Prethodni članak
Sljedeći članak

Katolici danas slave blagdan Gospe Snježne. Od ranog jutra u Mariju Bistricu pristižu brojni hodočasnici

Gospa Snježna, Gospa od Snijega, Ledena Gospa ili Majka Božja Snježna katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza


Katolici danas slave blagdan Gospe Snježne, kada mnogi vjernici, pogotovo iz Zagorja, već tradicionalno hodočaste Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Tako i ovaj put, od ranog jutra, u Mariju Bistricu pristižu brojni hodočasnici, od kojih mnogi dolaze i pješice ili biciklima.

Inače, obljetnica posvete bazilike svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u Rimu u narodu je slavljena kao Gospa Snježna. Gospa od Snijega, Ledena Gospa ili Majka Božja Snježna katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza.

Blagdan nosi ovaj naziv prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352. godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri tzv. "velike bazilike". Naknadno ju je preuredio papa sv. Siksto III., te je, u spomen Efeškog sabora na kojem je donesena dogma o Marijinom Bogomajčinstvu, posvetio Presvetoj Bogorodici.

Još članaka iz "Marija Bistrica"

Facebook