Prethodni članak
Sljedeći članak

Regionalno popularna glumica, inače zagorska snaha, u Mariji Bistrici nastavila rad sa svojim teatrom

Bistrički teatar ''Vende tam'' Nevene Vukes iznjedrio i prvi javni sat


Iako je prvi Bistrički teatar “Vende tam” za djecu u Mariji Bistrici započeo svoj život tijekom prošle godine u desetom mjesecu, loša epidemiološka situacija privremeno je zaustavila rad, ovog teatra kojeg je pokrenula glumica Nevena Vukes. 'Strpljivo smo čekali “neko bolje vrijeme” koje nas je sačekalo sa prvim dolaskom proljeća... okupili smo se ponovo, na moje ugodno iznenađenje u još većem broju nego ranije, i od travnja ove godine nastavili sa radom', kaže Nevena.

Vrhunac dosadašnjeg rada


Svojevrstan vrhunac dosadašnjeg rada Nevene s djecom dogodio se prošle subote u Domu kulture u Mariji Bistrici. Naime, organiziran je prvi nastup, koncipiran kao javni sat, koji je održan prilagođen epidemiološkim prilikama i bio prije svega namijenjen roditeljima i obiteljima polaznica i polaznika. ''Sad kada iza nas stoji naš prvi zajednički javni nastup ispred teatra, zapravo predstava koja je sastavljena od mnogobrojnih kreativnih glumačkih vježbi na kojima sam radila s njima ovih mjeseci, mogu samo reći da sam Bogu zahvalna i radosna jer se otkrio veliki broj darovite djece iz naše županije, a na meni je odgovoran zadatak da im u razvoju njihovog dara pomognem, kaže Nevena i dodaje: 'Sve glumačke vježbe bile su koncipirane prije svega na njihovom oslobađanju od srama i straha od scene, od drugih, kao i od sebe samih, zatim najvažnijem - kreiranju timskog duha na sceni. To su vježbe sa kojima sam se ja susretala na studijima na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, kao i na mnogobrojnim svjetskim glumačkim radionicama i mahom se sve one oslanjaju na pokretače temelja glume Čehova, Stanislavskog i Lee Strasberga. Stajati javno na sceni nije ni malo jednostavan zadatak, jer igrati se i zaigrati se pred publikom jednako kao kod kuće sa svojim prijateljima nije isto. A zadatak glumca imao on 7 ili 107 godina je uvijek isti - da budi dijete u sebi. Zato ja odgovorno tvrdim da oni, djeca, jednako pomažu i meni dok radim sa njima, ako ne i više, napominje glumica, koja je svoj dom pronašla u Zagorju, zahvaljujući ljubavnoj priči s pjevačem Markom Vukesom. ''U ova tri mjeseca se vidno osjetio njihov kolektivni napredak. Kažem 'kolektivni', jer kazalište je tim - svi za jednog jedan za sve! Nije važna količina dara i znanja, već koliko smo spremni da razumijemo jedni druge i da imamo razumijevanja za svačiji razvoj. Važno je da oni pokreću jedan drugoga na korist, za nešto dobro, i tako se zajedno razvijaju. Trenutak kada sam shvatila da smo probili prvi led straha je kada su oni nastavljali svoja druženja i nakon dramske, otkriva Nevena.

Polaznici iz raznih krajeva

Djeca polaznici su većinom iz Marije Bistrice, no kako kaže Nevena, ljepota je još veća što su tu i djeca iz Zaboka, Selnice, Globočeca, Lobora, Kašine, Orešja, Oroslavja, Stubičkih Toplica... Nakon ovog uspješnog događaja, slijedi ljetna pauza, a u planu je naravno nastavak rada u rujnu. 'U planu je i novi upis članova, formiranje novih grupa, rad na Božićnoj predstavi, a također i rad na prvom dječjem mjuziklu u našem teatru sa kojim bi izašli premijerno sljedeće godine u veljači. Pored dramskog studija, moj muž glazbenik Marko Vukes formirat će u okviru teatra i dječji zbor koji će interaktivno biti uključen u sve naše buduće predstave. Upis u dječji zbor također je planiran od jeseni. Naslove tekstova koje ćemo raditi neću još otkrivati, ali svakako nas čeka jedan ozbiljan i posvećen rad, zaključuje Nevena Vukes. Svi zainteresirani sve ostale informacije mogu pronaći na društvenim mrežama Teatra 'Vende tam''. Nevena će sada malo odmoriti od mentorskog rada, no čeka ju radno kazališno ljeto, jer glumi u predstavi 'Šund naš svagdašnji' Roberta Krajinovića, u produkciji Adam scene, koja je ovoga ljeta u programu GFUK-a i to čak sa 11 izvođenja.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista pa vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program