Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Marija Bistrica od 1. siječnja 2019. kreće s odvozom otpada

15. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica


U četvrtak 29. studenog održana je 15. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Na početku je prihvaćena Odluka o davanju suglasnosti za dugoročno kreditno zaduženje Zagorskom vodovodu d.o.o., koje je pojasnio direktor Mario Mihovilić. Riječ je potrebnoj suglasnosti u svrhu realizacije projekata izgradnje sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar (Aglomeracija Zabok i Aglomeracija Zlatar) i Proširenje sustava odvodnje i II. faza izgradnje uređaja za pročišćavanje (biološki dio) u Krapinskim Toplicama.

Općinsko vijeće donijelo je i Program građenja komunalne infrastrukture u 2019. godini, kao i Program održavanja komunalne infrastrukture u 2019. godini, koji se po novim odredbama moraju donijeti do kraja studenog. Programom građenja komunalne infrastrukture u skladu s predvidivim sredstvima i izvorima financiranja određuje se gradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture: javnih površina; prometnica i javnih površina, javne rasvjete, te odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Ukupni iznos ovog Programa građenja komunalne infrastrukture iznosi 27.749.509,63 kuna. Programom održavanja komunalne infrastrukture za 2019. godinu na području Općine Marija Bistrica, u skladu s predvidivim sredstvima i izvorima financiranja, određuju se poslovi  i radovi na održavanju objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se podrazumijevaju pod obavljanjem komunalne djelatnosti održavanja čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje prometnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, čišćenje kanala i potoka, održavanje uređaja vodoopskrbe, održavanje javne rasvjete i potrošnje električne energije za javnu rasvjetu, prigodno uređenje na području Općine te uređenje Općinske zgrade, održavanje prostora groblja i mrtvačnice, održavanje igrališta za djecu te ostalih objekata i uređaja u vlasništvu Općine. Ovaj Program održavanja komunalne infrastrukture ukupno iznosi 5.182.053,75 kuna.

Sami u odvoz smeća

Donijeta je i Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Marija Bistrica, kojom se određuje način pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s njom  na području Općine Marija Bistrica. Shodno tome donijeta je i Odluka o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Općine Marija Bistrica, kojom se određuje da javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s javnom uslugom na području Općine Marija Bistrica obavlja komunalno društvo Lijepa Bistrica d.o.o i to od 1. siječnja 2019. godine.

Područje pružanja javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom su sva naselja na području Općine Marija Bistrica. U tu svrhu nabavljena su dva kamiona, primljena 3 djelatnika, uskoro stižu kante i do početka godine sve će biti spremno. Također, kao što je i ranije rečeno, bistričko komunalno poduzeće miješani otpad neće odvoziti u odlagalište u Tugonici, koje bi se ionako trebalo do kraja godine zatvoriti, već u Piškornicu.

Žele status grada

Vijeće je donijelo i Odluku o pokretanju postupka za promjenu statusa općine Marija Bistrica u status   grada Marija Bistrica, kojom se pokreće postupak promjene statusa općine Marija Bistrica u grad Marija Bistrica temeljem razloga utvrđenih Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Temeljem Studije opravdanosti zahtjeva za izmjenu statusa općine u status grada utvrđeno je da postoje opravdani razlozi (gospodarski, prometni, povijesni) da se pokrene navedena statusna promjena. Slijedom navedenog predmetni akt predstavlja prvi korak u promjeni statusa uz prethodno navedene opravdane razloge utemeljene u zakonskim propisima. Na kraju sjednice prezentirano je i Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Općine Marija Bistrica za 2017. god., koje se pozitivno očitovalo na poslovanje Općine. Na početku sjednice na vijećnički mandat prisegnula je dr. sc. Sanja Kovačić, koja će obavljati dužnost zamjenice Predsjednika vijeća.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Zbog kiše i mokrih kolnika promet teče usporeno. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše ponegdje se na kolniku zadržava veća količina vode. Veća opasnost od odrona je na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale. Vozače pozi...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program