Prethodni članak
Sljedeći članak

OBNOVA NAKON POTRESA: 'Do kraja godine srušit će se još minimalno četiri kuće u Zagorju'

Rušenje svih 28 kuća nije moguće jer nisu legalno sagrađene, no to bi se trebalo riješiti izmjenom zakona


U Mariji Bistrici je danas  održan sastanak sa ravnateljem Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko - zagorske županije i Zagrebačke županije Damirom Vanđelićem odnosno 7. po redu koordinacija o obnovi nakon potresa.

Župan Željko Kolar naglasio je da je ova koordinacija bolja od svih dosadašnjih, jer je srušena prva kuća na području Krapinsko – zagorske županije. - Konstatirali smo da će minimalno još 4 kuće biti srušene sigurno, a 7 ih je u postupku dodjele dokumentacije i postoji realna mogućnost da se sruše do kraja godine. Na žalost, ono što sam najavio i molio, da bi svih 28 objekata bilo dobro srušiti u tijeku ove godine, to nije moguće iz objektivnih razloga. Naime, te kuće nisu legalno izgrađene, nemaju riješene imovinsko – pravne odnose i po sadašnjem zakonu to nije moguće, ali izmjenom zakona koju je predložilo ministarstvo, koja je danas na sjednici Vlade i upućuje se u Sabor idući tjedan, to će biti moguće – naglasio je župan Kolar.


Dodao je da zakon omogućuje da se paralelno rade stvari vezane uz projektiranje, pa se nada da bi se na proljeće iduće godine svi ti objekti mogli početi graditi. - Dogovorili smo da ćemo sljedeću koordinaciju imati za mjesec dana u Gornjoj Stubici gdje ćemo proanalizirati dinamiku i nadam se da će se još u saborskoj raspravi iskristalizirati neke stvari što se tiče izmjene zakone sa ciljem da ubrzamo samu obovu. Naša je obaveza prema ljudima da im omogućimo da se što prije vrate u svoje objekte – rekao je Kolar.

Načelnica sektora za nadzor rada nadležnih tijela, žalbe i zastupanje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstav i državne imovine Helga Svirčić dodala je da je na sastanku data obavijest vezana za riješene predmete i one koji su u tijeku. - Svi predmeti su obrađeni, oni koji nisu bili rješivi, čeka se izmjena i dopuna zakona o obnovi i nastavljamo dalje raditi – rekla je Svirčić.

Ravnatelj Fonda Damir Vanđelić istaknuo je da se tijek obnove i isplata novčanih naknada može detaljno pratiti na web stranicama Fonda. - Za očekivati je da će vrlo brzo ići još uklanjanje za 4 kuće, a nakon toga još dodatnih 7 kuća koje ovlašteni inženjeri pregledavaju, a dvije kuće su u fazi projektiranja za konstruktivnu obnovu. To je određeni napredak i ova koordinacija je bila puno operativnija – rekao je Vanđelić. Što se izmjena zakona tiče, upravni postupak između Ministarstva i Fonda trebao bi biti brži jer će u njemu ministarstvo odmah prebaciti predmet u središnji državni ured odnosno Fond. - Tako dobivamo značajno vrijeme, drugo je javna nabava, treba vidjeti kako će izgledati pravilnik – rekao je Vanđelić.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički dodao je da je bitna stvar da se 20 posto svote koje su trebali plaćati oštećenici prebacuje u domenu države, znači 100 posto će konstrukcijsku obnovu financirati država. - Zadovoljni smo koordinacijom, osjećaju se pomaci brzinom operativnosti. Sakralni objetki koji su oštećeni na području Marije Bistrice, bazilika i 3 kapelice su u dinamici obnove, a to se obnovalja iz Fonda za obnovu sakralne baštine i tu stvari idu daleko brže. Nadam se da ćemo dostići tu razinu i u segmentu obiteljskih kuća – rekao je Milički.


Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić zadovoljan je koordinacijom. - Imali smo uklanjanje jednog objekta u Gornjoj Stubici, a ovo uklanjanje do kraja godine, odnosi se na obitelji na području općine Gornja Stubica. Pokreću se stvari, možemo biti zadovoljni, no s malom dozom opreza, jer predugo to traje. Ljudi su nezadovoljni, kao i mi, i svaki pomak budi novu nadu i daje novi optimizam, posebno tim ljudima koji su pogođeni potresom. Bit će problem obitelji koje su smještene u Jezerčici i u privatnim stanovima koje sufinancira ili financira država, dakle moramo voditi računa i o njima jer način financiranja tih stanova i smještaja u Jezerčici sigurno je vremenski limitiran i te obitelji trebaju biti u fokusu što se tiče dinamike obnavljanja – istaknuo je Krizmanić.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC1 između izlaza Pojatno i rotora Westgate u smjeru Zagreba.   Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program