Prethodni članak
Sljedeći članak

Na križanju Zagrebačke ulice i obilaznice u Mariji Bistrici gradit će se rotor

Sjednica je održana u Domu kulture, kako bi se omogućili što bolji preventivni uvjeti s obzirom na situaciju s korona virusom


U utorak 17. ožujka je održana 24. sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Jedna od točka dnevnog reda bilo je izvješće načelnika Josipa Miličkog za drugih šest mjeseci prošle godine. U njemu se osvrnuo na komunalnu, prometnu, turističku infrastrukturu, javnu rasvjetu, kao i na velike kapitalne projekte koji su u tijeku ili pripremi. Kad je u pitanju komunalna infrastruktura izgradnja nove vodospreme u Cerinama (600m3) za potrebe budućeg vodoopskrbnog sustava Globočec i Poljanica je završena i u listopadu je obavljen tehnički pregled građevine. Vrijednost radova je 3,2 mil. kuna s PDV-om, nositelj investicije je Zagorski vodovod, a dio sredstva su osigurana preko Hrvatskih voda. Po pitanju prometne infrastrukture u suradnji s Hrvatskim cestama rješava se problematično križanje na ulasku u Mariju Bistricu, na križanju Zagrebačke ulice i obilaznice. Idejni projekt je izrađen te će se prometni problem križanja riješiti izgradnjom rotora. Načelnik je u izvješću podsjetio i na projekt Newlight, koji je donio novu led rasvjetu na području Općine, a osvrnuo se i na turizam, posebno na vrlo uspješnu manifestaciju ''Advent u Mariji Bistrici''.

Marija Bistrica veliko gradilište

I u izvješću načelnik podsjeća na velike projekte koji su u tijeku ili u planu. ''Nakon odrađenog postupka javne nabave dana 22. kolovoza 2019. godine potpisan je ugovor o izvođenju radova s društvom Hidroing d.d. iz Varaždina, a uvođenje u posao bilo je dana 5. rujna 2019. godine. Do kraja 2019. godine ispostavljene su četiri privremene situacije u ukupnom iznosu od 1.668.499,20 kn bez PDV-a (od ukupnog ugovorenog iznosa od 7.997.951,28 kn bez PDV-a).'' piše načelnik Milički u izvješću i podsjeća da je 13.03.2020. godine dobivena Odluka o dodjeli sredstava u punom iznosu čime je od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odrađen prvi korak kontrole ukupne dokumentacije provedenih postupaka nabave te je isti „prošao“ utvrđenih grešaka. Također, Projekt izgradnje nove mrtvačnice i proširenja groblja je prijavljen je 12. rujna 2018. na raspisanu mjeru 7.4.1. i to na sektor: Lokalna infrastruktura. Ukupna vrijednost prijave iznosi 7.990.687,50 kuna s PDV-om. Projekt je prošao na navedenom natječaju i dana 2. listopada 2019. godine potpisan je Ugovor o financiranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na ukupni iznos potpore od 5.911.768,54 kune. Postupak javne nabave za radove je u raspisan, otvaranje ponuda se očekuje uskoro. Početak radova se planira u ljeto 2020. godine (ukoliko s postupkom javne nabave sve bude išlo sukladno planu).

Milički se osvrnuo i na Reciklažno dvorište čija je izgradnja pri kraju. ''Zbog osiguravanja novčanih tokova (radovi u tijeku, privremene situacije dospijevaju na naplatu ranije nego što se sredstva odobravaju od strane nadležnih tijela) Općina Marija Bistrica je uzela dva kredita, jedan dugoročni na 10 godina za projekt Izgradnje i opremanja DV Pušlek Marija Bistrica u iznosu 3.500.000,00 kn (svoj udio u projektu), a jedan kratkoročni na godinu dana za projekt Izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Marija Bistrica u iznosu 3.400.000,00 kn (jednako iznosu bespovratnih sredstava, svoj udio ima osiguran u Proračunu). Oba kredita su odobrena u prosincu 2019. godine uz istu kamatnu stopu od 1,45%.'' – napomenuo je načelnik.

Uspješno poslovanje ''Lijepe Bistrice''

Od ostalih točaka izdvajamo prihvaćanje Odluke o prihvaćanju izvješća i Izvješće o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2019. godinu, a što se odnosi na izgradnju Reciklažnog dvorišta, te prihvaćanje Odluke o prihvaćanju izvješća i Izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom za 2019. godinu. U tom se izvješću detaljno analizira rad i djelovanje Komunalnog poduzeća Lijepa Bistrica u segmentu gospodarenja otpadom. Prva godina ocijenjena je više nego uspješnom. U izvješću se navode sve odrađene radnje od nabavke i čipiranja kanti za miješani otad, izrade softvera, nabavke vozila, mobilnog reciklažnog dvorišta, do količina otpada prikupljenih u 2019. godini. Spomenimo tako da je na području općine u 2019. godini prikupljeno nešto manje od 658 tona miješanog komunalnog otpada, 24 tone glomaznog otpada, 40,8 tona papira i kartona, 72 tone plastike 61,8 tona ostalog otpada koji nije biorazgradiv (otpad s groblja). Sjednica je održana u Domu kulture, kako bi se omogućili što bolji preventivni uvjeti s obzirom na situaciju s korona virusom.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Lici. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama autocesta te državnih i ostalih cesta vozi se usporeno, uz povremene ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program