedničkog cilja, a to je zatvaranje i sanacija Odlagališta u Tugonici.

 

U najavi ovog zbora građana, Mjesni odbori Tugonice i Podgrađa oglasili su se i priopćenjem, u kojem stoji: ''Krajem prošle godine temeljem dokumenta Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, točnije Ministar Tomislav Ćorić, donijelo je 21.12.2018. godine Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta prema kojem se zatvara niz odlagališta otpada u Hrvatskoj, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, a među njima i Tugonica.

Kao datum zatvaranja naveden je 31.12.2018. godine, a Odluka je objavljena i u Narodnim novinama 09.01.2019. godine. No, na terenu je primijećeno da se otpad i nakon toga odvozi, pa su nezadovoljni i zbunjeni mještani Tugonice negodovali i obratili se Općini Marija Bistrica. Iz Općine Marija Bistrica, koja se već godinama zalaže za zatvaranje odlagališta i početak sanacije, provjerili su u nadležnom Ministarstvu i dobili odgovor da će biti poslana inspekcija. Nitko početkom 2019. godine nije spominjao mogućnost da se radi o grešci. No, početkom veljače stigao je dopis, u kojem se obavještava da se Tugonica na popisu zatvorenih odlagališta našla greškom?! To se obrazlaže činjenicom da su u javnom savjetovanju provedenom krajem 2018. godine, prihvaćene opaske Komunalca Konjščina, vlasnika odlagališta u Tugonici, koji tamo odvozi otpad iz 7 zagorskih općina i grada Zlatara, na neodgovarajuću ocjenu i vrednovanje kriterija tehničke opremljenosti odlagališta Tugonica.

S obzirom da naši mještani, njih nekolicina žive vrlo blizu odlagališta i nisu primijetili nekakve promjene koje bi u roku nekoliko tjedana promijenile tehničke uvjete, poput nedostatka vage, hidranta, ograde ili sustava otpadnih voda, ostaje vrlo nejasno kako je došlo do takovog preokreta.

No, čak i u tom slučaju, nas kao mještane Tugonice, Podgrađa pa i šire ne zanimaju nikakvi uvjeti već hitno zatvaranje odlagališta u Tugonici i što skorija sanacija istog. Stoga smo šokirani jer se u novoj Odluci napominje da Odlagalište Tugonica može raditi do ispunjenja kapaciteta, što je šokiralo mještane, koji su nakon godina nadanja vjerovali da je ova priča barem oko dijela zatvaranja odlagališta gotova. Posebno je nejasno kako je moguće da se dogodi takva greška, kao i činjenica da su neka druga odlagališta zatvorena a imaju ''bolje'' uvjete za odlaganje otpada. Također važno je napomenuti da Odlagalište Tugonica nema pravno valjanu potrebnu Dozvolu za gospodarenje otpadom Županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša. Zadnja je produžena u travnju prošle godine, uz napomenu da će revizija biti obavljena prije kraja 2018. godine.

Mjesni odbor Tugonica u stalnom je kontaktu s Općinom Marija Bistrica, koja je uvijek do tada bila stranka u postupku kod izdavanja spomenute dozvole, a ovih dana uslijedio je novi šok po tom pitanju. Iz Općine nam je priopćeno da su dobili obavijest kako je dozvola produžena do 2023. godine i to bez uključivanja mišljenja Općine Marija Bistrica, a također i izvan roka. Prema svemu navedenom mještani Tugonice i ostalih ugroženih naselja smatraju da pravno gledajući u ovom trenutku dovoz otpada ne bi smio biti moguć. Također, važno je podsjetiti da Odlagalište otpada Tugonica ne zadovoljava čitav niz tehničkih uvjeta koje mora zadovoljavati, o čemu postoje i inspekcijski nalazi u prošlosti, no nikada sa krajnjim rezultatom. Podsjećamo da se ovo odlagalište nalazi na 300 metara od prvih kuća, da je već desetljećima prava ekološka bomba i da su nas tijekom 2018. godine mjerodavne institucije više puta uvjeravale da će biti zatvoreno. Spominjala se tek mogućnost nekog prijelaznog razdoblja, pa smo bili sretni kada smo saznali da je u Narodnim novinama objavljena odluka o zatvaranju. No, tim je veći bio šok i nevjerica kada je sve to proglašeno greškom. Stoga nam ne preostaje ništa drugu nego da se pokušamo izboriti za njegovo zatvaranje na nama dostupne načine.

U tu svrhu kao prvi korak organiziramo Zbor građana, na koji su pozvani predstavnici Općine Marija Bistrica, koja se i sama zalaže za hitno zatvaranje ovog odlagališta. U tom zalaganju, a shodno najavama u 2018. godini o zatvaranju, Općina je sama kroz svoje nedavno osnovano komunalno poduzeće Lijepa Bistrica počela odvoziti otpad sa svog područja i miješani otpad odvozi u Piškornicu, što s jedne strane pokazuje da je moguće i drugačije rješenje, a s druge predstavlja pravi apsurd, da jedna JLS svoj otpad odvozi u Piškornicu, a na svom području ima odlagalište na koje otpad dovoze drugi. To je moguće jer tvrtka koja dovozi otpad u Tugonicu, Komunalac Konjščina, ima u vlasništvu zemljište na kojem se ono nalazi, te Općina a samim time i mi mještani i naši Mjesni odbori tu ne možemo ništa. Stoga nam je velika nada bila najava zatvaranja odlagališta od strane nadležnog Ministarstva, koja je objavljena pa povučena. Kako se ovdje radi o čitavom nizu nejasnih događanja, na koje mi kao mještani teško možemo utjecati, našu borbu usmjerit ćemo na nama dostupne kanale i mogućnosti. Jedan od njih je i ovaj zbor građana, pa i poziv medijima, kako bi i oni prenijeli kompletnu problematiku i izravno čuli koji su naši problemi i prenijeli ih široj javnosti, jer dojam smo da se u ovom slučaju može pronaći puno toga zanimljivoga i još neistraženoga, a što bi moglo zanimati i svekoliku javnost. '' 

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Zbog kiše i mokrih kolnika promet teče usporeno. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše ponegdje se na kolniku zadržava veća količina vode. Veća opasnost od odrona je na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale. Vozače pozi...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program