Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTAR TOLUŠIĆ U MARIJI BISTRICI: 'Program ruralnog razvoja može biti bolji'

Ministar Tolušić posjetio je Mariju Bistricu u sklopu 'Tjedna EU fondova'


Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira „Tjedan EU fondova“, od 24. do 27. travnja, koji će se održati u Zagrebu, Šibeniku i Mariji Bistrici. Cilj događaja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Hrvatskoj. Prve radionice održane su danas u Mariji Bistrici, u Bluesun hotelu Kaj.

Prošle godine u KZŽ održan je Doručak s hrvatskih farmi, na kojem su predstavljeni lokalni proizvodi koji nose jednu od oznaka kvaliteta koji dodjeljuje Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA). Ove godine ta je priča, kako kažu u Ministarstvu proširena i dodan joj je i edukativni karakter. Stoga su djelatnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi na radionicama govorili kako do novca EU fondova za razvoj poljoprivrednih gospodarstava, tj., predstavili su aktualne natječaje iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., ali su predstavili i novosti iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Također, u sklopu programa održana je i manifestacija ''Naše domaće, sada i ubuduće'', kojom kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju promoviraju hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja. Dio te manifestacije bio je i radni ručak sa ministrom Tomislavom Tolušićem, kojem su između ostalih prisustvovali i saborski zastupnik Žarko Tušek, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, predsjednik Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek, a odazvali su se i brojni čelnici zagorskih JLS-a, na čelu sa domaćinom načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim.

Ulaže i županija

Ferek-Jambrek je zahvalio Ministarstvu što je baš Mariju Bistricu izabralo uz Šibenik i Zagreb za jednu ovakvu radionicu, na kojoj su zagorski poljoprivrednici mogli saznati više o natječajima za EU fondove i ostale novosti. Zamjenik župana izrazio je zadovoljstvo povlačenjem sredstava iz EU fondova od strane zagorskih poljoprivrednika, istaknuvši da su Zagorci u nekim mjerama i najbolji.

- Županija je tu da pomaže, osigurali smo novce za mjere ruralnog razvoja, ove godine 2,6 mil, povećat ćemo još do 3 mil kn. U proteklih 5 godina KZŽ je dala 10,6 ukupno za poljoprivredu županija je dala 10.6 mil kn bespovratnih sredstava – istaknuo je Ferek-Jambrek i dodao da u Zagorje dolaze sredstva i kroz razne natječaje, pa je tako istaknuo primjer gospodina Kuharića, koji je za jedan od najvećih projekata dobio preko 7 mil kn.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać govorio je o oznakama kvalitete – mlijeko, meso i jaja s hrvatskih farmi, med iz hrvatskih pčelinjaka, te kruh i brašno s hrvatskih polja.

- Bitno je reći da za svaku od ovih oznaka imamo razrađen cjelokupni sustav praćenja, utvrđivanja sljedivosti proizvoda, a taj cjelokupni proces završava dodjelom prava na korištenje jedne od spomenutih oznaka. Također, u svaki od ovih sustava ugradili smo i određene parametre kvalitete, tako da s punim pravom možemo reći da se radi o oznakama i sljedivosti i kvalitete. Nama je želja kroz ovu promotivnu kampanju domaće hrvatske poljoprivredne proizvodnje predstaviti sva ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su već nositelji ovih oznaka i one koji će to tek postati, i onaj dio poljoprivredno – prehrambene industrije, koji su također sudionici u ovim sustavima, temeljeći taj dio svog asortimana na domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.  – rekao je Barać zahvalivši na suradnji u organizaciji ovakvih događanja i dodavši da je kroz 12 ovakvih radnih ručkova, predstavljeno 330 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Tolušić: ''Program ruralnog razvija može biti bolji''

Ministar Tolušić na početku svog obraćenja pozdravio je sva domaćine i sudionike i odmah istaknuo kako s novcima koji se mogu povući iz ruralnog razvoja, ''zasigurno možemo puno toga više napraviti, povećati proizvodnju, promociju ali i podići kvalitetu proizvoda na još veću razinu. '' Za program ruralnog razvoja Tolušić je rekao kako trebaju mišljenje s terena.

- Imamo program koji smo zatekli, koji je dobar, ali sigurno može biti bolji. Stoga trebamo informacije s terena, novi program radimo tijekom ove i iduće godine i želimo ga napraviti apsolutno po mjeri obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, kako u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, tako i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, po mjeri naših primarnih i proizvođača iz svih sektora, i puno više novca uložiti upravo u primarnu proizvodnju - rekao je Tolušić.

Ministar je zadovoljan brojkama.

- Deseti mjesec 2016. kad smo došli u Ministarstvo poljoprivrede bilo je 320 mil kn ugovorenih, danas dodatnih 4,8 milijardi, ili 5,1 milijardi ukupno i to je nešto što je odlično. Al još bolje je kad na terenu vidimo novu farmu, novi plastenik, novi staklenik ili sve ostalo što se financira iz mjera ruralnog razvoja. ' – rekao je ministar Tolušić zahvalivši svim OPG-ovcima i proizvođačima sa područja KZŽ-e. Nakon obraćanja, ministar je obišao brojne štandove zagorskih OPG-ova, ali i predstavnika tradicijskih obrta i ostalih koji su se prijavili za ovo događanje.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. U priobalju puše jak vjetar s mjestimice olujnim udarima. U Gorskom kotaru, Lici te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada snijeg. Zbog olujnog vjetra, snijega i zimskih uvjeta trenutačno ne...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program